Annons
Annons


5 vanor som förlänger livet!

Vi inser inte alltid hur mycket våra vanor i det dagliga livet kan betyda för vår hälsa - och hur de kan riskera att förkorta livet, eller öka chansen till ett långt liv!


COLOURBOX1035309


Här är fem av de bästa vanorna för att leva längre:

Du lever med någon
En studie från 2011, gjord av Sociologiska institutionen vid universitetet i Louisville, visade att människor som lever en stor del av sina liv tillsammans med en annan människa i genomsnitt ökar sin livstid med i snitt 10 år jämfört med  de som lever som singlar.

Annons

Du sitter mindre än två timmar

Upp ur stolen! Om du undviker att sitta ner mer än två timmar i sträck varje dag ökar du ditt liv med två år, visar en australiensisk studie från 2012. Forskarna visade också att regelbunden motion inte kan uppväga det dagliga stillasittandet. Så det gäller stå upp och röra sig mycket varje dag!

Du sover lagom mycket

Sov mellan 5 och 9 timmar per natt! Forskning vid Harvard Medical School har visat att om du sover mindre än fem timmar eller mer än nio timmar per natt, så kan du riskera att dö i förtid av olika skäl. Bland annat hänger sömnbrist ihop med högre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

Du vårdar dina sociala kontakter

Var rädd om dina känslomässiga band till vänner och familj! Om du har dåliga sociala relationer riskerar du att förkorta ditt liv avsevärt, visar amerikansk forskning. Det är faktiskt precis lika ohälsosamt för din hälsa som att röka 15 cigaretter om dagen, visar studien .

Du trivs med dina arbetskamrater

Grattis om du gillar dina kollegor! En forskargrupp vid universitet i Tel Aviv har upptäckt att det är viktigt för din hälsa hur bra du har det med dina arbetskompisar. De försökspersoner som hade dåliga relationer med kollegorna hade 2,4 gånger så stor risk att dö som de deltagare som hade en god arbetsmiljö.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…