Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Följ med hem till antikstjärnan Karin Laserow

10 feb, 2016 
Av
Få antikhandlare är så färgstarka som Karin Laserow – och det har inte alltid varit enkelt. När hon för tjugo år sedan klädde om gamla stolar i modernt tyg var det många som rynkade på näsan. I dag går hon från succé till succé och har blivit Karin med hela svenska folket i tv-programmet Bytt är bytt. Följ med till familjen Laserows hem på skånska slätten, som så klart är fyllt av kontraster.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hemma hos antikexperten Karin Laserow

När femårige Charlie i Bjärsjölagård bänkar sig med mamma framför tv:n för att han tycker att Bytt är bytt är ett spännande program och en av medarbetarna på tv säger att hon tack vare Karin Laserow fått upp ögonen för antikviteter, då har man väl nått så långt det går som antikhandlare. Eller?

–Ja, tv:s genomslagskraft är otrolig, säger Karin Laserow. Det här programmet har blivit en fantastisk möjlighet för mig att förmedla ett kulturhistoriskt budskap, inte bara om värdet på antik-viteterna utan också om att se tingens möjligheter och om hur man kan använda dem.

För några år sedan skrev hon en bok i ämnet, Antikviteter i modern miljö, och hon försummar aldrig något tillfälle att tala om saken.

–Det här är min livsluft. Var jag än har bott har det funnits antikviteter omkring mig. Och jag blandar helst gammalt och nytt. Det är i kontrast till det nya som det gamla får liv.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Vaser och ljusstakar hemma hos Karin Laserow
På det mattsvarta Karl ohansbordet i hallen har Karin kombinerat ett par franska empirljusstakar i brännförgylld och patinerad brons med Agneta Gynnings svartvita marmorskulptur Duvan. ”Det är i kontrast till det nya som det gamla får liv.” Glasvasen är inhandlad i New York.

Vi träffar Karin hemma i Brandstad, där hon och maken Kaj har renoverat en gård från slutet av 1800-talet. Här bor och arbetar de sedan nio år tillbaka.

Annons

–Hönsahuset till Kaj och stall och ladugård till mig, säger Karin och skrattar som bara hon kan skratta.

Renoverat gården från grunden

Men om någon liten hustomte från 1930-talet hade återkommit till gården hade det mesta varit oigenkännligt. I ”hönsahuset” ligger Kajs moderna sjukgymnastmottagning och i stallet kastar solen reflexer i förgyllda speglar, tunga silverljusstakar och blankpolerade möbler. Här har Karin sitt kontor och ett enormt möbelmagasin.

Även bostadsdelen har renoverats från grunden och vart och vartannat rum har försetts med glasade pardörrar som leder ut

i det fria. Det enda som finns kvar i orört skick är takpannorna av Simrishamnstegel.

–Jag lärde mig mycket under ombyggnaden, säger Karin. Till exempel hur ljuset faller, beroende på fönstrets placering i rummet. Och eftersom ljuset är viktigt bytte vi ut alla fönster och tog upp nya mittemot de gamla. Nu har vi ett konstant ljusflöde under hela dagen. Jag strävar efter funktionell enkelhet och avskyr att frysa om vintern, så vi har övergett de ursprungliga munblåsta fönsterglasen. Jo, jag vet att det inte anses riktigt korrekt, men vissa saker måste man stå över.

Annons

Hon har alltid varit oortodox när det gäller hanteringen och i många stycken långt före sin tid.

–Jag är ingen ruinromantiker och har aldrig varit det! När jag för tjugo år sedan klädde om gamla stolar i modernt tyg var det många i branschen som rynkade på näsan. Nu ser man nästan aldrig antika stolar som inte har blivit färgmässigt påbättrade eller klätts om med nytt tyg.

Ryska malakitägg hemma hos Karin Laserow
På ett av lampborden i vardagsrummet har Karin samlat sina ryska malakitägg från tidigt 1900-tal. ”Det började med den lilla hunden. Det föll jag för direkt och så har jag plussat på med fler.” I förgrunden en snushund i alrot från 1850-talet.

Blandar gammalt och nytt

Karins intresse för antikviteter har alltid varit starkt sammanflätat med hennes tankar och idéer om inredning. Och det finns gott om plats för egna experiment.

Annons

–Jag vet inte hur många gånger jag ändrat om i hallen och bytt ut möblerna – även om jag håller fast vid grundtanken med ett bord i mitten. Ett hem behöver förändras och själv kan jag inte tänka mig att leva med samma antikviteter år ut och år in. Det skulle kännas som om allting stelnat.

Just nu fokuserar hon på barocken.

–Det är en kraftfull stil som alltid har tilltalat mig. På sätt och vis är den också kärnan och utgångspunkten för alla kommande stilepoker. Barocken var förutsättningen för rokokon, som senare övergick i nyklassicismen och som i sin tur påverkade empiren…

Hos Karin manifesteras barocken i hallens två tunga armlänstolar, målade i svart och klädda i ett modernt svartvitt randigt tyg. På det målade mattsvarta Karl Johansbordet står en smal, kvadratisk glasvas med vita liljor och nedanför bordet har hon placerat ett par Karl Johanstaburetter som klätts i samma tyg som stolarna. Golvet är belagt med svartvita plattor, tak och väggar är vita.

Annons

–Jag är svag för schackrutor. De utgör ett klassiskt mönster och passar både antikviteter och moderna möbler. Och jag tycker om distinkta färger som svart, vitt och rött.

Stilleben av samlingar

Den stora hallen utgör mittpunkten. Härifrån leder en glasdörr på vänster sida till matsal och kök, och en dörr på höger sida till vardagsrum och bibliotek. Öppningarna bildar spännande siktlinjer mellan rummen och skapar både helhet och dynamik.

Allt är noga genomtänkt. I vardagsrummet står två moderna Howardsoffor mittemot varandra med ett bord emellan. Här kan man njuta av en tänd brasa, för eldstaden syns som bäst när man slagit sig till ro i någon av de mjukt svängda sofforna.

Här och var syns Karins samlingar: större och mindre saker som bildar stilleben på småbord, i fönsterkarmar, uppe på skåp och hyllplan. Där har också lampbord och sekretär fått sin beskärda del av bronser, statyetter och grönskimrande malakit. Rustika kopparbunkar ligger ankrade på allmogeskåpet i köket och här och var i fönstren står tennföremål av olika slag.

Karin Laserow i sitt hem i Skåne.
”Tack och lov för tekniken!” säger Karin som har daglig kontakt med dottern Liza i New York. ”Vi jobbar ihop i ett gemensamt bolag med inredning och antikviteter.”

–Det är tingen som gör ditt hem personligt och rekvisitan som fullbordar inredningen, säger Karin.

Hon har mängder med förslag som rör tyger, färgsättning, hur du skapar komfortzoner i ditt hem, hur du arrangerar stilleben med favoritföremålen och hur gamla ting kan användas på nya oväntade sätt. Så jobbar hon också som inredare för företag och privatpersoner.

Annons

Och vem vet! Kanske får hon framöver även tillfälle att fokusera på inredning i ett nytt skräddarsytt tv-program.

Men nu väntar andra säsongen av Bytt är bytt. Och som om det inte vore nog, kan vi också se när Tina Nordström besöker Karin Laserow i Cannes, där familjen har lägenhet. De lagar mat tillsammans och Karin guidar Tina i omgivningarna.

–Och så pratar vi om antikviteter.

Klart de gör! Annars vore det inte Karin.

Annons