Studie visar: Man kan onanera bort mensvärken

En hand med rosa naglar kramar om ett vitt lakan.
#onaneramera

Foto: TT

En internationell studie visar att sju av tio kvinnor upplever en minskad mensvärk när de onanerar regelbundet.

En stor del av världens kvinnor lider av regelbundna menssmärtor. Men som med många andra hälsoproblem relaterade till kvinnor har forskningen försummats genom historien, vilket har resulterat i att kvinnor generellt får en mindre kvalitativ vård än män.

Kvinnor har också genom tiderna skambelagts för att onanera och uttrycka sexuell lust. Det är något som har lett till att kvinnor i högre utsträckning känner skam och skuld gentemot sin egna sexualitet, och ur flera aspekter fråntagits rätten till sin njutning.

Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv
2:27

Efter reklamen: Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv

(2:27)

Slå på ljud

Det är något som märks på det så kallade "orgasmglappet", ett begrepp som används inom sexforskning och syftar på den stora skillnaden i hur ofta män respektive kvinnor får orgasm under heterosexuellt sex. En tidigare studie visade nämligen att män fick orgasm vid 95 procent av samlagen – medan samma siffror för kvinnor endast är 65 procent.

5 saker du (kanske) inte visste om orgasmOnanera mera för mindre mensvärk

Trots att en stor del av världens befolkning lider varje månad i samband med sin mens har forskning kring ämnet varit eftersatt. Men nu har en internationell studie kombinerat två försummade ämnesområden – mens och kvinnlig onani – och hittat ett intressant samband. Studien visar nämligen att regelbunden onani minskar mensvärken.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Av totalt 20.000 kvinnor som anmälde intresse för att delta i studien valdes 486 kvinnor slumpmässigt ut. Under sex månader följdes drygt 500 kvinnor som fick avstå från smärtlindrande mediciner och istället onanera. Studien, som företagen Lunette och Womanizer ligger bakom, visade att hela 90 procent av deltagarna skulle rekommendera onani som smärtlindringsmetod. Kvinnorna upplevde att värdena av både intensiteten på smärtan och dess frekvens var lägre när de onanerade regelbundet.

Onani kan vara lika effektiv som smärtlindring

En stor del av kvinnorna som deltog i studien, hela 85 procent, planerade att behålla sin onanirutin även efter studien. På frågan om onani eller medicinering fungerade bättre vid mensvärk var det nästan lika många som röstade på varsin metod – 43 procent valde medicinering, och 42 procent valde onani.

Varför onani fungerar mot smärta har delvis att göra med dopamin, ett hormon som frigörs vid klimax och ger en känsla av välbefinnande. Under orgasm dras också musklerna samman och ger en avslappnande effekt. Dessutom stimuleras blodcirkulationen och ämnesomsättningen som även den processen motverkar smärta.

Se också: #onaneramera – så får du orgasm
4:05

Efter reklamen: Se också: #onaneramera – så får du orgasm

(4:05)

Slå på ljud

– Det är anmärkningsvärt hur snabbt deltagarna kände en förbättring av sina symtom. Efter bara en månads medveten onani minskade smärtvärdena avsevärt. När deltagarna återgick till att använda sina vanliga smärtlindringsmetoder förblev värdena for intensitet och frekvens lägre. Det är troligt att båda dessa parametrar skulle ha forbättrats ytterligare med en längre testfas, säger Dr. Christopher Ryan Jones, psykolog och sexolog, som var ansvarig for studien.

Onanera mera – därför kommer din kropp att tacka dig