Lästips: Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara

Vårstäda din ekonomi – 7 enkla tips som skapar buffert i vardagen

25 feb, 2022
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till vänster, en kvinna som välkomnar solen, till höger en hand som stoppar 50 kronor i en spargris.
Våren väntar kring knuten. Det uppmuntrar oss till nya tag. Varför inte ge din privatekonomi en rejäl översyn? Här får du sju tips som ger lite marginal i tillvaron.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äntligen lider vintermånaderna mot sitt slut. Temperaturerna i flera delar av landet har redan visat sig från sin mest generösa sida.

Och kanske har vi själva varit lite för generösa. Det är inte alltför länge sedan som vi hade årets fattigaste dag, precis innan löning i januari.

Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Vi är många som ännu inte får plus och minus att mötas på ett tillfredsställande sätt. Varför inte ta chansen att vårstäda din ekonomi? Med lite planering och disciplin kan man man ta stegen som på sikt gör hela ens ekonomiska situation mycket ljusare.

Här ger vi dig sju tips som hjälper dig till lite mer buffert i tillvaron.

Tänk på att du absolut inte behöver följa allt. Se det mer som ett smörgåsbord att plocka från. De två talesätten gäller fortfarande: "En sparad krona är alltid en tjänad krona" och "många bäckar små bildar en stor å".

Vårstäda din ekonomi - 7 tips som ger buffert

1. Se över dina abonnemang

Numera finns det nästan fler streamingtjänster än det finns kanaler på teven. Sannolikt har du fler än ett abonnemang. Behöver du verkligen alla? Många gånger går utbudet i vågor hos de olika tjänsterna och om du synar ditt innehav betalar du säkert för något som du just nu inte tittar på.

Säg upp eller pausa. Det går ju att hoppa på igen.

2. Gör en budget

Med ordning på ekonomin blir det mycket enklare att hantera vardagen och även kunna förverkliga dina drömmar. Oavsett var i livet man befinner sig är det en utmärkt idé att göra en budget.

Annons

Har man koll på sina inkomster och utgifter kan man också sätta upp ett realistiskt mål för sitt sparande. En dröm för många är att kunna leva på 90 procent av lönen och spara 10 procent.

Men du. Det bästa sparandet är det som blir av.

3. Var uppmärksam på slöseriet

Det är rimligt att tro att de flesta av oss inte riktigt har koll på vad vi lägger på snask, läsk och andra onyttigheter. Man vill inte riktigt se det, kännas vid det.

Gå igenom dina utlägg och försök få en överblick kring denna utgiftspost. Se åtminstone en del av dessa pengar som möjligt sparkapital.

4. Långsiktigt sparande – välj börsen

Det kan kännas skrämmande att ha pengar på börsen. Det kan ju gå ner. Men historien har visat att genomsnittlig årsavkastning för de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen är 10,5 procent om året under perioden 1990-2019. Då har man också tagit alla nedgångar med i beräkningen.

Det är alltså en mycket bättre affär än att "spara" på ett bankkonto som ofta ger kring noll procent i ränta.

Och om du återinvesterar utdelningen du får, det vill säga när aktiebolagen delar ut sin vinst, så har du plötsligt en helt annan uppåtgående kurva på ditt satsade kapital.

I det här exemplet har nätbanken Avanza räknat på en årlig avkastning på cirka sju procent per år. Det betyder att om du sparar 500 kronor i månaden har du en kvarts miljon efter 20 år.

Av dessa medel är 120000 kronor pengar som du själv satt in. Resten, det vill säga 130000 kronor, är ränta på ränta-effekten och att bolagens värde har stigit över tid.

Tricket är att bara spara pengar som man inte behöver inom kort. Då uppstår inte panik är börsen visar röda siffror.

Fonder är generellt tryggare än att äga aktier i ett specifikt bolag. Fonder innebär att du äger en del av många företag inom en viss sektor eller i en viss region.

Annons

Läs gärna vår intervju där sparekonomen Shoka Åhrman berättar hur du kommer igång med aktier.

5. Se över försäkringar

Detta kan vara en riktig pengatjuv. Kanske har du försäkrat saker som du inte behöver försäkra, kanske har du flera som täcker samma sak. Inventera allt du betalar för. Kanske kan du få ett bättre pris? Tjänsten compricer.se ger en enkel överblick.

6. Se över elavtalet

Att slå på en lampa är numera detsamma som att känna sig lite rånad. Elpriset har verkligen rusat det senaste året. Se över ditt avtal och jämför om du kan få ett bättre via Elskling.se. Undvik alltid det dyra tillsvidarepriset.

7. Rensa ur förråd och garderober

Handen på hjärtat, har du inte för mycket prylar? Och använder du allt? Förmodligen inte. Det är inget att skämmas för. De flesta av oss är lite för duktiga på att köpa prylar och lite för dåliga på att göra oss av med föremål.

Men det finns en bra grundregel.

Det som en gång hamnat på vinden eller i garaget, kommer sannolikt inte tillbaka. Det är bara i ett slags väntrum. På en plats tills du försonat dig med tanken om att träningscykeln inte kommer få komma in i huset igen.

Tips: Sälj den.

Hålla utkik på Blocket som brukar ha erbjudande på annonser under våren.

Tradera har precis infört en värderingstjänst om du är osäker på vad du ska få betalt.

Detta är förmodligen det bästa tipset. Effekten är ju dubbel. Du får inte bara en extra slant på kontot, du får ju städat och lite undanröjt på köpet.



Annons