Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför kan fästingbett ge köttallergi

19 apr, 2023
author Av Sara Frisk   Foto: Shutterstock/TT
Av Sara Frisk Foto: Shutterstock/TT
Många känner till att fästingar kan överföra flera sjukdomar till oss. Men visste du att fästingbett också kan ge köttallergi? Vi reder ut hur det hänger ihop.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan 2009 upptäcktes ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Då räknades inte köttallergi som en etablerad sjukdom, men det gör den nu.

En svensk studie visar att risken att drabbas av köttallergi vid fästingbett verkar vara förhöjd om man redan är allergisk mot katt, björk- eller gräspollen.

Se också: Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Se också: Så skyddar du sig mot fästingar

Det är Marianne van Hage, överläkare och professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, som tillsammans med Maria Starkhammar, överläkare på Södersjukhuset, driver ett forskningsprojekt om köttallergi.

Hon har tidigare berättat mer om det i tidningen Medicinsk Vetenskap och nu för Astma- och Allergiförbundet.

Bettet utlöser allergin

Vid köttallergi reagerar kroppen mot en kolhydrat som kallas alfa-Gal. Den finns framför allt i rött kött men kan även finnas i mejeriprodukter och gelatin.

Däremot innehåller inte fisk eller fågelkött denna kolhydrat, så det kan man äta vid köttallergi.

I vanliga fall när vi äter kött får vi också i oss alfa-Gal. Men då svarar kroppen genom att bilda antikroppar som kallas IgG när köttet nått mag-tarmkanalen. Denna process ger inte allergi.

– Fästingbett är det som utlöser allergin, eftersom fästingen har alfa-Gal i saliv och mage. När man blir biten överförs kolhydraten genom huden och hos vissa individer bildas då IgE-antikroppar mot alfa-Gal, säger Marianne van Hage till tidningen Medicinsk Vetenskap.

Kroppen bildar alltså helt andra antikroppar när fästingar biter oss och tillför alfa-Gal rakt ut i blodet i stället för i mag-tarmkanalen där det hamnar när vi äter kött.

Annons

Vi tror att det finns ett stort mörkertal

Enligt Marianne van Hage är det inte jättevanligt, men inte heller alldeles ovanligt. Omkring 300 har diagnostiserats med allergin bara i Stockholm.

– Men vi tror att det finns ett stort mörkertal, säger hon.

Luriga symtom försvårar

Ett bekymmer är nämligen att symtomen är fördröjda. Det är ibland svårt att koppla ihop den allergiska reaktionen med kött eftersom det kan ha intagits flera timmar tidigare.

Ännu krångligare blir det då alkohol, fysisk ansträngning och inflammationshämmande läkemedel verkar förvärra symtomen.

Fakta. Symtom vid köttallergi

Ofta är symtomen väldigt besvärliga men fördröjda. De kan dyka upp 2–7 timmar efter att man ätit rött kött.

  • Klåda, ibland vid fästingbettet.
  • Nässelutslag.
  • Svullnad i hud eller slemhinnor.
  • Magbesvär som kramper och diarré.
  • Lågt blodtryck.
  • Allergisk chock

Källa: Internetmedicin

Det är fortfarande en gåta varför bara vissa personer utvecklar allergi och varför det oftast sker först i medelåldern.

Men i den nya studien framkommer att man verkar löpa högre risk om man är allergisk mot katt, björk- eller gräspollen.

– Det är inte förvånande, eftersom atopi innebär att man har en ökad benägenhet att bilda allergiantikroppar mot vanligt förekommande ämnen i vår miljö, säger Marianne van Hage till Astma- och Allergiförbundet.

Nästa mål är att hitta en markör som mer exakt kan förutsäga vilka som har störst risk för svårare reaktioner.

Blodgruppen kan skydda

Det bästa man kan göra för att minska risken att drabbas är att undvika fästingbett. Detta kan man till exempel göra genom att ha heltäckande klädsel utomhus och gärna mörka kläder, då de skyddar bättre mot fästingar än ljusa.

– Personer med blodgrupp B eller A/B verkar dock vara mer skyddade, men inte helt. Det beror på att blodgrupp B-antigenet haren kolhydrat som liknar alfa-Gal, vilket gör att dessa personer är mindre benägna att reagera, säger Marianne van Hage till Medicinsk Vetenskap.

Annons

Har man väl fått köttallergi får man helt enkelt undvika rött kött och inälvsmat. En del kan även behöva undvika mejeriprodukter, gelatin och vissa läkemedel. Det finns inget botemedel mot allergin.

– Det går inte att tillaga bort alfaGal utan äter man rött kött så exponeras man, säger Marianne van Hage.

Så kan du skydda dig mot fästingbett

  • Mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar.
  • Täckande kläder gör det svårare för fästingen att hitta en plats att bita sig fast på. Glöm inte heltäckande skor.
  • Leta efter fästingar på kroppen när du varit utomhus. Fästingar vandrar omkring länge innan de biter sig fast. Missa inte att titta i hårbotten och bakom öronen.
  • Ta bort fästingen så fort som möjligt då risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre fästingen biter sig fast.

Källa: 1177 Vårdguiden

Annons