Här är serierna som har premiär på tv i december

Foto: Johan Paulin/SVT

Under december månad duggar premiärerna tätt och det går att hitta flera favoriter i tablåerna.

Julen är årets stora tv-högtid och förutom klassiker som julkalendern finns det mycket annat roligt att mysa till under en filt i soffan.

Här kommer några tv-tips från både SVT, TV4, Netflix, Disney+, C More och Viaplay i december och jul!

Se också: Här är årets julkalender

0:60

Efter reklamen: Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern här

(0:60)

Slå på ljud

Tv-serier i december 2021

Jul med Ernst

Härligt pyssel, ljuvlig julmat och smart återbruk. Det är i fokus när Ernst återigen tar position framför kameran för att leda oss hela vägen till dagarna före julafton. Tre nya avsnitt med säsongspremiär 30 november på TV4 och TV4 Play.

Jul med Ernst 2021 – så blir programmet i år

Julkalendern 2021

Årets julkalender heter En hederlig jul med Knyckertz och handlar om tjuvfamilljen Knyckertz, efter böckerna med samma namn. Här kan du läsa mer om årets julkalender. Premiär 1 december på SVT.

Min Sanning

Intervjuprogram med Anna Hedenmo där vi får ta del av svåra beslut och dramatiska händelser, om glädje över framgång och besvikelser vid förlust. Politiker, konstnärer, idrottspersonligheter och andra profilstarka svenska personer ge sin syn på en specifik händelse och får med egna ord berätta vad som verkligen hände. Premiär 5 december på SVT.

Burden of Truth

Säsong 1: Storstadsjuristen Joanna Hanley återvänder till sin hemstad för att ta sig an fallet om en grupp tjejer som lider av en mystisk sjukdom. Med Kirsten Kreuk i huvudrollen. Premiär 6 december på TV4 Play.

Lyckoviken

Polisen Johanna återvänder till hemorten Hammarvik för sin mors begravning, samtidigt som liket efter en försvunnen flicka hittas i den lilla idyllen där alla verkar bära på hemligheter. Premiär den 12 december på Viaplay.

Kvarteret Skatan jubilerar!

Skådespelare i Kvarteret Skatan.

Gänget i Kvarteret Skatan är tillbaka!

Foto: Johan Paulin/SVT

Kvarteret Skatan firar 20 år och jubilerar med nya avsnitt. Det blir kära återseende med komikerna David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Rachel Mohlin och Vanna Rosenberg. Men framför allt handlar de nya avsnitten om parens olika upptåg och deras kaosartade parmiddagar. Sedan sist har de olika paren tappat kontakten med varandra.

För Ulf & Kristina (David Batra & Anna Blomberg) har tiden stått stilla. Jenny (Rachel Mohlin) har gift sig rikt och bosatt sig i Frankrike och Frida och Magnus (Vanna Rosenberg & Johan Glans) har flyttat nästgårds Kvarteret Skatan till ett fint radhus med sin familj. När en inbjudan till Kvarterets 20-årsfest dimper ner i deras brevlådor väcks tankarna på en återförening.

Premiär 11 december på SVT och SVT Play.

Anna Blomberg om Kvarteret Skatan: ”Både på gott och ont att börja på topp”

The Bite

Perfekt jullovs-streaming får vi i The Bite. Från skaparna av The Good Wife kommer denna mörka dramakomedi som utspelar sig i New York City. Serien följer två grannar i karantän när en oväntad, dödlig ny våg av coronaviruset kommer.

Säsong 1 släpps på TV4 Play den 13 december.

Musikhjälpen

Nu siktar Musikhjälpen på Norrköping igen och i år kommer buren att stå på Gamla torget. Även förra året var planen att Musikhjälpen skulle sändas från Norrköping. Dock gjorde pandemiläget att sändningarna fick flyttas och genomföras utan publik.

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare sänder radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. Temat för 2021 är ”För en värld utan barnarbete”.

Sänds den 13-19 december på SVT och SVT Play.

Läs mer om Musikhjälpen och programledarna här:

Musikhjälpen 2021 – För en värld utan barnarbete

Emily in Paris

Säsong 2. Chicagotjejen Emily Cooper anställs för att ge ett amerikanskt perspektiv på ett marknadsföringsföretag i Paris. Premiär den 22 december på Netflix.

Ligga

I Ligga får vi lära känna 24-åriga Line (Ulrikke Falch) som precis blivit dumpad av sin flickvän Julia. Livet har rasat och allt Line vill är att bli tillsammans med sitt ex igen. Det tycker hennes närmaste vän Elin (Clara Henry) är en mycket dålig idé. Istället kommer hon på den något okonventionella planen att starta och styra ett Tinder-konto i Lines namn och se till att hon får ligga sig lycklig igen. Premiär 25 december på Discovery+.

Lego Masters USA

Säsong 2. Will Arnett är programledare för detta lekfulla tävlingsprogram som samlar kreativa legofantaster från hela USA. I varje avsnitt presenteras nya legoutmaningar där de talangfulla tvåmannalagen sätts på prov i såväl byggteknik som design. Resultaten utvärderas av olika expertdomare som utser vilka lag som går vidare till nästa rond, med fortsatt chans att vinna den åtråvärda legotrofén. Premiär 26 december på C More.

The Book of Boba Fett

Serien är en del av Star Wars-världen och en spin-off av TV-serien The Mandalorian från 2019. Huvudrollerna spelas av Temuera Morrison och Ming-Na Wen. Premiär 29 december på Disney+.

Cobra Kai

Säsong 4. Serien äger rum över 30 år efter händelserna i All Valley Karate Tournament 1984 med fortsättningen av den oundvikliga konflikten mellan Daniel LaRusso (Ralph Macchio) och Johnny Lawrence (William Zabka) i klassikern Karate Kid. Premiär 31 december på Netflix.

Övrigt på tv i december

Fira jul med Tide de Paula Eby

Som en röd tråd genom helgerna finns Tilde de Paula Eby och satsningen Efter fem ikväll. Programmet knyter ihop jul- och nyårshelgerna med åtta specialavsnitt under bästa sändningstid.

– Det känns fint att få göra Efter fem ikväll under en period där vi vet att många samlas. Oavsett om man firar med sin familj eller är ensam så är tv:n ett viktigt sällskap under jul- och nyårshelgerna. I Efter fem ikväll kommer vi att bjuda på både gemenskap och senaste nytt. Det blir högaktuella gäster, snackisar, analyser och fördjupning, säger Tilde de Paula Eby.

Efter fem ikväll sänds klockan 20:00 mellan den 27 och 30 december och 3 till 6 januari på TV4.

Mandelmanns jul

Specialavsnitt från Djupadal som sänds den 21 december på TV4.

Fira jul med Mandelmanns – traditioner och julklappstips

Lysande Sickan! 40 år med Jönssonligan

I mellandagarna visar TV4 Varning för Jönssonligan (26/12), Jönssonligan och DynamitHarry (27/12), Jönssonligan får guldfeber (28/12), Jönssonligan dyker upp igen (29/12) och sedan den nya filmen Se upp för Jönssonligan den 2:a januari.

Sjölyckans jul

Specialavsnitt av den omtyckta komediserien. Sänds på TV4 den 12 december.

Beck – Ett nytt liv

En kropp hittas flytande i vattnet i närheten av Liljeholmen. Kroppen har tillhört en 39-årig dansk medborgare med ett gediget brottsregister och medlem i en ökänd dansk knarkliga. Ska Beckgruppen få ett gängkrig på halsen? Martin Beck är tillbaka till hela Beck-gruppens glädje. Martins dotter Inger är inte lika nöjd, men får acceptera sin pappas beslut att börja jobba. Premiär 25 december på C More.

En kunglig affär

Årets juldrama i SVT heter En kunglig affär och handlar om den påstådda relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Serien består av fyra delar. Exakt premiärdatum på SVT är ännu inte satt, men troligtvis kommer den att sändas i samband med julledigheterna, precis som förra årets specialsäsong av Vår tid är nu.

Här kan du läsa mer om En kunglig affär:

En kunglig affär – ny dramaserie på SVT i jul