Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Kvarteret Skatan 20 år – allt du behöver veta om återföreningen

09 dec, 2021 
Minna Wallén-Widung
David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin under inspelningarna av nya Kvarteret Skatan.
Succéserien Kvarteret Skatan gör comeback i SVT. Återföreningen kretsar kring firandet av kvarterets 20-årsjubileum, och en rad välkända ansikten och karaktärer dyker upp. Här är allt du behöver veta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

År 2003 fick vi för första gången stifta bekantskap med karaktärerna i humorprogrammet Kvarteret Skatan. Mellan 2003 och 2006 sändes tre säsonger av serien och den har senare följts av såväl krogshower som en långfilm. Nu kommer tv-serien tillbaka med hela originalensemblen – Rachel Mohlin, Johan Glans, Vanna Rosenberg, Anna Blomberg och David Batra.

5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan som du kanske inte visste

Men att det skulle röra sig om ett 20-årsjubileum är alltså en sanning med modifikation, eftersom det första avsnittet sändes 2003. Skaparna av serien hävdar att de har fog för att kalla det just ett 20-årsjubileum.

– Vi började definitivt jobba med det 2002 och nu kommer det sändas i december 2021, så det kan väl gå som 20 år. Det låter ju betydligt sexigare med 20-årsjubileum än 19-årsjubileum, har Johan Glans tidigare sagt till Aftonbladet.

Annons

Vad handlar Kvarteret Skatan om?

I de två första säsongerna var avsnitten uppbyggda av korta sketcher med en mängd återkommande och skruvade karaktärer, och med det grå och småtrista kvarteret Skatan som ständig kuliss. Ensemblen hade inte jobbat ihop tidigare, utan scoutades fram på uppdrag av SVT.

– Det är en total skrivbordsprodukt. Vi satt inte som ett källarband, utan SVT tänkte ”nu jävlar sätter vi ihop några”. Och så blev det vi, säger David Batra i dokumentären Svenska tv-historier: Kvarteret Skatan.

David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin under inspelningarna av nya Kvarteret Skatan.
David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin under inspelningarna av nya Kvarteret Skatan.

De ofta pinsamma parmiddagarna med en twist på slutet var centrala i handlingen i de tidigare säsongerna. De blandades med sketcher med karaktärer som Kåta Gun som objektifierade alla män hon såg, Carita och Per-Arne som satt i sin husbil och drack sprit, och kollegorna Tord och Paul som ständigt trakasserade varandra.

Annons

Var spelas Kvarteret Skatan in?

I den tredje säsongen som sändes 2006 hade formatet omarbetats och nu centrerade handlingen främst kring paren Ulf (David Batra) och Kristina (Anna Blomberg) och Frida (Vanna Rosenberg) och Magnus (Johan Glans) samt deras singelkompis Jenny (Rachel Mohlin).

David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin under inspelningarna av nya Kvarteret Skatan.
Kvarteret Skatan har nypremiär den 11 december i SVT1.

Serien spelades in stadsdelarna Näset och Baggeby på Lidingö utanför Stockholm. Regissören Mikael Syrén har berättat att teamet var på jakt efter så fula miljöer som möjligt när det var dags för inspelning.

– Tonen i serien och hur det ser ut beror på tidsbrist och låg budget, men minst lika mycket – kanske mer – på att vi ville sticka ut, säger han i Svenska tv-historier: Kvarteret Skatan.

Annons

Kvarteret Skatan 2021 – så blir de nya avsnitten

När Kvarteret Skatan nu återigen dyker upp i tv-rutan, blir det i två avsnitt om 45 minuter vardera. Handlingen kretsar kring samma karaktärer, men nu har de olika paren tappat kontakten med varandra. För Ulf och Kristina verkar tiden ha stått still, medan Frida och Magnus har flyttat till ett fint radhusområde i närheten. Jenny har för sin del gift sig rikt och flyttat till Frankrike. Men så dyker det upp en inbjudan till en fest för att fira att kvarteret Skatan fyller 20 år, och tankarna på en återförening väcks.

En förutsättning för att hela projektet skulle bli av, var att samtliga skådespelare som ingick i ursprungsensemblen skulle tacka ja till att medverka. David Batra var den som var svårast att övertyga.

– När nåt är väldigt omtyckt och det också har gått ett tag och folk bara minns de bästa bitarna och har jättehöga förväntningar... det är lite läskigt. Det har vi fått släppa och istället tänka att shit vad vi är priviligerade som får göra det här ihop igen. Tänka bort prestationsångesten, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Anna Blomberg i Kvarteret Skatan

För Anna Blomberg har Kvarteret Skatan varit en stor och betydande del av hennes framgångar.

– Det är ett program som betytt jättemycket för min karriär eftersom det fick sådant genomslag. Ärligt talat vet jag inte om något blivit så uppmärksammat av mina program som Skatan, och det är ju både på gott och ont att börja på topp, har hon berättat för allas.se.

Förutom de nämnda karaktärerna kan tv-tittarna räkna med att det blir ytterligare några kära återseenden. Exakt vilka vi får återse är ännu hemligt, men Mikael Syrén har i alla fall avslöjat en karaktär som dyker upp.

– Man kan väl nästan räkna med att ”kåta Gun” dyker upp, men vi får inte in allt som vi skulle vilja, har han sagt till Aftonbladet.

Det här är skådespelarna i Kvarteret Skatan 2021:

Rachel Mohlin

Porträttbild av Rachel Mohlin som är aktuell med nya Kvarteret Skatan som sänds i SVT i december 2021.
Rachel Mohlin.

Rachel Mohlin föddes 1973 i Jönköping och växte upp i en frikyrklig miljö. Hon slog igenom i tv-serien Vänner och fiender som sändes i Kanal 5 i mitten av 1990-talet. Sedan dess har hon gjort sig ett namn som såväl imitatör och skådespelare som radiopratare och nu senast författare efter att hon debuterat med romanen Dungen (2021).

Rachel Mohlin är mamma till två barn, Jacob och Rebecca, sedan en tidigare relation.

David Batra

Porträttbild av David Batra som är aktuell med nya Kvarteret Skatan som sänds i SVT i december 2021.
David Batra.

David Batra föddes 1972 och växte upp i Lund. Efter gymnasiet utbildade han sig först till civilekonom, men i början av 1990-talet började han med stand up och träffade i den vevan också framtida parhästen Johan Glans. Program som Kvarteret Skatan och Räkfrossa blev hans genombrott för en större publik. Han har medverkat i mängder av underhållningsprogram, som Parlamentet och Talang, och även gjort filmroller. Han har även skrivit flera böcker och synts i den egna tv-serien Världens sämsta indier.

Annons

David Batra är gift med Anna Kinberg Batra, tidigare partiledare för Moderaterna. Tillsammans har de en dotter.

Anna Blomberg

Porträttbild av Anna Blomberg som är aktuell med nya Kvarteret Skatan som sänds i SVT i december 2021.
Anna Blomberg.

Anna Blomberg föddes 1972 i Göteborg, men växte sedermera upp i USA samt i Lomma, Skåne. Hon började tidigt med teater, men det stora genombrottet kom i och med Kvarteret Skatan. Genom åren har hon synts i såväl teaterföreställningar som shower, en julkalender och tv-serier som Starke man, Hjälp! och Sjukt. Hon har också hörts i radio och 2013 var hon sommarvärd i P1. Allra mest känd har hon kanske ändå blivit för sina många imitationer av kända människor, som Lill-Babs, Maria Montazami och Anna Anka i tv-programmet Robins. Våren 2022 åker Anna ut på turné med Riksteatern och föreställningen Anna Blomberg sjunger ut.

Annons

Tillsammans med sambon och skådespelaren Daniel Gustavsson har Anna Blomberg två barn, Svante och Tage.

Vanna Rosenberg

Porträttbild av Vanna Rosenberg som är aktuell med nya Kvarteret Skatan som sänds i SVT i december 2021.
Vanna Rosenberg.

Vanna Rosenberg föddes 1973 och växte upp i Farsta, Stockholm. Hennes mamma arbetade som dramapedagog och redan i förskoleåldern börjande Vanna spela teater. Under 1990-talet medverkade hon i flera filmer och var dessutom medlem i en dansmusikgrupp. Hon har alltid jobbat med skådespeleriet och musiken parallellt och 2001 tog hon examen från Teaterhögskolan. Hon har även sommarpratat i P1 och deltagit i På spåret tillsammans med sin pappa, journalisten Göran Rosenberg. 2021 ser vi henne i bland julkalendern En hederlig jul med Knyckertz och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Annons

Vanna Rosenberg är gift med filmproducenten Ulf Synnerholm och paret har två barn tillsammans.

Johan Glans

Porträttbild av Johan Glans som är aktuell med nya Kvarteret Skatan som sänds i SVT i december 2021.
Johan Glans.

Johan Glans föddes 1974 och växte upp i skånska Eslöv. År 1994 gjorde han debut som ståuppkomiker i Malmö. Sedan dess har han gett mängder med föreställningar och medverkat i massor av underhållningsprogram, som Parlamentet och Extra Extra!. Han var en av de medverkande i Monty Python-musikalen Spamalot, och har tilldelats såväl Karamelodiktstipendiet som Piratenpriset.

Johan Glans är gift med ståuppkomikern och regissören Sara Young och har två barn tillsammans med henne.

Kvarteret Skatan sänds i två avsnitt, med premiär den 11 december i SVT1 och på SVT Play.

Se också: 10 svenska serier du följde om du var ung på 90-talet

10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
Annons