Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Stor blomsterinspiration – låt våren blomma i din trädgård

28 feb, 2023 
AvKaren Elise och Lars Lindberg
Fingertandrot och spansk klockhyacint.
En blomsterkavalkad i vårens förtecken.
Oj vad vi längtar efter färg och blomning – och snart är det dags! Men har du allt du vill ha? Kanske du bara måste fylla på med en ny favorit. Eller två...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Tydliga kännetecken hos en trädgårdsentusiast brukar vara jord under naglarna och ömmande rygg. Men även en utpräglad jaktinstinkt efter nya växter till trädgården.

Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbasBrand logo
Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbas

Så här tidigt på trädgårdssäsongen är det vår- och försommarblommande växter som suget är störst efter.

Tag dig därför tid, trots allt vårarbete i trädgården, att besöka plantskolor, handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker ofta. Sök gärna upp lite mindre ställen som drivs av engagerade och växtintresserade eldsjälar. Där finns chans att hitta mer udda växter, och även få en trevlig pratstund med ägare eller personal.

Annons

Trädgårdsföreningar, växtloppisar och forum på nätet är även de källor till inspiration och växtshopping, i bästa fall byteshandel. En del trädgårdsföreningar, inte minst Träd-gårdsamatörerna, har många samlare som medlemmar och i specialsällskap för olika växter kan man hitta själsfränder.

Här bjuder vi på en blomsterkavalkad av vår- och försommarväxter. En del är vanliga, andra ser man mer sällan. Men för den som vill fylla på med tidig blomning är vanlig eller ovanlig mindre viktig, bara du får tag i det som fattas dig!

Spansk klockhyacint – klockan ringer in våren

Spansk klockhyacint.

Spansk klockhyacint, Hyacinthoides hispanica, kan om man har tur och vill sprida sig och bilda naturlika vackra blomängar. De fina ljusblå klockorna blommar i maj till juni. Det finns namnsorter av den här lökväxten som blommar i vitt eller rosa. Upp till 50 cm höga. Härdighet B.

Annons

Gullflockan – näpen liten tuva

Gullflockan.
Gullflockan.

Gullflockan, Hacquetia epipactis, är en förtjusande liten tuvbildande perenn på 10–15 cm som blommar så tidigt som i april–maj. Bladen utvecklas efter blomning och står fina hela sommaren. En variant är den variegerade sorten ’Thor’ där bladen är extra fina i halvskuggiga läggen. Härdighet B.

Smörblomman – en hälsning från Alperna

Smörblomman.
Smörblomman.

Smörblomma, här bergsmörblomma, Ranunculus montanus, kan vara både enkla och dubbla. En fin försommarblommare med ursprung i Alpernas bergsmarker. Blir bara 10–12 cm hög. Härdighet B.

Annons

Pärlhyacint – en pärla i rabatten

Pärlhyacint.
Pärlhyacinter.

Pärlhyacinter, Muscari, är en av de första vårlökarna som tittar upp i april till maj, beroende på sort, och är så efterlängtad. Trivs bäst i sol men kan också planteras i skuggigare lägen. Välj vit eller blå, leta efter roliga sorter med udda utseende. Denna söta ljusblå heter ’Jenny Robinson’. Härdighet B.

Gulplister – tålig och trogen

Gulplister.
Gulplister.

Gulplister, Lamium galeobdolon, passar fint i trädens skugga om det silar igenom lite sol då och då. Det finns flera olika namnsorter av gulplister, till exempel ’Hermann’s Pride’ som har variegerade blad. Alla vill ha lätt fuktig jord och blir runt 30 cm höga. Blommar i maj och juni. Härdighet A.

Annons

Svavelsippan – kusin till den vita

Svavelsippan.
Svavelsippan.

Sipporna är ett stort släkte och vitsippan ger oss väl den underbaraste vårhälsningen av alla. Svavelsippan, Anemone x lipsiensis, ’Schwefelfeuer’, känns kanske lite mer sofistikerad att ha i trädgården med den fina ljusgula färgen. Annars trivs de i samma miljö som den vita kusinen. Härdighet A.

Gulsippan – sippa i solgult

Gulsippan.
Gulsippan.

Gulsippan, Anemone ranunculoides, ’Semiplena’ är en woodlandväxt och behöver mullrik jord och halvskugga för att utvecklas bäst. Blommar i maj och blir ca 15 cm hög. Halvfyllda blommor. Härdighet A.

Annons

Guckosko – läcker specialare

Guckosko.
Guckosko.

En orkidé i trädgården utgör en riktig wow-faktor! Guckosko, Cypripedium, är trevlig och inte alltför svårodlad om den bara får kalkhaltig jord – de växer vilt på till exempel Gotland. Bland trädgårdshybriderna finns mycket att välja på, denna heter Pueblo. Bör vintertäckas.

Brunnävan - nävor till alla

Brunnävan.
Brunnävan.

En trädgård utan nävor, finns det? Har du inte den fina brunnävan, Geranium phaeum, är det ett bra tips. Finns även vit och heter då ’Album’. Tålig och lättodlad, funkar både i sol och skugga. De flesta nävor är lätta och det finns många, med olika blomningstid, att välja bland. Brunnävan blir 40–50 cm hög, bladverket vackert även efter blomning som sker i juni–juli. Härdighet A.

Annons

Buskpioner – blomprakt de lux

Buskpion.
Buskpion.

Buskpioner, Paeonia suffruticosa, blommar lite tidigare än de mer vanligt förekommande luktpionerna. De är vedartade, ett annat namn är därför trädpion. De stora och doftande blommorna är imponerande när de slår ut i maj, och blommar förhållandevis länge. Finns i vitt, gräddvitt, gult, rosa, rött och färger däremellan. Blir upp till 2 meter höga. Zon 5.

Fingertandrot – värd en plats hos dig

Fingertandrot.
Fingertandrot.

Fingertandrot, Cardamine pentaphyllos, härstammar från bergstrakterna i södra Europa. En fin och trevlig perenn, 20–50 cm hög, med blommor i vita, rosa eller ljust lila klasar. Trivs i fuktig jord och lätt skugga. Vackert femflikigt bladverk. Härdighet B.

Annons

Rosenplister – blommande matta

Rosenplister.
Rosenplister.

Rosenplister, Lamium maculatum, är ännu en vårblomma som vi hittar vild i skogsmiljöer. Då kan man lätt lista ut vilken typ av jord och placering även de förädlade, lite ”finare” sorterna vill ha. Rosenplister bildar gärna stora mattor om ca 20 centimeters höjd och är därmed perfekta marktäckare. Flera förädlade namnsorter har läckra silvermelerade blad. Blommar hela sommaren från maj, vanligtvis i rosa. Härdighet A.

Annons

Rododendron – färgglädje i buskform

Rododendron.
Rododendron.

Rododendron och azaleor är klassiska vårblommare som skänker stor färgglädje. På bilden rundbladsrododendron, Rhododendron orbiculare, med stora vackra blomklockor som tål de flesta väder. Den kan bli något krypande, växer mer på bredden än höjden, ca 1,5 meter hög. Blommar vanligen i maj–juni. Zon 2 (3).

Trebladssläktet – en magisk treenighet

Trebladssläktet.
Trebladssläktet.

Trebladsläktet är en uppseendeväckande perenn med knölartade rihzomer och blad om tre, både i blomma och stödblad som sitter just under blomman. Riktiga skatter i en lundliknande plantering, värda att vara stolt över! Det finns ganska många arter, som blommar i allt från vitt, rosa, purpur och gult. På bilden purpurtreblad, Trillium erectum, som blommar i maj, juni och blir 30 cm hög. Härdighet B.

Annons