Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Emma Frans slår hål på 3 myter om stress

31 maj, 2021 
Vivvi Alström
Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet.
Stress är ett ord som ofta används slängigt, slarvigt – och fel. Dessutom finns det många myter om hur stress påverkar oss. Som de här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När vi pratar om stress brukar det ofta vara i negativa ordalag. Trots att det i grund och botten är något positivt:

– Akut stress förbereder människan för att fly eller fäkta i farliga situationer, till exempel när vi möter vilda djur. Idag hjälper stress oss att vara på tårna och prestera bättre, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, i Utbildningsradions radioprogram Hjärta och hjärna.

Se också: 10 vanliga kroppsbesvär vid stress

10 vanliga kroppsbesvär vid stressBrand logo
10 vanliga kroppsbesvär vid stress

Men stress är bara positivt när vi också får återhämtning i tillräcklig mängd. Vill man minska risken för att stressen ska påverka hälsan negativt bör man se till att lägga in pauser, vila och god sömn i schemat. Ibland får man också tipset att man ska göra mer av sådant man tycker är roligt. Men kan det bli för mycket av det goda? Ja, menar Emma Frans.

Annons

Myt 1: Vi blir inte stressade av roliga saker

I programmet reder Emma Frans ut frågan tillsammans med stressforskaren Mats Lekander. Så här säger de:

– Många har en uppfattning om att det är positivt att vara upptagen och att ett aktivt socialt liv och utmaningar får oss att må bra. Men det här kan bli ett problem om man inte får återhämtning och prioriterar bort sömnen för att hinna med de roliga sakerna.

Emma Frans berättar att hon själv brukar märka att hon är stressad när saker hon i vanliga fall tycker är roliga, plötsligt blir tråkiga.

Myt 2: Stress krymper hjärnan

– Nej, det stämmer inte, säger stressforskaren Mats Lekander.

Han berättar att det har gjorts studier på förändringar i hjärnan hos stressade och icke-stressade.

– Man såg små förändringar. Vissa delar av hjärnan blir mindre av långvarig stress. Men andra delar sväller och blir större. Dessutom ska hjärnan kunna ändra storlek.

Annons

Emma Frans och Mats Lekander konstaterar också att man inte kan vara säker på att det är just stressen som är orsaken till förändringarna.

Myt 3: Vi blir lättare sjuka om vi stressar

Påståendet är både rätt och fel. Det verkar förvisso finnas en koppling mellan stress, immunförsvar och förkylningar. Är man väldigt stressad och utsätts för ett förkylningsvirus blir man lättare smittad, enligt studier. Även risken för andra sjukdomar, hjärtkärlsjukdom till exempel, ökar på sikt men bara lite grann.

Men även här är det oklart vad som orsakar vad, konstaterar Emma Frans och Mats Lekander. Stress leder nämligen lätt till negativa beteendeförändringar:

– Rent teoretiskt kan det vara så att man röker och dricker mer alkohol, sover sämre och äter ohälsosammare – och att det är det som gör oss sjuka.

Annons