Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Perenner i kruka – flera års njutning

18 maj, 2021 
AvAnni Jähde
Delad bild på två olika planteringar av perenner i krukor.
För att lyfta fram dina perenners skönhet bör du plantera dem i kruka! Perfekt om du dessutom gillar att möblera om i trädgården – det går på ett kick. Catarina har krukor överallt, de är hennes stora passion!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Catarina Persson i Trelleborg har alltid ögonen öppna för krukor – radarn sätts igång så fort hon är på loppis, i olika butiker, hos släktingar. Kan det finns någon kruka där som passar hos henne? Det är lätt att förlora sig i krukor erkänner hon.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

– Det kan vara formen eller färgen som avgör. Och jag kan mycket väl måla om en kruka om allt annat är perfekt. Men jag tar mig tid och letar tills jag hittar det jag gillar.

Annons
Catarina Persson med astilben i kruka.
Catarina Persson med astilben, Astilbe (Arendsii-Gruppen) 'Fanal'. Rött förekommer inte så ofta i trädgården, men denna har Catarinas man särskilt valt ut.

För Catarina är estetiken viktig, harmonin i trädgården ger henne balans.

Catarina Persson

Yrke: Arbetar med barn med särskilda behov.
Bor: Trelleborg.
Zon: 1.
Trädgårdens storlek: Cirka 700 kvadratmeter.
Trädgårdstyp: Villaträdgård i bostadsområde. Grön, lummig och med många rum.
Instagram: @cat.persson

– För varje år står det allt mer klart hur jag vill ha det. Mitt bästa råd är att lita på sin egen smak och magkänsla. Kör på det och känns dig nöjd!

Krukor med perenner är en bra stomme i trädgården

Hortensia 'Magical Four Seasons' i kruka framför en grön vägg av löv.
En grön vägg ger långtidsblommande hortensian 'Magical Four Seasons' fin inramning. Krukan står på en järnstol som placerats inne i piprankan.

I Catarinas trädgård finns det krukor överallt. I första hand fyllda med bladväxter, medan blommande perenner eller ettåriga sommarblommor kan användas som uppstickare utan att få bli påträngande.

Annons

– Färgerna i bladen är egentligen tillräckliga. Det finns en så rik variation att leka med. Och när krukan domineras av gröna blad syns även de eventuella små, bleka blommor som kommer.

Trendiga ormbunkar i utomhuskrukor!
Helt rätt med trendiga ormbunkarna i utomhuskrukor! De vill stå i skugga till halvskugga och klarar sig i många år.

– Perenner i krukor ger en stabilitet och stomme i trädgården, precis som i rabatterna, säger Catarina.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Men med krukorna höjer man det gröna över marken och ger växten uppmärksamhet.

Annons
Spetsbladig funkia 'Baby Bunting' på trädäck.
Naturligtvis dekoreras trädäcket med vackra krukor! Lilla spetsbladiga funkian 'Baby Bunting' kontrasterar fint till de runda betongkrukorna.

– Det är ett sätt att få till olika nivåer på ett enkelt vis. Att dessutom placera krukorna på bänkar, hyllor och piedestaler ger verkligen massor av variation.

Vedartade växter – buskar som stammats upp, formklippts eller växer fritt är också ett sätt att avvika från den traditionella rabattplanteringen. Liguster, silverbuske och barrväxter är några exempel.

Myrten planterad utomhus i kruka.
Myrten trivs förträffligt utomhus. Ställ dem där du ser dem, nära huset, så kommer du ihåg att vattna! Plantera i rejäl kruka, ju mer jord desto bättre håller den fukten.
Annons

Perenner syns bättre i kruka än i rabatten

Många av krukorna har Catarina haft i många år med samma växter i. Skuggröna, funkia, fjällkåpa och stensöta är några tåliga trotjänare.

Ligusterplantor blir vackra uppstammade i krukor.
Uppstammat är läckert i kruka! Två ligusterplantor från häcken grävdes upp och formades, uppbundna mot stödpinnar. Nu har de drygt tolv år på nacken. I plåtlådan framför växer daglilja som påminner om prydnadsgräs.

– Skuggrönan tycker jag får en revansch i kruka. Den planteras ofta i lite undanskymda lägen, där den egentligen inte syns. Men den är ursnygg i kruka!

Krukorna ger trädgården ett ansiktslyft varje vår. Då tar Catarina fram dem från vinterskyddsplatsen nära husväggen. Hon provar sig fram och ger dem nya platser och sammanhang för det nya året.

Annons
En grupp krukor och kärl med olika växter står tillsammans i trädgården.
En grupp krukor blir ett fint arrangemang. Här bambu, Afrikas blå lilja samt björnrot som placerats vid silverpäronträdet.

– Det är lite min mission med trädgården – den ska vara föränderlig.

Catarinas bästa tips för krukor i trädgården

Välj en stil

Håll dig till samma krukstil där färger, former och strukturer passar bra ihop. Jag använder främst krukor av zink, lättbetong och terrakotta, gärna patinerade krukor. Att blanda upp med plastkrukor i funkisstil kan bli riktigt läckert, men då måste färgerna harmoniera.

Stensöta kan leva länge i en kruka.
Stensötan tar tid på sig innan bladen rullar upp sent på våren men håller sig sedan fin hela säsongen. Här är en särskilt trogen vän – i detta kärl har den vuxit i 20 år! På ett högt bord med spegel bakom blir den extra effektfull.

Undvik plotter

Blanda inte för många olika växter. Jag har ofta samma sorter i flera krukor. Placera krukor tillsammans i kompositioner. Det kan vara höga, låga, ha både fyrkantiga och runda former, bara de är i samma stil.

Annons

Lyft upp och exponera krukorna

Placera krukor på bänkar, stolar och små bord. Mot ett plank syns de extra bra. En spegel bakom ger verkligen effekt!

Funkia är oslagbar i kruka.
Funkior är oslagbara i kruka! Det finns massor av sorter att välja bland, de trivs bra och klarar vintrarna. Denna höstfunkia, Hosta lancifolia, har långa blomstänglar som nästan påminner om Afrikas blå lilja.

Använd tåliga krukor i trädgården

Krukor och växter ska i det stora hela klara att stå kvar ute över vintern. För mig är det liksom poängen, därför ska krukorna klara frysgrader.

Måla om terrakottakrukor

Terrakottakrukor kan målas om man vill dämpa den ibland ganska orange färgen. Jag ger dem en lätt strykning med vit vattenlöslig färg. Jag tar vad som finns hemma för tillfället och blandar ut med vatten.

Annons
Himalayaceder planterad i en zinkhink.
Himalayaceder, Cedrus deodara, i en zinkhink. Till advent kan den få en ljusslinga som ställs, kanske tillsammans med någon liten gran och mossa, på ett bord utanför ett av husets fönster.

Stort är bättre i trädgården

Satsa på krukor med tillväxtmån. Det ska finnas plats för rötterna att utvecklas och utrymme att mulla ner ny jord och kompost på våren.

Mixa former på krukorna i trädgården

Hitta fina växtkompisar att plantera tillsammans eller var för sig i krukor som ställs ihop. Flikiga blad tillsammans med runda, ett spretigt växtsätt med ett mjukt, klippta former med vilda utryck.

Vit lupin är en vackert blommande perenn.
Den vita lupinen är en av få blommande perenner i Catarinas krukfamilj. Hon flyttar gärna runt den och även in i rabatter som behöver tillfällig fägring. Bladen är fortsatt fina efter blomningen.

Vattna krukorna på hösten – glöm ej!

När det blir svalare glömmer man lätt vattningen. Jorden i krukorna torkar ut även om solen inte gassar. I rabatterna hålls fukten kvar bättre.

Fördelar med att plantera perenner i krukor

  • Perenner som inte blir så stora försvinner lätt bland annat i rabatten. I en kruka lyfts de fram – de får en egen scen.
  • Krukorna kan flyttas runt i trädgården dit förhållandena är som bäst för just de perenner du har planterat.
  • Även köldtåliga perenner kan överleva om du flyttar krukorna till skyddat läge över vintern.
  • Flera krukor tillsammans, eller med andra dekorationer, ger trädgården intressant blickfång.

Tänk på detta när du planterar perenner i kruka

  • Rotsystemet blir lite mindre. Det påverkar tillväxten, bladen kan också bli mindre.
  • Myror älskar att bygga bo i krukorna. Höj upp krukan så den inte står direkt på marken. Det finns fina krukfötter att köpa, men stenar fungerar lika bra.
  • Näringen i jorden jakas snabbt ur, särskilt av regn. Kompensera med gödselvattning under sommaren. Boosta jorden med kompost och ny näringsrik jord varje år.

Perenner som blir fina i kruka

Annons