Allt för Sverige 2022: Här är alla deltagarna

En gruppbild på alla deltagare i Allt för Sverige 2022 tillsammans med programledaren Anders Lundin.

Foto: Martin Frick/SVT

Succéprogrammet Allt för Sverige är tillbaka med en ny säsong. Bland de tio nya svensk-amerikaner som tävlar om att få träffa sina släktingar finns bland annat en slaktare, en försäljare och en framgångsrik författare.

Kulturkrockarnas program är tillbaka! Efter att inspelningarna av Allt för Sverige ställdes in 2020 till följd av pandemin, är vi nog många som gläds åt nyheten att de kunde återupptas sommaren 2021. Och nu är det alltså dags för premiäravsnittet av den tionde säsongen av Allt för Sverige.

0:50

Efter reklamen: Allt om Anders Lundin

(0:50)

Slå på ljud

Efter en flygresa över Atlanten och en båtresa från Danmark till Skåne, får årets tio utvalda svensk-amerikanerna äntligen stå med fötterna på svensk mark. Och många av dem har svårt att hålla känslorna tillbaka när de får en första upplevelse av sina förfäders hemland.

Under programmets gång ska deltagarna – som alla har olika bakgrund och bor utspridda över hela USA – få lära sig mer om Sverige. Med hjälp av programledaren Anders Lundin får de lära sig om svenska traditioner, svensk historia och det svenska samhället. De ska få öva språket och självklart också få veta mer om sina respektive förfäder. I slutändan är det en person som vinner huvudpriset – att få träffa sin svenska släkt.

Här är alla deltagare i Allt för Sverige 2022:

En gruppbild på alla deltagare i Allt för Sverige 2022 tillsammans med programledaren Anders Lundin.

Från vänster i översta raden: Sally Franson, Melody Eisler, Sharon Fabriz, Nicole Archer, Bret Goss, Jonathan Strand och Brittany Pearson. I den nedre raden från vänster: Michael Palmer, Trevor Ohlsen och Erika Newell. Längst fram programledaren Anders Lundin.

Foto: Martin Frick/SVT

Sally Franson, 38 år, Minneapolis, Minnesota – Lidköping

Sally Franson är yogalärare och författare, som enligt SVT:s beskrivning ”älskar att inspirera kvinnor att ta plats”. Hennes bok A Lady's Guide to Selling Out har gjort succé i hemlandet och nyligen erbjöds Sally filmrättigheter av ingen mindre än skådespelerskan Meg Ryan.

Melody Eisler, 41 år, Seattle, Washington – Stockholm, Östergötland

Melody Eisler beskrivs som en ”otypisk bibliotekarie” – hon är högljudd, extrovert och har nära till sina känslor. Under sin uppväxt reste hon ofta runt med sin pappa på olika musikturnéer där hon fick hänga med rockstjärnor backstage.

Erika Newell, 38 år, Panama City, Florida – Uppsala

Erika Newell från Florida är en stor djurvän. Hon jobbar som kurator på ett zoo och beskrivs som en beskyddande och omsorgsfull person. Men hon har också en helt annan typ av karriär i bagaget – tidigare jobbade hon nämligen som förhörsledare i den amerikanska armén. Där gick hennes jobb ut på att förhöra misstänkta terrorister.

Nicole Archer, 30 år, Saratoga Springs, Utah – Gotland

Nicole Archer är videoredigerare till yrket, men har för tillfället lagt sin karriär på is för att fokusera på att ta hand om sin familj. Genom att få reda på mer om sina förfäders livserfarenheter tror hon sig kunna lära känna både sig själv och Sverige bättre.

Brittany Pearson, 41 år, Vail, Colorado – Umeå

Brittany Pearson driver en köttaffär tillsammans med sin man. Köttet som säljs i butiken kommer från parets egna djur och Brittany både slaktar och styckar själv. Hon beskrivs av SVT som en ”vild och fri själ” och växte upp på slätterna omgiven av både hästar och kor.

Sharon Fabriz, 63 år, Sacramento, Kalifornien – Västergötland

Sharon Fabriz jobbar som lärare och har under sin karriär specialiserat sig på medborgerliga rättigheter och på Förintelsen. För Sharon är det viktigt att protestera mot orättvisor och hon har bland annat demonstrerat tillsammans med Greta Thunberg.

Marika Carlsson om Stjärnorna på slottet: ”Jag är bara rolig tre minuter om dagen”

Trevor Ohlsen, 26 år, Iron Mountain, Michigan – Småland

Trevor Ohlsen är singer-songwriter och växte upp på den lilla orten Iron Mountain under lugna och idylliska förhållanden. Orten beskrivs som något av en svenskbygd och på många sätt har Trevor växt upp med det svenska runt omkring sig. Ändå har han aldrig satt sin fot i Sverige – eller ens varit utomlands.

Michael Palmer, 31 år, Logan, Utah – Alingsås

Michael Palmer jobbar som så kallad stage manager, eller scenansvarig, på ett universitet hemma i USA. Han har ansvar för fyra scener och beskriver det som ett kreativt drömjobb. Sommartid brukar han turnera med stora rockband, som till exempel Evanescence.

Antikrundan 2022 – allt du vill veta om programmet och den nya experten

Jonathan Strand, 38 år, Indianapolis, Indiana – Värmland

Jonathan, eller Jon, Strand arbetade tidigare som modell. I dag är en gift trebarnsfar med extremskidåkning och musikproduktion som stora passioner i livet. Under sin uppväxt reste Jonathan runt tillsammans med sin familj över hela världen, eftersom hans pappa jobbade för den kände predikanten Billy Graham.

Bret Goss, 52 år, Chehalis, Washington – Västergötland

Bret Goss jobbar som försäljare. Han älskar människor, något som han ser som sin främsta egenskap. För 23 år sedan träffade han sitt livs kärlek, och med henne hänger han fortfarande ihop. Enligt SVT:s beskrivning är han noga med att inte stressa för mycket i tillvaron.

Då har Allt för Sverige 2022 premiär

Allt för Sverige sänds i år i åtta avsnitt. Säsongspremiär blir det söndagen den 16 januari klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.