Så sköter du pelargonerna så de blommar länge!

Här får du tips hur du gör med dina pelargoner. Det är aldrig för sent att beskära för att få en tätare planta, även om det är vanligast att göra det på våren, de är tåliga!

5 steg – så här ger du dina pelargoner längre liv

1. I februari­–mars är det bra att plantera om pelargoner som övervintrat. Rensa bort dött växt- och rotmaterial, men beskär inte samtidigt som du planterar om. Utan börja med omplanteringen.

2. På några veckor får plantan nytt liv, och då kan de beskäras för att bli buskigare. Och du får fina skott som du planterar för att få nya plantor.

3. Pelargoner är inte svåra att sköta, utan behöver framförallt vattnas vid behov. Men de ska inte ha för mycket vatten, och kan gärna torka ut mellan vattningarna.

Det är dags att ta hand om de övervintrade pelargonerna.

Det är dags att ta hand om de övervintrade pelargonerna.

4. Se till att jorden är väldränerad så att rötterna inte riskerar att ruttna. Hur ofta du måste vattna beror på vädret och hur mycket sol plantorna får. Små krukor behöver vattnas dagligen när solen skiner, stora mer sällan. Bladen på pelargoner kan bli gula och vissna både vid uttorkning och övervattning.

Tre keramikkrukor med pelargoner.

Det är lätt att få många pelargoner genom att ta sticklingar. De rotar sig snabbt i krukan.

5. Pelargonerna behöver ganska mycket näring, gärna ungefär en halv dos varje gång man vattnar. Kalium uppmuntrar blomningen, men för mycket ger skador på bladen. Fosfor ökar rottillväxten. Kväve behövs för en ung, växande planta, men blir blomningen senare sämre och plantan har mer blad än blommor kan det bero på för mycket kväve. Strunta då i att tillföra näring ett tag.

6. Efter hand som blommorna vissnar bör man klippa av stjälkarna, liksom plocka bort vissna blad, som annars snor energi och näring.

Läs också:

Varför blommar inte mina pelargoner?

Sex oväntade sätt att använda dina pelargoner