Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Bästa starten för träd, buskar och perenner

07 sep, 2021 
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: En kvinna planterar vårlökar på hösten. Till höger: En kvinna planterar ett träd på hösten.
Ska du plantera ett fruktträd för framtiden, eller en efterlängtad häck som ska ge läskydd åt uteplatsen. Kanske några nya växter till perennrabatten eller lökar som ska blomma så snart det börjar våras. Här är guiden som hjälper dig att lyckas med planteringen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

September är en finfin planteringsmånad. Det är fuktigt i luft och jord vilket växterna mår gott av, och det är fortfarande behaglig temperatur för oss som ska göra jobbet.

För växterna är det biologiskt rätt tid att planteras innan de kommer in i sin tillväxtperiod, alltså innan de får blad på våren eller när de är på väg att tappa dem på hösten.

Krukodlade växter går att plantera hela säsongen – men måste ju passas noga med vatten under sommaren, det slipper du med höstplantering. På hösten är dessutom plantorna som störst och bäst i handelsträdgårdarna eftersom det är då odlarna levererar årets produktion.

Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

Det går att plantera långt in på hösten, för många växter ända fram tills tjälen kommer. Men för växter som är känsliga och kanske inte helt härdiga är det bättre att vänta med till våren. Perenner planteras med fördel i september innan det blir väldigt blött i jorden.

Annons

De flesta träd och buskar kan planteras tills det blir tjäle i jorden. Men barrväxter och vintergröna buskar bör planteras i september så rötterna hinner suga upp vatten innan jorden fryser.

Så planterar du träd

Är det någon plantering du ska vara extra noggrann med så gäller det träd. De kostar en hel del och är en långsiktig investering. Du ska ha glädje av ditt träd länge.

Gropen är viktigt för trädplantering

Slarva inte med storleken. Det vanligaste felet när träd dör är att planteringsgropen gjorts på tok för liten. Då får rötterna svårare att söka sig ut i marken, framförallt om jorden är hård. Jorden ska också förbättras, vilket inte kan göras ordentligt om gropen är liten.

Trampa till jorden med foten när du planterar.
Trampa till jorden med foten när du planterar.

Gräv ungefär lika djupt som krukan är hög. Detta för att trädet inte ska riskera att sjunka. Du kan lägga småsten i botten för att undvika det. Gropen får gärna vara fyrkantig eftersom rötterna triggas att ta sig utanför gropen när de stöter på ett hörn.

Annons

Omkretsen på gropen bör vara cirka tre gånger så vid som krukans mått. Ska trädet stå i gräsmatta måste svålen kring den tas bort, en cirkel på cirka en meter är lagom. Gräset ska inte läggas tillbaka – gräs är en riktig vatten- och näringstjuv. Täck istället den öppna jorden med flis eller plantera några marktäckande perenner, till exempel nävor.

Se också: Så enkelt gör du egna växtstödBrand logo
Se också: Så enkelt gör du egna växtstöd

Rätt jord när du planterar träd

Blanda den uppgrävda jorden med planteringsjord och barkmull. Planteringsjord innehåller mycket torv, och om enbart sådan används kommer jorden att sjunka. Det är bra om den befintliga jorden innehåller lite små-sten, det dränerar och ger bra struktur.

Den uppgrävda jorden ska blandas med planteringsjord och barkmull.
Den uppgrävda jorden ska blandas med planteringsjord och barkmull.

Stödja nyplanterade träd

Så enkelt gör du egna växtstödBrand logo
Så enkelt gör du egna växtstöd

Slå ner ett par störar innan trädet planteras i gropen, då skadas inte rötterna. Är platsen blåsig ska en av störarna placeras mot vindens riktning.

Annons

Efter plantering binds stammen mot stöden. Bindningen ska sitta lågt, på cirka en tredjedel av trädets höjd från marken räknat. Ta bort bambupinnen som ofta följer med trädet. Använd sadelgjord eller ett annat naturligt material som inte skadar stammen och tvinna några varv så uppbindningen blir stadig. Kronan ska kunna vaja lite, det får rötterna att förankra sig bättre.Såga av störarna så lågt att inga grenar kan komma åt och få skavsår.

Bindningen ska sitta lågt, på cirka en tredjedel av trädets höjd från marken räknat.
Bindningen ska sitta lågt, på cirka en tredjedel av trädets höjd från marken räknat.

Plantering av träd

Ställ krukan i ett stort kar eller en plastsäck och fyll på med vatten, låt stå tills rotklumpen är vattenmättad.

Annons

Ta av krukan. Om rötterna snurrat sig i krukan ska de klippas med 2–4 snitt runtom i rotklumpen. Sätt ner trädet i gropen, var noga att det står rakt, och fyll på med jordblandningen.Trädet får absolut inte planteras för djupt, märker du att det råkat hända – lyft upp och rätta till. Ett träd vill inte få jord upp på stammen. Då är det bättre att plantera så trädet står lite upphöjt.

Se till att ett eventuellt förädlingsställe (en knöl längst ner på stammen) kommer ovan jord. Vattna så jorden sluter sig om rotklumpen. Fyll på med mer jord, rötterna ska komma under jord. Trampa försiktigt till runt om.

Låt rotklumpen stå och suga åt sig vatten i en balja eller annat stort kärl en bra stund. Eftersom vår kruka hade hål i botten satte vi i en plastsäck innan vi hällde i vatten.
Låt rotklumpen stå och suga åt sig vatten i en balja eller annat stort kärl en bra stund. Eftersom vår kruka hade hål i botten satte vi i en plastsäck innan vi hällde i vatten.

Vattna nyplanterat träd

Träd behöver mycket vatten, men på hösten när det är fuktigt i både luft och jord räcker det att vattna ordentligt vid planteringstillfället – minst 10–12 liter när planteringen är klar. Är det en torr höst behövs mer vatten. Till våren ska du vattna igen, och regelbundet under sommaren.

Annons

Kom ihåg gnagskyddet när du planterar träd

Har du gnagare i området, såväl små som stora, behövs ett gnagskydd för säkerhets skull. Sätt på det innan snön faller, så du får det ända ner till marken.

Välj rätt läge för ditt träd

Läget för trädet är viktigt på flera sätt. Marken får inte vara vattensjuk, det får alltså inte stå kvar vatten långa tider. Solen måste nå fram till trädet flera timmar per dag. Ett läge med kraftig blåst kan bli problematiskt.

Det måste finnas plats för trädet även när det är fullvuxet, så ta reda på hur stort det blir och gör inte misstaget att bedöma det efter hur det ser ut när du köper det.

Välj rätt träd

  • Välj ett träd som är tillräckligt härdigt. För att vara på den säkra sidan ska det helst tåla ett något kärvare klimat än där du bor. Det gäller oavsett om du ska ha fruktträd eller prydnadsträd.
  • Köp inte ett exemplar som är skadat på något sätt. Avstå även om det är ett lockande rea-pris. Ett skadat träd kan i värsta fall dö, och det kan dröja flera år. I bästa fall håller sig trädet friskt, men det kan till exempel komma att växa fult och vara svårt att rätta till med beskärning.
  • Har du ekonomiska möjligheter är det värt att köpa träd av lite större storlek. Du vinner flera år på att trädet redan från början har lite pondus. Större träd är vanligtvis beställningsvara. Vänd dig till en handelsträdgård/plantskola med bra sortiment och prata med dem om dina önskemål.

Så planterar du buskar och häckar

Buskar och häckar planterade på ett genomtänkt sätt.

Buskar och häckar är trädgårdens trevliga mellanväxter som gör så mycket för trivseln. De bidrar med lummighet, ger insynskydd och struktur.

Annons

Gropen är viktig när du planterar buskar och häckar

Gräv en grop som är dubbelt så djup och vid som krukans storlek. Ska du plantera häck är det lättare att gräva en ränna på rätt djup – du brukar få med information om det då du köper plantorna.

Jorden du planterar i

Tänk på att plantera dina buskar och häckar i rätt jord.

Blanda den befintliga jorden med kompost/barkmull och planteringsjord. Tänk på att rododendron, azaleor och blåbärsbuskar är surjordsväxter och ska ha specialjord. Det finns rododendronjord i påse att köpa. Ställ krukan i en hink eller plastsäck och fyll på med vatten, låt stå länge så rotklumpen blir vattenmättad.

Annons

Ta av krukan, har rötterna snurrat sig ska de klippas med ett 2–4 snitt runt om. Placera busken i gropen på samma djup som den stått i krukan. Samma gäller häckplantor, även barrotade häckplantor ska sättas i nivå med jordytan.

Fyll på med jordblandningen, vattna så jorden sluter sig runt rötterna och tryck till försiktigt med foten.

Vattning av buskar och häckar

Ge en kanna vatten till busken. Om det är väldigt torrt under perioden efter planteringen måste plantan vattnas fler gånger, annars brukar den naturligt fuktmättade jorden på hösten vara tillräcklig. Till en nyplanterad häck är det en god idé att investera i en droppbevattning som tillgodoser vattenbehovet. Det gäller om hösten är torr och framför allt till kommande vår och sommar då häcken måste vattnas regelbundet.

Rosor ska planteras djupt

Förädlade rosor
ska planteras djupt.
Förädlade rosor ska planteras djupt.

Plantering av rosor skiljer sig från annan buskplantering, de ska nämligen djupt ner i jorden! Många rosor har ett förädlingsställe (där en sort ympats på en grundrot) som ser ut som en knöl vid roten. Det är ett känsligt ställe för frost och ska därför 10–15 cm under jordytan. Detta hindrar också att det kommer så kallade vildskott från grundstammen.

Annons

Gräv en rejäl grop, fyll på med rosjord som finns att köpa på påse, samt kompostjord om du har. Vattna och fyll eventuellt på med mer jord. Tryck till. Rosor utan kruka, så kallade barrotade rosor, kan köpas på hösten och våren hos en del handelsträdgårdar.

De är ofta beställningsvara eftersom de grävs upp direkt från odlingsfälten. Barrotade rosor kan planteras ända fram tills tjälen kommer.

Vilka buskar och häckar vill du ha och kan de trivas?

Det finns massor av olika sorters buskar att välja mellan, så det finns goda chanser att hitta det du söker. Men vad är du ute efter? Ska det vara en blommande buske, friväxande eller formklippt, hög eller låg, eller kanske en bärbuske?

När det gäller häckar är utbudet något mer begränsat – men det går att tänka lite mer fritt även här. Som med alla andra växter måste du som steg ett välja lämpliga busksorter för läget där du ska plantera och platsens växtzon.

Annons

Sol vill i princip alla växter ha. Även de mest skuggtåliga behöver någon solglimt då och då. Men ska du lyckas med bärbuskar måste du definitivt välja en solig plats. Bären behöver värme och ljus för att mogna och bli söta.

Avstånd från buskar till huset

Det händer ofta att man vill plantera buskar ganska nära huset, för att kanske sätta lägre perenner framför. Men håll ett visst avstånd till fasaden. Jorden nära huset är dålig på grund av dränering, regnet når inte dit och ibland står solen på och gör det väldigt varmt.

Barrotade häckar är ofta billigare att köpa än häckar i kruka.

Barrotade häckplantor – så planterar du dem

På hösten kan man köpa häckplantor med bara rötter, alltså som inte står i kruka. De brukar vara billigare och därför ett vettigt alternativ om man har många meter att plantera. Se till att skydda rötterna så de inte torkar ifall du inte ska plantera direkt när du får hem plantorna.

Annons

Plantera perenner hösten

Vad vore en trädgård utan blommor? På hösten är perennerna fina och går att köpa i härligt stora storlekar. Och så är det lökfest! Tulpaner, narcisser och alla andra vårblommande lökar ska i jorden för att blomma till våren.

Så planterar du perenner

Gropen att plantera perenner i

Är det redan bra jord där du ska plantera behöver du inte gräva så djupt, bara något större än krukstorleken.

Plantera perenner på samma höjd som de stått i krukan.
Plantera perenner på samma höjd som de stått i krukan.

Jorden är viktig för perenner

Perenner är samlingsnamn för örtartade växter som vissnar på vintern, men har rötter som överlever och sätter nya skott på våren. Hur perenner inom olika släkten och arter vill ha det skiljer sig mycket. Välj rätt perenner för den plats du vill plantera på.

Annons

Sol och skugga kan man sällan påverka, men till viss del kan man genom att jordförbättra ge plantan rätt förutsättningar. Bäst i längden – och minst arbetskrävande – är att från början välja rätt växt. Perenner vill alltså ha olika typer av jord, men gemensamt är att det bör vara väldränerat och inte stå kvar vatten för länge i marken.

Plantering av perenner – tänk på detta

Ta av krukan och se om rötterna snurrat sig. Klipp i så fall 2–4 snitt runt om i rotklumpen. Undersök också så inga sniglar följt med.

Plantera i samma höjd som plantan stått i krukan. Plantera inte för sent på hösten! Rötterna ska hinna växa ut något innan det blir tjäle, annars riskerar frosten att trycka upp rotklumpen som då torkar och fryser.

Om rötterna snurrat sig nertill i krukan är det bra att klippa 2–4 snitt runtom i rotklumpen.
Om rötterna snurrat sig nertill i krukan är det bra att klippa 2–4 snitt runtom i rotklumpen.

Så vattnar du perenner

Vattna vid planteringstillfället, men överdriv inte. Att sänka ner krukan i en hink och låta rotklumpen dra upp vatten är en bra metod, och räcker om det inte är snustorrt i marken. För mycket vatten nu kan i värsta fall göra att rötterna ruttnar, plantan är på väg in i vintervilan och suger inte mycket vatten.

Lagom avstånd mellan plantor

Lökväxter och
perenner i fint samspel.
Lökväxter och perenner i fint samspel.

Rekommenderat avstånd från centrum av en planta till en annan kallas c/c-avstånd. Varje planta får goda tillväxtmöjligheter och det blir lagom tätt i rabatten när plantorna vuxit till sig. Perenner kan planteras tätare, men räkna då med att behöva gräva upp och flytta plantor om några år.

Annons

När ska vårlökarna i jorden?

Hösten är vårlökarnas tid om du vill ha fin blomning i mars till maj. Det är nu du ska planera nästa års blomning. Ta dig tid att botanisera bland företagens lökutbud för att hitta kombinationer av tulpaner, narcisser och andra lökar du tycker är fina.

Se på förpackningarna hur djupt lökarna ska sättas, och strö gärna lite benmjöl, som ger löken näring, i planteringshålet.

Tumregeln säger att löken ska grävas ner på ett djup av 3 gånger lökens storlek.
Tumregeln säger att löken ska grävas ner på ett djup av 3 gånger lökens storlek.

Så planterar du vårlökar på hösten

  • Smålökar som blåstjärnor, snödroppar och pärlhyacinter ska i jorden direkt när du köper dem så de inte torkar. Av samma anledning ska de även köpas redan på sensommaren eller tidig höst.
  • Narcisser behöver också köpas och komma i jorden så fort som möjligt för att hinna sätta rötter innan frosten kommer.
  • Tulpaner kan däremot planteras så länge det går att gräva i jorden. Hittar du tulpanlökar på rea riktigt sent på hösten går det alltså alldeles utmärkt att slå till och plantera!

Plantera klematis – näringsrikt och djupt

Så här planterar du klematis.

Klematiskrukorna är inte stora när du köper dem, men planteringsgropen ska grävas rejält mycket större. Klematis trivs nämligen i lucker, näringsrik jord och för att jordförbättra ordentligt krävs en stor grop. Dessutom ska klematis planteras djupt.

  1. Gräv en grop som är cirka 50 cm djup och 50 cm bred.
  2. Blanda en del av den uppgrävda jorden med kogödsel och bra planteringsjord.
  3. Låt klematisen stå i en hink med vatten så den blir genomvattnad.
  4. Plantera klematisen cirka 10–15 cm djupare än den stått i krukan.
  5. Lägg ett par centimeter tjockt lager grus eller sand runt klematisens stjälkar som skydd mot röta. Skydda också rothalsen för stark sol, kanske genom att plantera en växt framför eller skydda med något.
Täck marken med grus eller sand för att skydda klematisens stjälkar mot röta.

Tänk på! Ska du plantera klematis vid ett träd eller husfasad måste gropen grävas en bit ifrån för att undvika trädrötter och dräneringsmassor, samt för att klematisen ska kunna få lite regn och ljus.

Annons

Vinkla vid planteringen klematisen mot träd och klätterstöd så den växer i rätt riktning.

Växter växer – ofta mer än man tror

Planterar du flera växter i samma område får de inte stå för tätt, även om de ser små och ensamma ut nu. Ta reda på hur stora de kan bli och utgå från det.

För fruktträd brukar det rekommenderas ett avstånd om 5–6 meter, men då får man räkna med att ta bort träd när de blivit riktigt stora.För buskars del är inte minst det slutliga omfånget viktigt att ta reda på. En liten buske kan på några år bli väldigt yvig, och har du planterat annat för nära intill blir det problem.

I plantskolan är växterna små och nätta, men på sina nya platser i trädgården växer de snart till sig.
I plantskolan är växterna små och nätta, men på sina nya platser i trädgården växer de snart till sig.

Perenner kan lätt flyttas om de kommer för tätt, det är besvärligare med etablerade buskar och träd – även om det också går.

Annons

Flytta växter och plantera rätt

Hösten är en utmärkt tid att flytta växter i trädgården. På våren minns man inte alltid vad som finns i rabatterna och hur stora växterna blivit. Jordförbättra och plantera växten så den kommer i samma jordnivå som tidigare.

Nu kan du även dela dina perenner och få flera.

Flytta och dela perenner på hösten.

Misstänker du att en planta varit lite felplanterad är det ett bra tillfälle att göra rätt. Till exempel att plantera en pion som inte vill blomma lite grundare änden stått hittills.

Håll efter ogräset

Ogräs ska alltid rensas bort noga innan plantering och ska sedan hållas efter. Ogräset konkurrerar om både plats, näring och vatten.

Annons

Hur dränerat är det? Enkelt trick ger svaret!

När du grävt gropen där du ska plantera kan du, om du är osäker på hur dräneringen är, fylla gropen med vatten för att se hur fort det rinner undan.

Så här testar du dräneringen i din jord.
  • Blir vattnet stående väldigt länge (mer än en kvart) är jorden på platsen väldigt hård och kompakt. Gräv en rejält större grop och plantera med en blandning av planteringsjord, barkmull, grus och den befintliga jorden. Lägg ett lager singel eller makadam i botten som dräneringsskikt.
  • Rinner vattnet undan i en rasande fart är jorden antagligen väldigt sandrik. Blanda den med mycket barkmull, kompost och planteringsjord när du planterar.

Gödsla först på våren!

Vänta till våren med att ge näring. På hösten ska plantan snart gå i vila inför vintern. Gödslar du nu stimulerar du plantan att börja växa, framförallt kväverikt gödsel har den effekten.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons