Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Handbollsskadan förändrade Michaelas liv: "Det kändes helt rätt"

21 dec, 2022 
Stina Helmersson
Michaela Elisson i svart t-shirt och en poster med kroppens anatomi på väggen bakom.
I sin nya roll som medicinsk massageterapeut har Michaela stor nytta av sin förståelse för sina patienters upplevelser – hon har varit där själv.
Drömmen om en handbollskarriär krossades av en knäskada. När Michaela Elisson till sist hittade ett sätt att hantera värken så fann hon också sin uppgift i livet; hon utbildade sig till medicinsk massageterapeut och hjälper nu andra.
– Jag förstår verkligen de som kämpar med smärta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Michaela Elisson har spelat handboll sedan hon var sju år. Pappan var känd handbollsspelare i Karlskrona, brorsan spelar i allsvenskan. Michaela siktade också dit. Hon sökte till idrottsgymnasiet och tränade 5-8 pass i veckan utöver matcherna på helgerna.

– Jag var 16-17 år och kände inte efter. Min smärttröskel är väldigt hög och jag var en tuffing som bara körde på.

Se också: Bli stark och rörlig – 5 enkla övningarBrand logo
Se också: Bli stark och rörlig – 5 enkla övningar

När hon vaknade en morgon var ena knäet svullet och stort som en – handboll!

– Jag fattade ingenting. Jag sökte läkarhjälp, men blev hemskickad med värktabletter. När de inte hjälpte var det en sjukgymnast som kände på knäet och skickade mig till ortopeden. Där fick jag ett träningsprogram och rådet att ”gå hem och gör övningar med vikter på fötterna”. Men allt blev bara värre...

Annons

Michaela kunde knappt gå eller stå och i åtta månader hoppade hon på kryckor. Hon blev röntgad, men man hittade inget. Och läkaren ville inte operera eftersom hon var så ung. Den konstanta smärtan plågade henne, dessutom var det svårt att klara utbildningen på idrottsgymnasiet och hon riskerade att inte få betyg.

Michaela står bredvid sin bror Melker. Bakom dem syns ett träplank.
MIchaela kommer ifrån en riktig handbollsfamilj, här är hon tillsammans med sin bror Melker Elisson.

Till slut ryckte familjen och goda vänner in, och efter att lokaltidningen skrivit om Michaela blev hon äntligen ordentligt undersökt med magnetröntgen. Då upptäckte läkarna att menisken hade gått sönder, lösa bitar hade åkt runt och skapat inflammationer i knät.

Annons

Trött, snurrig och drogad

– Operationen var enkel, de sög ut och rensade. Handbollskarriären var över men jag kunde gå igen. Sista året på gymnasiet satsade jag på fitnessprofilen istället.

Men nu var det istället högerarmen som krånglade. Efter en tid blev det värre, Michaela hade inte längre kontroll över höger arm, tappade saker och hade hemska smärtor.

Det blev en ny, lång process med utredningar, medan Michaela fick tunga smärtstillande mediciner och kände sig drogad varje dag. Flera läkare tittade på armen och hon röntgades flera gånger utan resultat.

Ibland försökte hon sig på att söka något extrajobb, men det fungerade inte så bra. Till slut fick hon komma till smärtrehab och där började en sjuksköterska nysta i vad som kunde ligga bakom.

– Jag hade ju gjort magnetröntgen tre gånger i samband med knäskadan, och då hade de sprutat in kontrastvätska i höger arm. Sprutan hade troligen skadat en nerv i armen. Läkaren sa att denna nervskada var läkt för länge sedan men att smärtreceptorerna hade ”hakat upp sig” och fortsatte skicka smärtsignaler till hjärnan.

Annons

När Michaela hade fått den förklaringen och förstod att det inte var något farligt, så slutade hon direkt med den starka medicinen som ändå inte dämpade nervsmärtan utan bara gjorde henne trött, snurrig och drogad.

Michaela har på sig en svart tröja och håret uppsatt i en hästsvans. Hon står i profil.
Michaela anser att idrottsledare för unga har ett stort ansvar att sätta gränser så att unga idrottare håller i längden.

Kunna stötta både fysiskt och mentalt

På smärtrehab tränade hon på att rent mentalt sätta sig över smärtan. Hon fortsatte också med behandlingar hos en skicklig massageterapeut som hjälpt henne flera gånger under åren som gått.

– Jag ville ut i arbetslivet och provade jobb på restaurang, i hemtjänsten och i butik. Hela tiden funderade jag på vad jag egentligen ville syssla med.

Annons

Redan tidigt hade Michaela velat jobba med människor och varit inne på att bli sjukgymnast. Men så hittade hon en helgkurs i massage i Stockholm.

– Det kändes helt rätt. Jag ville lära mig mer och arbeta på ett djupare plan och gick en utbildning till medicinsk massageterapeut här i Karlskrona.

Ju mer hon praktiserade och behandlade, desto säkrare blev hon på att detta var rätt val.

– Eftersom jag själv upplevt så mycket smärta och vet att det finns vägar ut, kunde jag möta patienterna där de befann sig och ge dem hjälp och stöd både fysiskt och mentalt.

Michela tillsammans med sina handbollskamrater i en idrottshall. Hon har en vit tröja på sig med siffran 17 på.
Handbollstjejen Michaela, här med nummer 17 i den vita tröjan i Flottans IF.

Efter ett års utbildning var hon klar våren 2021 och fick sitt certifikat.

– Mina egna problem som jag upplevt hjälper mig att förstå andra. Numera ser jag allt elände jag genomlevt på sätt och vis som en gåva som gett mig förutsättningar att göra det jag gör.

Annons

– Till mig kommer många olika sorters patienter. Jag ser till helheten, allt spelar roll för hur du mår. Om du är sned i kroppen och stressad och har krångel med relationer hemma eller på jobbet så förvärrar det ena det andra. Kropp, sinne, själ, allt spelar in.

Känslomässig stress sätter sig i musklerna

Michaela jobbar fysiskt med sina patienter, men det händer allt som oftast att de psykiska aspekterna av skador och smärta dyker upp, för allt hänger ju ihop.

– Känslomässig stress sätter sig i musklerna och så blir vi ännu mer stressade och oroliga. Det gäller att bryta den cirkeln. Och det är skillnad på att bara ta på någon och att verkligen beröra.

Michaela sitter på en massagebänk i sitt arbetsrum.
Michaelas erfarenheter gör att hon kan möta sina patienter med fullt fokus och intuition.

Vi har 600 muskler i kroppen, problem är vanliga. För den som går länge med smärtor, spänningar, låsningar kan problemen sprida det sig vidare i hela systemet och påverka hela livet, menar Michaela.

Annons

– Jag vet! säger hon. Om man är ledsen och orolig räcker det inte att proppa i sig piller. Att få igång flödet i kroppen, att få uppleva avslappning och komma i fysisk balans förbättrar det allmänna måendet. Man blir piggare, gladare och börjar se nya lösningar. Här önskar jag att jag kunde samarbeta mer med den vanliga vården som ett komplement.

Väldigt många lider av ryggproblem, som ofta orsakas av svaga magmuskler och av att höftböjarmuskeln dragit ihop sig. Låsningarna går att massera upp och sedan kan man få lite enkla träningstips som hjälper långt.

Vill varna för den hårda träningen

Michaelas erfarenheter gör att hon kan möta sina patienter med fullt fokus och intuition, och tillsammans med patienten hittar hon oftast orsakerna bakom många av problemen. När hon ser att någon behöver annan hjälp än den hon kan ge skickar hon dem vidare till läkare eller till andra kompetenser.

Annons

– Jag tar själv hjälp av både massageterapeut och kiropraktor. För att kunna hjälpa andra måste min egen kropp vara i bra form, säger Michaela.

En fotbollsplan utomhus med massa ungdomar som står samlade.
Handbollen var en stor del av Michaelas liv. Bilden är från Partille cup i Göteborg.

Hon varnar också för den hårda träningen inom barn- och ungdomsidrotten:

– De unga kör på och förstår inte att lyssna på kroppens signaler. Ledarna har ett stort ansvar att se till att de unga inte tränar för mycket. För att prestera och hålla i längden behöver man vila och återhämtning, och många hårt satsande idrottsungdomar behöver hjälp att sätta gränser.

Det här är Michaela

  • Namn: Michaela Elisson.
  • Ålder: 28 år.
  • Bor: I Nättraby utanför Karlskrona.
  • Familj: Mamma Linda, pappa Jimmy och bror Melker, 24 år.
  • Yrke: Medicinsk massageterapeut.
Annons