Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Förbered gräsmattan inför sommaren – steg för steg

05 maj, 2020 
AvAnni Jähde
Anni Jähde visar hur du förbereder gräsmattan med att klippa och så den.
På våren behöver gräset hjälp att komma igång. Luftning, toppdress, sådd och gödsel är recept för en tät och frodig gräsmatta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En välskött gräsmatta kan bli till trädgårdens vackraste smycke. Starten för att nå det målet sker på våren, då man grundar för en bra sommarsäsong. När gräsmattan torkat upp efter vintern och du har hunnit klippa ett par gånger är det dags att ge den lite kärlek.

Räfsa gräsmattan ren från löv och kvistar

Det första du ska göra för att ge gräsmattan lite extra kärlek är att räfsa rent den från kvarliggande skräp från tidigare säsong. Du kan välja om du väljer en räfsa eller kratta, men se till att gräsmattan är helt torr när du sätter igång så att den inte skadas!

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta - se filmen här:

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Lufta gräsmattan för att ge den syre

En trött gräsmatta med kompakt jord kan behöva luftas. Det innebär att man på ett eller annat sätt gör små hål i grässvålen så det kommer luft ner till gräsrötterna. Förutom syre tränger också gödsel och vatten lättare ner.

Annons
Anni Jähde klipper gräsmattan

En bra metod är att vertikalskära. Det finns olika storlekar av vertikalskärare att köpa – och även att hyra, vilket kan vara en god idé eftersom man inte använder en vertikalskärare så ofta, bara cirka vart annat, vart tredje år.

Poängen med en vertikalskärare är att den, förutom luftar, också skär gräsrötterna som då stimuleras att växa.

Innan du vertikalskär ska gräset vara klippt – och löv, kvistar och annat löst bortkrattat.

Annons
Vertikalskär gräset för bäst luftning inför sommaren.

Har du inte använt vertikalskärare på flera år, rivs det upp en ansenlig mängd gammalt gräs och mossa. Allt det här ska bort från gräsmattan, så satsa på en uppsamlare till vertikalskäraren om du inte har en liten gräsmatta och orkar kratta.

En vertikalskärare luftar grässvålen och skär rötterna som kommer igång att växa bättre.

Kratta upp mossa och liknande

Det blir mycket mossa och gammalt gräs att kratta efter vertikalskärningen.

Annons

Toppdress jämnar ut gräsmattan

För att bättra en sliten och ojämn gräsmatta är toppdress en bra lösning. Toppdress är en jordblandning utan så mycket näring och läggs på gräsmattan i ett tunt lager.

Lägg ett tunt lager toppdress på gräsmattan

Toppdressen fyller upp små håligheter, gör att gräsmattan håller kvar fukt längre och ger gödslet bättre effekt. Det finns toppdress att köpa i påsar, men det går att blanda egen av plantjord och sand.

Lägg ut toppdressen i högar runt om på gräsmattan. Sopa eller kratta ut, då kommer toppdressen ner mellan grässtråna. Ett lager på cirka en eller två centimeter är lagom.

Annons

Har du djupa ojämnheter du vill få bort, ska du toppdressa i omgångar istället för att lägga på ett tjockt lager. Gräset måste kunna växa upp genom toppdressen.

Kratta ut toppdressen till ett tunt lager.

Kratta ut toppdressen till ett tunt lager.

Så mer gräs för en tätare gräsmatta

Så gräsfrön i gräsmattan för en tätare gräsmatta

När du toppdressat är det perfekt att så kallat stödså. Den magra jordblandningen är bästa tänkbara grund för gräsfröna. Så främst på partier där det varit slitet, men gärna hela gräsmattan – det brukar ge ett mycket fint resultat.

Annons
Anni Jähde visar hur du stödsår gräsmattan

Stödsådd ger en tät gräsmatta. Fröna gror fint i toppdressen.

Gödsla gräsmattan

Gödslet är den viktigaste insatsen du kan göra för gräsmattan, oavsett om du toppdressar och vertikalskär eller inte. Ett gräs som växer tränger undan mossa och ogräs.

Tre omgångar gödsel per säsong brukar rekommenderas, den första på våren och sedan med 6–7 veckors mellanrum. Ge inte mer än vad som står på gödselpåsen för att undvika övergödning. Låter du gräset ligga vid klippningarna eller har en robotklippare får gräsmattan naturligt mer näring av klippet, och det bör räcka med att gödsla två gånger.

Annons
Anni Jähde häller gödsel i en hink.

Glöm inte gödslet! Häll upp kornen i en hink eller annat tråg så har du kontroll över hur mycket du strör ut.

Foto: Christina Uhlin

Annons