Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Fästingfri trädgård: Experten om hur du håller fästingarna borta från din tomt

25 maj, 2023 
Maria Torshall
En fästing och två rådjur.

Fästingarna är här för att stanna – men det finns knep för att hålla dem borta från din trädgård. Här ger fästingforskaren Thomas Jaenson 6 tips på hur du gör för att befria din trägård från fästingar.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bästa botemedlet mot fästingar är kunskap. Lär dig hur fästingen kommer in, lever och överlever i din trädgård – så kan du använda kunskapen för att få bort fästingarna från ditt hem.

Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

Fästingforskaren Thomas Jaenson har samlat en rad konkreta råd om hur man befriar sin trädgård från fästingar som han gärna delar med sig av.

Fästingar sprids av djur

Men först baskunskapen: Den vanliga fästingen förflyttar sig nästan inte alls på egen hand utan sprids i naturen med hjälp av sina värddjur. Den vanligaste svenska fästingen, Ixodes ricinus, finns nästan enbart på marken och i markvegetationen och förflyttar sig i naturen genom att rida på sina värddjur – samtidigt som de suger blod av dem.

Annons

Fästingarna utvecklas genom tre livsstadier – och suger blod i alla stadier. De små fästinglarverna ger sig på alla slags marklevande djur, stora som små, däggdjur och fåglar, men också ormar och ödlor.

Små däggdjur som näbbmöss, sorkar och skogsmöss samt fåglar, till exempel koltrastar och fasaner, som brukar leta efter sin föda på marken är ofta infesterade med fästinglarver.

Fästingens mellanstadium, nymferna, samt de vuxna fästingarna brukar suga blod av större däggdjur, framför allt rådjur, dovhjort, älg och harar.

Även våra husdjur, katter och hundar, angrips ofta av fästingnymfer och vuxna fästingar. Fästinghonorna däremot sätter sig nästan aldrig på smådäggdjur och fåglar.

En fästinghona som sugit blod av ett rådjur eller en hund och därefter låter sig falla ner i den skuggiga, fuktigare vegetationen i utkanten av trädgården kan lägga upp till 3000 ägg – som utvecklas till blodsökande fästinglarver. Larverna är mindre än en millimeter långa, nästan genomskinliga, och mycket svåra att upptäcka.

Thomas Jaenson
Thomas Jaenson är forskare vid Uppsala universitet

Så kan du hålla fästingarna borta från din trädgård – 6 tips

1. Håll rådjuren borta!

Bästa sättet är enligt Thomas Jaenson att förhindra att rådjur och andra större däggdjur kommer in i trädgården eftersom de, under de varma årstiderna, brukar bära med sig fästingar. Rådjur kan hoppa högt så ett effektivt stängsel eller staket bör vara drygt två meter högt.

Annons

Trädgårdsproffs tipsar om olika sätt att skrämma bort råddjuren, som blodmjöl blandat med ammoniak, fårull, hundhår eller människohår i nätpåsar (tänk tvättpåsar), prasslande plastpåsar, blänkande folie- och frigolitbitar eller fladdrande vita tygbitar upphängda på trädgrenar. Ett avancerat trädgårdstips är att klippa ut en hjärtformad skylt i papper. Teorin är att det ska likna en rådjursrumpa och därmed lura rådjuret på väg in trädgården att ett annat rådjur redan är där.

2. Odla rådjursovänligt

Du kan förstås också se till att odla sånt som rådjuren inte gillar att äta. Exempel på sådana växter är ölandstok, syrener och alla sorters narcisser.

Fler växter som rådjuren inte gillar:

  • Elefantgräs
  • Gentiana
  • Vallmo
  • Liljekonvalj
  • Kungsängslilja
  • Påskliljor
  • Pingstliljor
  • Hyacinter
  • Pärlhyacinter
  • Stormhatt
  • Riddarsporre
  • Fingerborgsblomma
  • Malört
  • Åbrodd
  • Dragon

Källa: Plantagen, Blomsterlandet

3. Odla fästingovänligt

Du kan även plantera växter som i sig själva innehåller ämnen som stöter bort fästingarna som renfana, rölleka, malört, rosmarin, lavendel, timjan och vitlök. Om de bara får växa i trädgårdslandet gör de ingen större nytta, men du kan göra vattenextrakt av växterna och spreja över marken där du tror, eller vet, att fästingarna finns. Förvänta dig dock inget fullgott fästingskydd av bara det, utan använd det som ett komplement.

Annons

Många av oss vill ha en vild äng med högt gräs och blommor i trädgården för att ge mat åt fjärilar och andra insekter som lever av nektar. Det kan locka rådjur och andra hjortdjur som ofta bär på mycket fästingar.

– Men även om det finns ett stort antal rådjur och andra hjortdjur i den omgivande naturen så kan man med hjälp av ett högt staket ha en relativt fästingfri ängsmark i sin trädgård, säger Thomas Jaenson.

Syrenbuskar
Rådjur gillar inte att äta syrener

4. Släpp in solen

Att förhindra fåglar och smådäggdjur från att ta sig in i trädgården är förstås (ännu) svårare.

Annons

– Men man kan arrangera trädgården så att de platser i den där man oftast brukar vistas är ”ogästvänliga” för fästingarna, tipsar Thomas Jaenson.

– Fästingar är speciellt känsliga för uttorkning – så solbelysta platser i trädgården är därför mindre gynnsamma för dem.

För fästingarna är istället de fuktigare platserna i trädgården med örter och buskar som växer i skuggan av högre träd de bästa.

5. Klipp och rensa

– Om man öppnar upp vegetationen genom att klippa bort låga grenar från träden och håller gräsmattan kortklippt kommer solinstrålningen att göra biotopen torrare och därför ogästvänligare för fästingar, säger Thomas Jaenson.

Om du har en trädgård som gränsar till skogen så har han ett specifikt råd:

– Forskning har visat att merparten av fästingarna i trädgårdarna brukar finnas i de fuktigare, skuggigare perifera områdena nära skogsbrynen.

6. Skapa en barriär och kalka

– En cirka en meter bred bård av hyvelspån eller grus, gärna kalkhaltigt grus, längs med skogskanten i trädgårdens utkant kan därför fungera som en barriär mot fästingar. Kalk i pulverform på marken kan skada fästingarnas hud så att de förlorar vätska och dör.

Annons