Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Då ska du plantera ut sommarblommorna – stor guide

05 maj, 2023 
Maria Torshall
Dagarna blir längre och solen lyser – även om den inte riktigt värmer än. Då vill vi se trädgården, terassen och balkongen prunka av sommarblommor igen. Men välj vilka blommor du planterar ut nu – och vilka som ska vänta in lite mera värme i jorden och luften. Så här gör du!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kliar det i de gröna fingrarna? Nu är vi många som vill ha jord under naglarna och rivstarta sommaren med blommande färgklickar på balkongen, terassen eller uteplatsen i trädgården.

Och det går bra att smygstarta blomstersäsongen. Om du väljer rätt blommor.

Se också: Så planterar du vårens lökarBrand logo
Se också: Så planterar du vårens lökar

Vi lever i ett avlångt land och aldrig är väl det tydligare än så här på våren. När de tidiga vårblommorna redan blommat över i söder kan snön fortfarande ligga djup i norr.

De härdiga penséerna är både tidiga vårblommor och härliga sommarblommor och ett säkert kort när våren inte riktigt går att lita på. De klarar ner till fem minusgrader utan problem och slokar efter en frostnatt, men repar sig igen så snart det blir plusgrader. Men det allra bästa med penséer är nog att de varar hela sommaren – så länge du inte låter dem torka ut, för det tål de inte.

Annons

Andra sommarblommor kräver att du håller koll på risken för järnnätter, de enstaka frostnätter under vår och försommar, som annars kan skada eller i värsta fall ta död på sommarblommorna.

Vissa sommarblommor kan du så direkt ute i kruka eller rabatt när jorden är 5-6 grader, eller så snart jorden reder sig. Ett bra sätt att kolla jorden är att ta upp en klump jord i handen och massera den. Om jordklumpen smulas sönder och faller genom fingrarna så är den tillräckligt torr och varm att så i. Är den däremot är klumpig så är det bäst att vänta ett tag till. Vill du inte massera jorden i handen så kan du kolla med en spade; jorden ska ha torkat upp så mycket att den släpper från spaden när du gräver.

Sommarblommor att så direkt i krukan, planteringslådan eller rabatten:

Ringblomma – finns i många nyanser, så välj din favorit. Vattna i såfåran innan sådd och håll fuktigt tills fröna har grott. Ringblomman frösår sig gärna själv, bra för den som gillar en lite vildare trädgård, men mindre kul för den som vill ha järnkoll på rabattens design. Ringblommans kronblad och blad är ätbara och vackra i sommarens sallader. Klipp bort vissna blommar efter hand så blommar den mer och längre, ofta ända in i oktober.

Annons

Solros – kan direktsås under hela maj månad till början av juni. Den är spännande att odla eftersom den är snabbväxande och finns i så många olika sorter, höjder och färger. Varför inte testa en eldigt röd solros i år? Har du problem med mördarsniglar i trädgården så är bästa tipset att odla solrosen i krukor inomhus och sätta ut när du har fått plantor. Mördarsniglarna älskar nämligen fröna, men brukar låta plantorna vara.

Rosenskärans – fröer är inte speciellt frostkänsliga vilket gör att du utan problem kan direktså den ute i maj. När du direktsår rosenskäran får du en senare blomning än om du förodlar den inomhus. Rosenskära är en blomma som också fjärilarna älskar.

Rosenskära.

Vallmo – är lättodlad och finns många spännande sorter som exempelvis pionvallmo, vars blommor liknar pionens och fjädervallmo – som har en fantastiskt vacker fylld blomma som är helt underbart vacker både i rabatt och att plocka buketter av. Plocka den precis när den är på väg att slå ut så håller den bäst. Vallmon kan direktsås både på våren och hösten.

Annons

Blåklint – fröså direkt utomhus när jorden har värmts upp, från april i landets södra delar – så har du dina egna till midsommarbuketten! Vattna regelbundet under groningstiden och under de små plantornas första tid. Blåklinten är också ätbar och trivs tillsammans med grönsakerna i köksträdgården. Toppa sommarens sallad med några vackra blommor. Den växer snabbt och blommar från juni och ända in i oktober. Vill du testa en annan sort än den klassiska blå så varianter som är mörkt lila, vita, röda och ljuvt rosa. Vill du spara sommarkänslan hela vintern så är blåklint en fin blomma att torka.

Andra tips på blommor som kan direktsås är zinnia, sommarmalva och atlasblomma. Många blommor som går bra att direktså självsår sig sedan år efter år i rabatten – som honungsfacelia, gurkärt och nattljus.

Annons

Om du har övervintrat sommarblommor sedan förra sommaren, som pelargoner, petunia eller fuchsia – så grattis! Nu är det snart dags att sätta ut dem, men de har lite olika önskemål om när det är dags att komma ut igen.

Då ska du plantera ut försådden

Pelargoner – är tåliga och brukar klara ner mot ett par plusgrade, men tål absolut inte frost så en bra tumregel är att de kan stå ute om dygnstemperaturen är från 5 grader och uppåt. Doftpelargoner behöver till och med en liten köldknäpp för att sätta blom, så dessa kan med fördel ställas ut så tidigt som möjligt (så länge det är över nollan!).

Petunia – är en förvånansvärt köldtålig växt och kan till och med klara av enstaka frostnätter. Men vill man vara på den säkra sidan så bör man vänta till minst cirka 5-10 grader beroende på sort.

Fuchsia – tål inte frost, men gillar heller inte för varmt och skall helst komma ut så snart som möjligt. Fuchsia är perfekt för den svenska sommaren, klarar regn och rusk, och tycker om att stå i allt från halvskugga till helskugga och gärna lite blåsigt. De kan även trivas i sol men när det blir riktigt varmt kan man behöva skugga krukan då den inte gillar att ha varmt om rötterna. Smart är att låta den stå i ljusa krukor av just det skälet. Övervintrade plantor kan ställas ut så fort risken för frost är över, från ca 4-5 grader går bra, men absolut ingen frost eller minusgrader för då kommer bladen att frysa bort. Vid risk för minusgrader behöver de bäras in eller täckas.

Fuchsia.

Medelhavsväxter med robusta blad, som olivträd, lagerträd och oleander, kan få komma ut så snart ingen mer frost väntas, när beror som alltid på var i landet du bor. Du bör dock hålla koll på termometern och komma ihåg att växter i kruka är känsligare än växter i rabatterna. Rötterna kan därför skadas snabbt om temperaturen bara sjunker några grader under nollan. Det räcker dock oftast att täcka över växterna med fiberduk eller filtar.

Annons

Vänj växterna med kylan

Det är bra om temperaturen inomhus och utomhus är så lika som möjligt den dag du flyttar ut växterna, så att de få en chock av kylan. Även om det känns lockande att ställa ut växterna i den vårsolen är det bättre att vänta till en molnig dag, eftersom växterna behöver tid att vänja sig vid det nya ljuset. Placera dem skuggigt för att undvika solbränna, åtminstone till en början. Spänn gärna upp ett tunt tyg över växterna för att skydda dem från UV-strålning. Allra bäst är en skuggig plats intill en vägg, eftersom temperaturen alltid är lite högre där.

Om du har vinterförvarat plantor som dahlia, begonia, änglatrumpet eller afrikas blå lilja sedan i höstas så kan du plantera ut dem i trädgården eller sätta ut dem i kruka så fort de första frostnätterna är över. Men håll koll på dygnstemperaturen, den ska vara minst 5-10 grader. Var observant så att inte temperaturen sjunker ner mot nollan, för kan skada plantan, så var beredd att bära in krukan eller täcka plantan med fiberduk om det riskerar att bli en kall natt.

Annons

Det är bättre att vänta lite för länge än att ställa ut så tidigt som möjligt – och riskera en köldknäpp. Smart är att följa det gamla husmorsknepet; inte före mors dag! Beroende på var i landet du bor ligger dygnstemperaturen då ofta runt 10 grader eller lite mer.

Har du försått sommarblommor inomhus så låt plantorna växa till sig och vänta tills dygnstemperaturen går över 5-6 grader – eller var beredd att skydda växterna.

Luktärter bör få växa sig 7-10 centimeter höga innan de sätts ut (när det första bladparet kommit upp). Låt krukan stå kvar i en öppen plastpåse. Maj brukar vara en bra tid att plantera ut plantorna på sin växtplats.

Annons