Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

5 myter om ryggsmärta

10 mar, 2022
author Amanda Olsson
Amanda Olsson
På vänster bild: Fysioterapeut hjälper kvinna med rehabövning för ryggsmärta. På höger bild: kvinna som håller för en ländrygg som gör ont.
Foto: TT/Shutterstock
Hur många gånger har man inte hört påståendet om att ryggsmärta beror på dålig hållning? Detta är en av myterna som specialistläkaren Christian Anker-Hansen slår hål på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Enligt statistik från Internetmedicin.se drabbas hela 80 procent av Sveriges befolkning någon gång i livet av ländryggssmärta och denna åkomma är en av de vanligaste orsakerna till kontakt med vården.

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

Det kan vara klurigt att veta vad som egentligen stämmer bland alla påståenden som finns att ta del av på internet. Därför ska vi nu reda ut det en gång för alla.

På bild syns Christian Anker-Hansen, specialistläkare i ortopedi och allmänmedicin samt medicinsk rådgivare via Joint Academy.
Christian Anker-Hansen.

Christian Anker-Hansen som är specialistläkare i ortopedi och allmänmedicin, slår hål på 5 vanliga myter om ländryggssmärta och hur man kan undvika ryggbesvär under distansarbete.

Myter om ryggsmärta och varför de inte stämmer

1. Ryggont ska väntas ut med vila och värktabletter

Nej, detta är kanske den vanligaste myten som dessutom faktiskt kan ge motsatt effekt! Det är nog mer lockande att i stunden lägga sig på soffan och vila när man har ont istället för att ta sig ut på en promenad, men faktum är att människokroppen är gjord för att vara i rörelse och att vila sig frisk från smärta rekommenderas inte. Det behöver inte vara något överdrivet, utan rörelse i den mån som du mäktar med räcker gott och väl – om det så är att utföra hushållssysslor eller en kort promenad.

Annons

2. Ryggsmärta beror på dålig hållning

Det finns enligt forskning inga belägg för att en viss hållning eller position är bättre eller sämre än någon annan då alla människor är olika byggda. Däremot är det viktigt att man under dagen varierar arbetsställning och tar regelbundna pauser – speciellt om du har ett stillasittande jobb.

3. Träning kan förvärra besvären

Ett vanligt påstående är att träning och fysisk aktivitet inte alls skulle vara bra för ryggen – men det är faktiskt tvärtom! Det kan vara bra att träna med ont i ryggen, även om det först kan kännas lite jobbigt – speciellt om man har haft ont länge. Ett bra tips här är att vända sig till en fysioterapeut för att få rätt behandling. Exempelvis finns det digital behandling där man kan ha kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut, samtidigt som man kan träna var och när det passar en själv.

Se också: Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din höftBrand logo
Se också: Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din höft

4. Det krävs röntgen för att ställa en diagnos

Diagnosen ospecifik ländryggssmärta kan vanligtvis ställas av en fysioterapeut eller läkare utifrån beskrivning av besvär och för dem allra flesta är röntgen inte nödvändigt. En vanlig föreställning är att ryggsmärta orsakas av att kotor, diskar eller leder som har flyttat på sig, gått ur led eller sitter fel och att detta endast skulle kunna fastställas genom röntgen. Detta är däremot en myt och nästan all ländryggssmärta är ospecifik, vilket innebär att den inte har någon tydlig anatomisk orsak.

Annons

5. Det går över av sig självt

Detta stämmer faktiskt inte helt, utan ryggbesvär är ofta återkommande och något som kommer i skov, exempelvis vid stress. Hela 70 procent av de som blir av med sin ländryggssmärta drabbas igen inom ett år. Nyckeln till att inte enbart bli av med smärtan, utan också lyckas hålla den borta är regelbunden träning. Det finns vetenskapliga bevis på att träning både lindrar och förebygger ryggsmärta.

Källor: Internetmedicin.se, Joint Academy.

Annons