Loppisfyndade stolen gör succé i Antikrundan – värd sexsiffrigt belopp

Delad bild. Till vänster Antikrundans expert Eva Seeman tillsammans med en besökare och en dansk karmstol. Till höger stolens ägare som nyss fått höra vad stolen är värd.

Foto: SVT

Två karmstolar inköpta för 75 kronor på loppis visar sig vara värda ett sexsiffrigt belopp i veckans avsnitt av Antikrundan.
– Jag får nästan lite darr på stämman, säger experten Eva Seeman i programmet.

Det har blivit dags för Antikrundan att besöka vackra Ystad i veckans avsnitt. Längs slingrande kullerstensgator köar skåningarna för att få visa upp sina dyrgripar för programmets experter. Och det visar sig att det finns många speciella och i vissa fall riktigt värdefulla föremål hemma hos veckans besökare.

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 saker du inte visste om antikrundan
0:47

Efter reklamen: 6 saker du inte visste om antikrundan

(0:47)

Slå på ljud

En av besökarna har med sig en karmstol i trä, som gör experten Eva Seeman extra glad. Kvinnan som äger stolen berättar att hon har ytterligare ett exemplar hemma och att de två stolarna köptes i början av 1990-talet.

– Vi köpte dem 1990, min man och jag, när vi precis hade köpt vårt första hus. Vi flyttade från 75 kvadratmeter till 120 och kände att vi behövde köpa på oss lite mer möbler. Och så var vi på en loppis som min arbetsgivare då hade, berättar hon i programmet.

Stolarna i Antikrundan kostade 75 kronor

På loppisen fanns tre likadana karmstolar, men paret hade bara plats för två i bilen.

– Så vi köpte två stycken och de var i bedrövligt skick, men jag tyckte om dem och priset var sådant att vi kände ”jamen 75 kronor kan vi väl stå ut med att riskera”.

Eva Seeman i Antikrundan värderar en karmstol i programmet som spelats in i Ystad.

Eva Seeman tillsammans med den danska stolen och dess ägare.

Foto: SVT

De förde stolarna till en tapetserare och frågade om det var lönt att göra vid stolarna. Han upptäckte en stämpel på undersidan och tyckte därför att stolarna var värda att kläs om.

– Och för tio år sedan ungefär hade våra barn klättrat och kladdat färdigt på dem, så då tyckte vi att vi kunde bekosta en ny omklädnad. Och då var det en tapetserare som var mer noggrann och visste mer.

Måns Nilsson i Antikrundan – allt du vill veta om nya gästexperten

Karmstolarna formgivna av Finn Juhl

Nu visade det sig att stolarna som paret hade fyndat för endast 75 kronor på loppis, var formgivna år 1945 av ingen mindre än Finn Juhl, en dansk möbelformgivare vars möbler i dag är extremt åtråvärda. Dessutom var stolarna tillverkade av möbelmakaren Niels Vodder, och samarbetet mellan dessa två var det som gjorde dem båda berömda.

Eva Seeman, som är expert på föremål från just 1900-talet, är märkbart tagen av de fina stolarna.

– Jag får nästan lite darr på stämman. För mig är Finn Juhl den främste av de danska 1900-talsformgivarna. En fantastisk möbelkonstnär, säger hon.

Dansk karmstol som värderas i Antikrundan 2022.

Karmstolen signerad Finn Juhl.

Foto: SVT

Värda sexsiffrigt belopp

Eva Seeman berättar att stolarna är tillverkade av palisander, även kallat jakaranda. Och hon konstaterar att de 75 kronor som paret fick betala för stolarna för 30 år sedan, har de fått igen – med råge. Skulle de komma ut till försäljning på auktion i dag tror Eva Seeman att prislappen skulle bli sexsiffrig.

– Jag skulle inte bli förvånad om en sådan här kostade 150 000 kronor – styck, säger hon i programmet.

Chocken över Lars Lerin-tavlorna i Antikrundan: ”Jag ryser i hela kroppen”

Ägaren av stolarna blir lite överraskad av priset och inslaget avslutas med en fråga som väcks hos både de medverkande och hos tittarna:

– Undrar vem som köpte den tredje?

Antikrundan sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1. Det går också att titta på programmet i SVTplay.