Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så byter och rotar du sticklingar

15 apr, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Puff sticklingar
Att byta sticklingar och få dem att växa är ett roligt, trendigt och hållbart sätt att göra fint hemma. Men det kan vara lite av en djungel i början. Här är tio tips och knep som hjälper dig att lyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Intresset för sticklingar fortsätter att växa. Inte minst i sociala medier, där det även har uppstått en stor sälj- och bytesmarknad.

Vi har pratat med Mattias Mattisson, som står bakom kontot Sticklingtjuven på Instagram och har fyllt sitt hem med växter genom att följa en enda regel: Att inte köpa någon av dem. Just nu består samlingen av 70-80 krukväxter och kontot har över åtta tusen följare. Men profilnamnet är valt med glimten i ögat:

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag har en ”code of honor” att inte vara inne i växtaffärer och snatta sticklingar, berättar Mattias, som till vardags arbetar som art director.

Så lyckas du med sticklingar – 10 frågor och svar

Stor monstera
Monstera odlad från stickling. Foto: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

Det är inte svårt att ta sticklingar och rota dem, men det kräver lite koll. Och vill du byta till dig de trendigaste sorterna kan du behöva ha något lika spännande att byta bort. Här är 10 frågor och svar med Mattias Mattisson:

Annons

1. Var kan jag hitta sticklingar?

– Det finns jättemånga som säljer sticklingar på Facebook. Och det finns sticklingbytardagar, där folk lämnar av dem. Men det bästa är att fråga sina kompisar och sin familj när man är hemma hos dem, om man får ta sticklingar från deras växter.

Efter ett tag får man upp en mängd och kan börja byta. Det är många som kontaktar mig via Instagram och vill byta med mig, säger Mattias.

Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"Brand logo
Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"

2. Vilka växter är enklast att lyckas med?

Sticklingar väntar på rötter
Sticklingar på rotning. Foto: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

– De populära växterna. Man kan se att de som har blivit mest populära, det är samma som är enkla att odla fram; monstera är till exempel en väldigt populär och lättskött växt. Och elefantöra som var väldigt populär förut.

Annons

Har du några favoriter att tipsa om?

– Begonior är fina och de börjar bli väldigt populära. Det finns en prickig sort som heter forellbegonia till exempel. Begonior är ganska enkla att ta sticklingar på och de rotar snabbt i vatten.

Palettblad är lätta att rota och de är väldigt bra att byta med. De växer som ogräs. Det finns en väldigt stor marknad kring palettblad eftersom det finns många sorter och de växer så snabbt, berättar Mattias.

Palettbladsstickling
Palettblad. Foto: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

3. Hur får jag tag i ovanliga sticklingar?

Monstera variegata, som är en brokbladig sort, har varit väldigt eftertraktade i flera år och sticklingar från den brukar kosta flera hundra kronor. Går det att byta till sig dem?

Annons

– Kämpar man på och byter och byter så har man till slut något som den andra personen vill ha. Men annars är mitt tips att börja med att köpa en växt som många vill ha. Då blir det lätt att få byta.

Mattias egen byteshandel fick en extra skjuts när en skvätt iväg-stickling flyttade in:

– Jag fick den av min kära mor. Och det är lite av en tantväxt, som hade gått det moderna Stockholm förbi. Den skjuter iväg frön till andra krukor så det börjar växa nya, så den är rätt rolig. Jag tog frön från den och plötsligt hade jag något unikt att byta med. Det var lite av en språngbräda för mig, säger Mattias och skrattar.

4. Hur ska jag ta sticklingen från växten?

Sticklingar
Sticklingar. Foto: Mattias Mattison/Sticklingtjuven.

Det finns tre sätt att ta sticklingar: Toppsticklingar, rotsticklingar och bladsticklingar. Och de passar för olika växter.

Annons

– Efter ett tag lär man sig hur man ska göra med de olika växterna, men det bästa tipset är att googla varje ny växt, berättar Mattias.

5. Hur tar jag en toppstickling?

Gullranka – stickling i ampel
Gullranka. Foto: Mattias Mattisson

– Toppsticklingar är det vanligaste sättet att ta sticklingar och det används för till exempel palettblad, monstera, perlargoner och gullranka. Gör så här:

  1. Kapa en topp från moderplantan.
  2. Sätt sticklingen att rotas i jord eller vatten.
  3. När sticklingen har utvecklat rötter är den redo att planteras.

Var ska jag kapa sticklingen?

– Det är bra att ha koll på plantans noder. En nod är det ställe där bladen växer ut och det är även där rötter i de allra flesta fall bildas på en stickling. Så klipp en liten bit under noden. Se gärna till att få med två noder under jord eller vatten så att det bildas fler rotrader.

Annons
Håll koll på noderna när du tar toppsticklingar
Foto/illustration: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

6. Ska jag rota min stickling i jord eller vatten?

– Även om vatten är prydligt så rekommenderar jag att rota i jord, kokos eller rotningskuber. Anledningen är enkel: Rötter vill ha vatten, syre och näring. Rotar man i vatten så tillfredsställs endast ett av tre behov.

Vissa växter som rotar långsamt men ändå står bra i vatten, till exempel monstera, finner jag enklare att rota i vatten. Och då är det bra att byta vattnet med jämna mellanrum, berättar Mattias.

Annons

7. När och hur ska jag ta en rotstickling (rotdelning)?

Calatheastickling
Calathea. Foto: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

– Rotsticklingar kan man ta på växter som växer genom att skjuta upp nya skott i jorden runt om plantan. Till exempel ormbunkar, calatheor, aloe vera och elefantöra.

När du delar så tar du upp plantan försiktigt ur krukan och lossar på jorden. Följ roten från de nya skotten och klipp eller skär av nära moderplantan. Plantera om sticklingen i en mindre kruka och fukta jorden.

Annons

8. När och hur ska jag ta en bladstickling?

– Det är en teknik som man ofta gör på suckulenter. Men det funkar även på några andra sorter, som begonior och kaktusar. Man tar, som det låter, ett blad från moderplantan. När det gäller suckulenter så kan man lägga bladen hela på jorden med toppen nedåt, andra blad snittar man mot ådringen och sätter snittytan i jord.

Så tar du en bladstickling
Foto/illustration: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

Bladsticklingstekniker varierar så det kan vara bra att läsa på vad just din planta mår bäst av, säger Mattias.

Annons

9. Vad är fördelen med rotningskuber?

– Eftersom jag inte köper sticklingar så har jag inte så stort utrymme för misstag, så jag vill få bästa resultat hela tiden. Jag har en odlingsstation med växtbelysning, där har jag kanske 40 sticklingar just nu i kuber. Rotningskuberna är av ett halvsvampigt organiskt material som håller fukten väldigt bra.

10. Kan jag ta sticklingar året runt?

Sticklingar behöver mycket ljus
Sticklingar behöver mycket ljus. Foto: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

– Ja det går, men man får jobba lite mer på vintern. Då är det bra med växtlampor, för sticklingar behöver verkligen ljus. Jag rekommenderar att man sätter dem under en växtlampa 16 timmar om dagen då.

Av Anna Asplund/Elledecoration

Foto: Mattias Mattisson/Sticklingtjuven

Annons