Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Låt våren blomma i din trädgård - stor lista på olika vårblommor

28 feb, 2023
author Karen Elise och Lars Lindberg
Karen Elise och Lars Lindberg
Fingertandrot och spansk klockhyacint.
En blomsterkavalkad i vårens förtecken. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg
Oj vad vi längtar efter färg och blomning – och snart är det dags! Men har du allt du vill ha? Kanske du bara måste fylla på med en ny favorit. Eller två... Vi samlar en lång lista på vackra vårblommor som är både vanliga och ovanliga. Låt dig inspireras här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tydliga kännetecken hos en trädgårdsentusiast brukar vara jord under naglarna och ömmande rygg. Men även en utpräglad jaktinstinkt efter nya växter till trädgården. Så här tidigt på trädgårdssäsongen är det vår- och försommarblommande växter som suget är störst efter.

Tag dig därför tid, trots allt vårarbete i trädgården, att besöka plantskolor, handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker ofta. Sök gärna upp lite mindre ställen som drivs av engagerade och växtintresserade eldsjälar. Där finns chans att hitta mer udda växter, och även få en trevlig pratstund med ägare eller personal.

Trädgårdsföreningar, växtloppisar och forum på nätet är även de källor till inspiration och växtshopping, i bästa fall byteshandel. En del trädgårdsföreningar, inte minst Träd-gårdsamatörerna, har många samlare som medlemmar och i specialsällskap för olika växter kan man hitta själsfränder.

Vårblommor - lista med namn och bild

Här bjuder vi på en blomsterkavalkad av vår- och försommarväxter. En del är vanliga, andra ser man mer sällan. Men för den som vill fylla på med tidig blomning är vanlig eller ovanlig mindre viktig, bara du får tag i det som fattas dig!

  • Spansk klockhyacint
  • Gullflockan
  • Smörblomman
  • Pärlhyacint
  • Gulplister
  • Svavelsippan
  • Gulsippan
  • Guckosko
  • Brunnävan
  • Buskpioner
  • Fingertandrot
  • Rosenplister
  • Rhododendron
  • Trebladssläktet

Spansk klockhyacint – klockan ringer in våren

spansk klockhyacint
Spansk klockhyacint. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Spansk klockhyacint, Hyacinthoides hispanica, kan om man har tur och vill sprida sig och bilda naturlika vackra blomängar. De fina ljusblå klockorna blommar i maj till juni. Det finns namnsorter av den här lökväxten som blommar i vitt eller rosa. Upp till 50 cm höga. Härdighet B.

Annons

Gullflockan – näpen liten tuva

Gullflockan.
Gullflockan. Foto: Karen Elise/ Lars Lindberg

Gullflockan, Hacquetia epipactis, är en förtjusande liten tuvbildande perenn på 10–15 cm som blommar så tidigt som i april–maj. Bladen utvecklas efter blomning och står fina hela sommaren. En variant är den variegerade sorten ’Thor’ där bladen är extra fina i halvskuggiga läggen. Härdighet B.

Smörblomman – en hälsning från Alperna

Smörblomman.
Smörblomman. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Smörblomma, här bergsmörblomma, Ranunculus montanus, kan vara både enkla och dubbla. En fin försommarblommare med ursprung i Alpernas bergsmarker. Blir bara 10–12 cm hög. Härdighet B.

Annons

Pärlhyacint – en pärla i rabatten

Pärlhyacint.
Pärlhyacinter. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Hyacinter av sorten pärlhyacinter, Muscari, är en av de första vårlökarna som tittar upp i april till maj, beroende på sort, och är så efterlängtad. Trivs bäst i sol men kan också planteras i skuggigare lägen. Välj vit eller blå, leta efter roliga sorter med udda utseende. Denna söta ljusblå heter ’Jenny Robinson’. Härdighet B.

Gulplister – tålig och trogen

Gulplister.
Gulplister. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Gulplister, Lamium galeobdolon, passar fint i trädens skugga om det silar igenom lite sol då och då. Det finns flera olika namnsorter av gulplister, till exempel ’Hermann’s Pride’ som har variegerade blad. Alla vill ha lätt fuktig jord och blir runt 30 cm höga. Blommar i maj och juni. Härdighet A.

Annons

Svavelsippan – kusin till den vita

Svavelsippan.
Svavelsippan. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Sipporna är ett stort släkte och vitsippan ger oss väl den underbaraste vårhälsningen av alla. Svavelsippan, Anemone x lipsiensis, ’Schwefelfeuer’, känns kanske lite mer sofistikerad att ha i trädgården med den fina ljusgula färgen. Annars trivs de i samma miljö som den vita kusinen. Härdighet A.

Gulsippan – sippa i solgult

Gulsippan.
Gulsippan. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Gulsippan, Anemone ranunculoides, ’Semiplena’ är en woodlandväxt och behöver mullrik jord och halvskugga för att utvecklas bäst. Blommar i maj och blir ca 15 cm hög. Halvfyllda blommor. Härdighet A.

Annons

Guckosko – läcker specialare

Guckosko.
Guckosko. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

En orkidé i trädgården utgör en riktig wow-faktor! Guckosko, Cypripedium, är trevlig och inte alltför svårodlad om den bara får kalkhaltig jord – de växer vilt på till exempel Gotland. Bland trädgårdshybriderna finns mycket att välja på, denna heter Pueblo. Bör vintertäckas.

Brunnävan - nävor till alla

Brunnävan.
Brunnävan. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

En trädgård utan nävor, finns det? Har du inte den fina brunnävan, Geranium phaeum, är det ett bra tips. Finns även vit och heter då ’Album’. Tålig och lättodlad, funkar både i sol och skugga. De flesta nävor är lätta och det finns många, med olika blomningstid, att välja bland. Brunnävan blir 40–50 cm hög, bladverket vackert även efter blomning som sker i juni–juli. Härdighet A.

Annons

Buskpioner – blomprakt de lux

Buskpion.
Buskpion. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Buskpioner, Paeonia suffruticosa, blommar lite tidigare än de mer vanligt förekommande luktpionerna. De är vedartade, ett annat namn är därför trädpion. De stora och doftande pionerna är imponerande när de slår ut i maj, och blommar förhållandevis länge. Finns i vitt, gräddvitt, gult, rosa, rött och färger däremellan. Blir upp till 2 meter höga. Zon 5.

Fingertandrot – värd en plats hos dig

Fingertandrot.
Fingertandrot. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Fingertandrot, Cardamine pentaphyllos, härstammar från bergstrakterna i södra Europa. En fin och trevlig perenn, 20–50 cm hög, med blommor i vita, rosa eller ljust lila klasar. Trivs i fuktig jord och lätt skugga. Vackert femflikigt bladverk. Härdighet B.

Annons

Rosenplister – blommande matta

Rosenplister.
Rosenplister. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Rosenplister, Lamium maculatum, är ännu en vårblomma som vi hittar vild i skogsmiljöer. Då kan man lätt lista ut vilken typ av jord och placering även de förädlade, lite ”finare” sorterna vill ha. Rosenplister bildar gärna stora mattor om ca 20 centimeters höjd och är därmed perfekta marktäckare. Flera förädlade namnsorter har läckra silvermelerade blad. Blommar hela sommaren från maj, vanligtvis i rosa. Härdighet A.

Rhododendron – färgglädje i buskform

Rhododendron
Rododendron. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Rhododendron och azaleor är klassiska vårblommare som skänker stor färgglädje. På bilden rundbladsrododendron, Rhododendron orbiculare, med stora vackra blomklockor som tål de flesta väder. Den kan bli något krypande, växer mer på bredden än höjden, ca 1,5 meter hög. Blommar vanligen i maj–juni. Zon 2 (3).

Annons

Trebladssläktet – en magisk treenighet

Trebladssläktet.
Trebladssläktet. Foto: Karen Elise/Lars Lindberg

Trebladsläktet är en uppseendeväckande perenn med knölartade rihzomer och blad om tre, både i blomma och stödblad som sitter just under blomman. Riktiga skatter i en lundliknande plantering, värda att vara stolt över! Det finns ganska många arter, som blommar i allt från vitt, rosa, purpur och gult. På bilden purpurtreblad, Trillium erectum, som blommar i maj, juni och blir 30 cm hög. Härdighet B.

Vårstarta rabatten på ett hållbart sättBrand logo
Vårstarta rabatten på ett hållbart sätt
Annons