Så mycket bättre 2022: Här är alla artister som deltar i årets säsong!

Delad bild. Till vänster en porträttbild på Måns Zelmerlöw. Till höger Anne-Lie Rydé under ett uppträdande på Allsång på Skansen.

Foto: Karin Törnblom/TT

Så mycket bättre kommer tillbaka med en trettonde säsong i höst. I sommar samlas de medverkande som vanligt på Gotland för inspelningar – och här är allt du behöver veta om artisterna som deltar i årets program!

Att det blir ytterligare en säsong av Så mycket bättre ger en fingervisning om hur populärt programmet har blivit. Under åren har vi sett artister som Miss Li, Timbuktu, Jill Johnson och Laleh ta plats på den intima lilla scenen inne i ladan på pensionatet Grå Gåsen på Gotland och leverera låtar i ny tappning.

Se video: Här är alla artister i Så mycket bättre 2022
1:9

Efter reklamen: Se video: Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

(1:9)

Slå på ljud

Nu är det dags för ytterligare ett gäng artister att samlas i ladan. Upplägget med att varje artist tillägnas en egen dag är borttaget sedan några år, i stället medverkar fler artister men är på plats en kortare period. I år kan vi se fram emot skönsång av bland annat Måns Zelmerlöw, Molly Hammar och Albin Lee Meldau.

Här är alla artister i Så mycket bättre 2022:

Måns Zelmerlöw i Så mycket bättre 2022

Måns Zelmerlöw.

Måns Zelmerlöw.

Foto: Karin Törnblom/TT

Måns Zelmerlöw föddes 1986 i Lund, där han också växte upp i en akademikerfamilj. Musiken upptäckte han tidigt och han sjöng bland annat med Lunds studentsångare under en period. År 2005 sökte han till talangjakten Idol i TV4 och slutade på en femteplats i programmet.

Året därpå stod Måns som vinnare i Let's dance och ytterligare ett år senare slutade han trea i Melodifestivalen med låten Cara Mia. Karriären tog fart på riktigt och Måns syntes både i olika musikaler, deltog i Diggilooturnén och olika underhållningsprogram samt var programledare för bland annat Lilla Melodifestivalen.

Måns och Ciara Zelmerlöw väntar barn – efter tidigare missfall

År 2015 vann han både Melodifestivalen och Eurovision song contest med låten Heroes. Han har också varit programledare för båda båda tävlingarna.

Måns bor numera i England tillsammans med sin brittiska hustru Ciara Zelmerlöw och sönerna Albert och Archie. Under våren 2022 avslöjade paret att de väntar sitt tredje barn.

Molly Hammar i Så mycket bättre 2022

Molly Hammar uppträder på en fredagsfinal i Idol 2021.

Molly Hammar.

Foto: Lars Höglund/TT

Molly Hammar föddes 1995 i Umeå som barn till två jazzmusiker. År 2011 var hon en av deltagarna i Idol och slutade där på en fjärdeplats. Några år senare, 2015, senare tävlade hon i Melodifestivalen med låten I'll be fine. Året därpå tävlade hon igen, med låten Hunger.

Molly har också skrivit låtar åt andra artister, bland annat Maltas bidrag i Eurovision song contest. Hon har släppt flera singlar och två EP, lånat ut sin röst till filmen Lejonkungen och vunnit pris som Årets genombrott på Rockbjörnen. 2021 fick hon en jättehit i låten We could be dancing tillsammans med den franska musikproducenten Bob Sinclar.

Vid sidan av musiken har Molly Hammar gjort sig känd som en förebild när det gäller att ta striden mot skeva kroppsideal och hon har varit öppen med sina feministiska åsikter.

Norlie & KKV i Så mycket bättre 2022

Sonny Fahlberg och Kim Vadenhag i duon Norlie & KKV fotograferade i samband med en spelning på Allsång på Skansen.

Sonny Fahlberg och Kim Vadenhag i Norlie & KKV.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Duon Norlie & KKV består av Sonny Fahlberg och Kim Vadenhag, båda födda 1990. De två träffades i Stockholm 2008 när de båda fortfarande gick i gymnasiet, och året därpå inledde de sitt samarbete. Namnet valde de med omsorg:

– Norlie är en hommage till Sonnys mamma som heter Norelius i efternamn. KKV är Kims initialer "Kim Kent Vadenhag", har de berättat för Nyheter 24.

Genombrottet kom 2012 med låten Tröjan du hatar. Duon blandar rap med bland annat pop och houseinfluenser. De har släppt tre studioalbum och utsetts till månades artist av MTV. 2013 fick de motta priset som Årets nykomling på P3 Guld-galan.

Samtidigt har duon berättat att de nästan slutade göra musik i samma veva. Orsaken var att Sonny Fahlberg drabbades av fruktansvärda magsmärtor som ingen läkare lyckades råda bot på och som hade kunnat bli slutet för duon. Till sista fick han besked om att det var ett magsår som orsakat smärtan och han fick rätt hjälp, enligt Expressen.

Både Kim och Sonny lever i relationer, enligt Nyheter 24. Kim är dessutom bonuspappa till två barn.

Olle Jönsson från Lasse Stefanz i Så mycket bättre 2022

Olle Jönsson på spelning med sitt band Lasse Stefanz i Kungälv 2021.

Olle Jönsson.

Foto: Tommy Holl/TT

Olle Jönsson föddes 1955 i Kristianstad. Han växte upp med sin mamma och styvpappa och har i intervjuer berättat att han inte visste vem hans biologiska pappa var förrän han fyllt 40. Han har beskrivit uppväxten som fattig och kantad av mobbning. Han värvades som sångare till dansbandet Lasse Stefanz 1967 och är alltjämt bandets frontfigur.

I årtionden har Lasse Stefanz turnerat landet runt, fyllt otaliga folkparker och sålt miljoner skivor. I slutet av 80-talet släppte de låten De sista ljuva åren, som slog alla rekord och låg 65 veckor på Svensktoppen. Låten har utsetts till Tidernas Svensktoppslåt. Men alla framgångar till trots har tiden med Lasse Stefanz tidvis varit turbulent för Olle Jönsson – medlemmar har lämnat, nya har tillkommit och under en period sa han själv upp bekantskapen med bandet.

Arvingarnas Casper Janebrink skiljer sig från hustrun Helena – egna orden

Olle Jönsson har under flera år tampats med allvarliga hälsoproblem – han har diabetes, drabbats av hjärtinfarkt och lider av astma. Men varken sjukdom eller det faktum att han uppnått pensionsålder verkar stoppa honom från att fortsätta uppträda och turnera och Lasse Stefanz är i allra högsta grad fortfarande aktiva.

Olle Jönsson är gift med Gunilla Jonsson och paret har två barn och flera barnbarn ihop.

Nordman i Så mycket bättre 2022

Håkan Hemlin och Mats Wester i duon Nordman.

Mats Wester och Håkan Hemlin i Nordman.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Håkan Hemlin föddes 1969 i Gävle. Mats Wester föddes 1964 i Botkyrka utanför Stockholm. I början av 1990-talet bildade de duon Nordman, som blandar folkmusik, pop och rock. Duon slog igenom 1994 då de bland annat gav ut låten Vandraren som blev en jättehit i Sverige och vann en rockbjörn för Årets svenska låt. Debutalbumet Nordman sålde i 500 000 exemplar.

Men trots att musikkarriären gick som på räls splittrades duon bara fyra år senare, 1998. Detta till följd av Håkan Hemlins eskalerande drogmissbruk, något som han har berättat öppet om. Håkan skrev in sig på behandlingshem och några år senare återförenades duon. 2005 tävlade de i Melodifestivalen och gav samma år ut en ny skiva.

Py Bäckman: Jag hittade min okände pappa efter alla år

I februari 2022 berättade Mats Wester i en intervju med Aftonbladet att Nordman för tillfället ligger på is, men att duon fortfarande håller kontakten. Han berättade också om den kraftiga hjärtinfarkt han själv drabbats av något år tidigare.

Håkan Hemlin gifte sig i januari 2022 med sin fästmö Heidi Lund.

John Engelbert från Johnossi i Så mycket bättre 2022

John Engelbert i rockgruppen Johnossi sjunger på scen under en konsert i Schweiz 2016.

John Engelbert i Johnossi.

Foto: Manuel Lopez/AP/TT

John Engelbert föddes 1982 och växte upp i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Tillsammans med Oskar Bonde, som han känt sedan högstadiet, bildade han 2004 musikduon Johnossi efter att de båda hoppat av gymnasiet. Sedan dess har gruppen rönt stora framgångar såväl hemma i Sverige som internationellt.

Både 2009 och 2011 utsågs Johnossi till Årets grupp på P3 guld-galan. 2018 fick de pris på samma gala för Årets rock/metal. Förutom Sverige har de turnerat runtom i Europa, framför allt Tyskland, samt i USA och Japan. 2010 kom singeln What's the point, som blev en stor hit. I februari 2022 släppte duon sitt sjunde album.

John Engelbert har under en period också varit gitarrist åt Håkan Hellström. Han är gift och har två barn.

Anna Ternheim i Så mycket bättre 2022

Porträttbild på artisten Anna Ternheim.

Anna Ternheim.

Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT

Anna Ternheim föddes 1978 i Sollentuna där hon också växte upp. Hon började musicera redan i tioårsåldern, men ändrade sedan fokus och hade långtgående planer på att bli arkitekt. Men efter att hon hade gått första terminen på KTH blev hon erbjuden ett skivkontrakt och hoppade av studierna.

Samma år kom hennes första album och sedan dess har hon gett ut ytterligare sju. Anna har vunnit pris på både Grammis och P3 guld-galan, uppträtt på Nobelfesten och bott en tid i New York.

Hon har även skrivit musik till flera långfilmer och tv-serier. 2020 föddes sonen Axel.

Albin Lee Meldau i Så mycket bättre 2022

Albin Lee Meldau uppträder i programmet Lotta på Liseberg 2021.

Albin Lee Meldau.

Foto: Tommy Holl/TT

Albin Lee Meldau föddes 1988 i Göteborg. Hans uppväxt har beskrivits som tidvis stökig och han har själv beskrivit sig som en ”fruktansvärd unge” i en intervju med TV4 2018.

– Jag gjorde allt man inte skulle göra. Drack och tog droger och stal och åkte fast. Jag bytte klass varje år. Jag var otroligt jobbig, sa han då.

Albin Lee Meldaus tårar i Så mycket bättre ”Mörbultad”

Som 18-åring hoppade han av gymnasiet och började jobba på Mc Donalds. Men musiken har alltid funnits i hans liv eftersom han växte upp med musicerande föräldrar – mamma är sångerskan och kompositören Annika Blennerhed som bland annat jobbat med Ebba Grön, pappa är brittiska Max Meldau, producent och låtskrivare.

Albin var tidigare en av bandmedlemmarna i gruppen The Magnolia, men har de senaste åren satsat på en solokarriär.

Albin Lee Meldau fick en jättehit med låten Lou Lou 2016 och 2018 deltog han för första gången i Så mycket bättre vilket gjorde honom känd för hela svenska folket.

Daniela Rathana i Så mycket bättre 2022

Artisten Daniela Rathana fotograferad inför att hon släppte sitt debutalbum 2021.

Daniela Rathana.

Foto: Erik Simander/TT

Daniela Rathana, som egentligen heter Daniela Maria Therese Sörensen enligt Wikipedia, föddes 1996 och växte upp i Akalla utanför Stockholm. Artistnamnet Rathana är hennes mammas flicknamn. Hon inledde sin musikaliska bana som körsångare åt bland annat Oscar Linnros, Sabina Ddumba, Kent och Zara Larsson.

Men sedan 2018 har hon satsat på en solokarriär och 2020 kom henne debut-EP som fick namnet Halva vägen fri och gavs ut på Oscar Linnros eget skivbolag. Skivan innehöll bland annat låten Hatar dig, som spelats nästan fyra miljoner gånger på Spotify. Dessvärre kom coronapandemin i vägen och hennes inplanerade turné ställdes sedermera in.

2021 var hon en av de nominerade i kategorin Årets nykomling på Grammisgalan. Samma år släppte hon en tolkning av Veronica Maggios klassiska låt Satan i gatan, och gav ut detubalbumet Rathana club.

Hon är tillsammans med musikern och producenten Mats Sandahl, och paret förlovade sig förra året.

Anne-Lie Rydé i Så mycket bättre 2022

Anne-Lie Rydé uppträder på Allsång på Skansen.

Anne-Lie Rydé.

Foto: Karin Törnblom/TT

Anne-Lie Rydé föddes 1956 i Stockholm och växte upp på Lidingö. I 20-årsåldern flyttade hon till Göteborg där hon snart var med i olika band och medverkade i musikaler.

1983 kom hennes självbetitlade debutalbum, där också hennes första hitlåt – Segla på ett moln – fanns med. Till en början sjöng Anne-Lie mest rock, men efter några år bytte hon inriktning mot schlager. Under 80-talet mottog hon såväl Karamelodiktstipendiet som Rockbjörnen.

Totalt har Anne-Lie släppt åtta studioalbum och fem samlingsskivor. Hon har samarbetat med en mängd olika artister, satt upp en egen krogshow och dykt upp som skådespelare i tv-serier som Rederiet och c/o Segemyhr samt tävlat i På spåret.

Anne-Lie Rydé har dottern Alice sedan ett tidigare förhållande.

Maja Francis i Så mycket bättre 2022

Maja Francis uppträder på Allsång på Skansen 2021.

Maja Francis.

Foto: Karin Törnblom/TT

Maja Francis föddes 1985 i Ängelholm. Hennes pappa ägde en skivaffär och Maja hade musiken ständigt närvarande från tidig ålder. Hennes föräldrar är vänner med artisterna Jill Johnson och Jenny Silver, och Maja har i intervjuer berättat att hon växt upp med och inspirerats av dem.

När det blev dags att välja inriktning på gymnasiet valde hon musik och 2015 kom hennes debutsingel Last days of dancing, som rönte stora framgångar. Samma år släppte hon en singel i samarbete med Veronica Maggio.

Året därpå kom hennes debut-EP, men sedan blev det tyst från Maja Francis. Hon har varit öppen med att hon brottats med ångestproblematik och depression, och det skulle dröja ända till 2021 innan hennes debutalbum, A pink soft mess, kom ut. På skivan finns bland annat ett samarbete med systrarna Söderberg i duon First aid kit.

Maja Francis lever tillsammans med musikern Johannes Runemark.

Darin i Så mycket bättre 2022

Darin Zanyar uppträder i Allsång på Skansen 2021.

Darin Zanyar.

Foto: Karin Törnblom/TT

Darin Zanyar föddes 1987 och växte upp i Botkyrka utanför Stockholm. År 2004 slog han igenom som en av deltagarna i Idol, som sändes för första gången i Sverige det året. Han slutade tvåa i tävlingen efter Daniel Lindström, men fick snabbt skivkontrakt och redan året därpå släpptes hans debutalbum.

Darins karriär har sedan dess gått spikrakt uppåt. Han har gett ut flera album, tagit större plats som låtskrivare, jobbat med storheter som Max Martin och vunnit priser på både Grammis- och Rockbjörnengalan. Han har tävlat i Melodifestivalen och skrivit en låt till kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Darin Zanyars starka ord efter svåra kärlekskampen

År 2012 var han med i Så mycket bättre för första gången och fick stort genomslag med sina tolkningar av Olle Ljunggrens En apa som liknar dig och Magnus Ugglas Astrologen.

År 2020 berättade Darin på Instagram att han är homosexuell och året därpå utsågs han till Årets HBTQ-person av tidningen QX.