Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Masked singer – här klär hemliga kändisar ut sig och sjunger

22 mar, 2021 
Johanna Svan
David Hellenius intervjuar utklädd kändis, Godisautomaten, i Masked Singer.
Programledaren David Hellenius med Godisautomaten i Masked Singer på TV4.
TV-programmet The Masked Singer, med hemliga kändisar med spektakulära kreationer och sångnummer, kommer till Sverige. Kan du gissa vem som är vem efter dessa ledtrådar?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Världssuccén The Masked Singer, med hemliga kändisar bakom spektakulära kreationer och underhållande sångnummer, har kommit till Sverige.

Se också: Programledarna då och nu

Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Vilka gömmer sig bakom karaktärerna Jokern, Sjöbjörnen, Monstret och de andra i Masked Singer?

I programmet tävlar 12 välkända personer dolda under sagolika masker föreställande olika figurer.

Vilka det är som deltar är superhemligt och inte ens programledaren David Hellenius, som i år leder Masked Singer istället för Let's dance vet vilka som gömmer sig under maskerna.

Vilka gömmer sig egentligen bakom karaktärerna Jokern, godismaskinen, Sjöbjörnen och de andra?

– Det är endast ett fåtal utvalda nyckelpersoner som känt till vilka deltagarna är. I all kommunikation till resten av produktionen och personal på TV4 har vi pratat om dem som de karaktärer de är, utan att nämna dem vid deras rätta namn, för att inte avslöja vem som döljer sig bakom masken, säger programmets exekutiva producent Anika Beclijevski till Femina.

Annons

Ledtrådarna i Masked singer

Den fösta att lämna programmet vad Sven Melander, som föreställde en pingvin. Där var det ledtrådar som ”svinbra låt” och ”PPPP” som fick jurymedlemmen Pernilla Wahlgren att till slut gissa rätt.

Bland deltagarna som är kvar finns det många spännande ledtrådar att ta del av. Kan du gissa vem som döljer sig bakom maskerna?

Vem är Sjöbjörnen i Masked Singer?

Här är ledtrådarna vi fick om Sjöbjörnen i avsnitt 1:

– Det är jag som är Sjöbjörnen. Jag kanske ser rätt stöddig ut, men just nu känner jag mig som om jag står på plankan. Hur kunde jag ge mig ut på så här djupt vatten Jag upptäckte tidigt att idrott var min grej. All energi måste ut någonstans. Jag tränade alla sporter jag kunde, men det var löpning jag blev riktigt bra på och jag har faktiskt fortfarande ett svenskt rekord. Det jag älskade mest var att höra speakern i loppet ropa mitt namn. Men det var inte alltid jag kom först i mål, berättar Sjöbjörnen och fortsätter:

Annons

– Snart tvingades jag välja en annan väg och numera jobbar jag med andra typer av spår. Mitt mål med det här programmet är att hitta min egen röst. Jag vet hur jag låter som alla andra, men hur låter jag som mig själv?

Sjöbjörnen sjöng låten Your are the reason av Calum Scott innan sista ledtråden kom:

– Jag har inte ens gått gymnasiet. Ändå har jag testat på läraryrket!

I introduktionen syns sportgrenar, ett fartyg, schackspel.

Vem är Monstret i Masked Singer?

De ledtrådar vi fick ta del av i första avsnittet var:

– Jag är ett monster, världens gulligaste monster. Och vem jag är bakom masken har verkligen färgat av sig. När jag var barn ville gärna höras men inte synas. Nu fick jag chansen att bli anonym igen, det har jag inget emot, säger Monstret i sin introduktionsvideo och fortsätter:

– Jag hade läshuvud och fick hoppa över ettan, och trodde nog att jag skulle börja jobba som lärare i framtiden. Det var när jag kom till österland som jag upptäckte den stora världen. Det var rena New York. Fast mitt arbete tog mig till en annan viktig stad i väster.

Annons

– Egentligen är jag en rätt jordnära person, säger Monstret och visar upp en bild på en bondgård.

– Jag har alltid bott på landet och det passar också in på mitt jobb. Nu ska jag prova något jag aldrig gjort förut. Dags för det här monstret att skaffa en ny stil.

Monstret sjöng On the floor av Jennifer Lopez och Pitbull innan den sista ledtråden:

– Jag är till och med känd i rymden.

I introduktionen syns tidningsurklipp med rubriken ”fick på pälsen”, platser som Mexiko, London, New York, Paris, ordet jordbruk.

Vem är Enhörningen i Masked Singer?

I avsnitt nr 1 fick vi dessa ledtrådar:

– Det är jag som är Enhörningen. En enhörning är en mytomspunnen sagofigur som folk inte kan sluta titta på. Vi sticker ut, och inte bara för det vi har i pannan, säger Enhörningen i sin introduktionsvideo.

– I hela mitt liv har jag drömt om att stå i rampljuset, att vara en entertainer. Varje gång mamma och pappa hämtade mig hos en kompis så hade vi satt upp en show. När jag var i tonåren kom jag med i en popgrupp, vår manager sa att vi skulle bli störst i Sverige. Jag fick en spark i rätt riktning och hamnade i solstaden.

Annons

– Sen kom jag med i en tävling i tv och fick tolka min idol Robyn. Jag trodde att jag skulle dö! Men jag överlevde. Har ni lyckats gissa vem jag är? Ni vet vad man säger, alla känner apan och så vidare.

Enhörningen sjunger låten Dance monkey av Tones and I och lämnar sedan sin sista ledtråd:

– Jag syns så det räcker. Jag tycker om att höras men inte synas.

I introduktionen syns: Bilar, Spice girls, Robyn, kampsport, trådrulle.

Vem är Jokern i Masked singer?

Det här säger ledtrådarna om Jokern i avsnitt 1:

– Jag ville bli artist redan som barn. När jag var nio hörde jag av mig till en tv-kanal och bad dem att få komma och sjunga. Och i min tv-debut sjöng jag en låt om en ledsen krokodil, säger Jokern i sitt intro och fortsätter:

– Jag ställdes tidigt inför ett svårt val, så jag nästan började gråta. Var det verkligen sången som var min framtid?

– Jag fick veta att min stora dröm inte var möjlig. Jag kände mig som David, inte Hellenius, utan han som skulle slåss mot en jätte, säger Jokern och avslutar med:

Annons

– Den här låten som jag ska sjunga nu har varit en stor inspiration. Det är inte första gången jag sjunger den i tv.

Låten Jokern framför är Goliat av Laleh och efter framträdandet säger hon sin sista ledtråd:

– Jag har alltid haft störst framgång i grupp.

I introduktionen syns spelkort och en äppelsktutt.

Vem är Godisautomaten i Masked Singer?

Det här är ledtrådarna från Godisautomaten i avsnitt 1:

– Det är jag som är Godisautomaten. Jag bjuder gärna på mig själv. Och om man trycker på rätt knapp så kan man få en ordentlig överraskning, säger Godisautomaten.

Jag var nog aldrig en av de heta killarna, säger Godisautomaten och har plötsligt kolasnören som hår. Han fortsätter:

– Mormor tyckte att jag såg ut som en tjej. Och när andra gick på disco, då stod jag i disken.

– När jag var tonåring så vann jag en talangjakt och blev upptäckt av självaste Bert Karlsson. Skivkungen tyckte att jag skulle ringa honom, men jag glömde skriva ner hans telefonnummer, avslöjar Godisautomaten.

Annons

– Jag har skrivit hundratals låtar och spelat massa instrument. Jag har till och med sjungit i Globen, fast då hade jag inte en glob på huvudet. Och det här med att höras med inte synas, det har jag provat förut! Nu du Mumsmums (Måns Zelmerlöw) hoppas jag att den här låten ska smaka gott.

Godisautomaten framför låten Candyman av Christina Aguilera, och efter det får vi sista ledtråden:

– Det skulle inte vara fel att kalla mig för golddigger.

I introduktionen syns penntroll, ekorre, grisar.

Fler deltagare i Masked Singer

Hemlighetsmakeriet gör programmet till en gissningslek för hela familjen som genom kluriga ledtrådar ges möjlighet att lista ut vilka deltagarna är.

Just nu tävlar grupp ett i Masked Singer, men det kommer att dyka upp ytterligare en grupp med sex andra deltagare. Sammanlagt är det alltså 12 kändisar som tävlar i programmet.

Figurerna som dyker upp i avsnitt 2 är:

Draken

Korpen

Roboten

Isvargen

Fåret

Voodoodockan

I slutet av varje avsnitt kommer en deltagare tvingas ta av sig masken och avslöja sin rätta identitet. Till sist koras en segrare och det är även den sista personen som tar av sig sin mask.

Det här är expertpanelen och juryn i Masked Singer

Måns Zelmerlöw, Nour El Refai, Pernilla Wahlgren och Felix Herngren inför The Masked Singer.
Juryn/expertpanlen i tv-programmet The Masked Singer, Måns Zelmerlöw, Nour El Refai, Pernilla Wahlgren och Felic Herngren.

Programmets expertpanel, vars uppgift är att avslöja den tävlandes identitet, består av Nour El Refai, Felix Herngren, Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw.

Annons

– Som ansiktsblind känner jag att detta program är något för mig. Äntligen kan min skämmiga akilleshäl bli min styrka! Jag kommer kasta mig ut i detta och lyssna öronen av mig, säger Felix Herngren i ett pressmeddelande.

– Jag längtar efter all gala, glamour och humor detta program kommer ge oss! Sedan jag upptäckte Masked Singer har jag via Youtube-klipp varit fascinerad av de otroliga kostymerna, allt hemlighetsmakeri kring uppträdandena och sångrösterna! Äntligen kommer programmet till Sverige och det kommer bli så himla kul och spännande att sitta i panelen, säger Pernilla Wahlgren.

The Masked Singer har premiär den 26 mars på TV4.

Annons