Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hilma af Klints målningar ställs ut på Millesgården

07 okt, 2019 
Redaktionen
Kollage av Hilma af Klint och hennes konst
Hennes konst drar storpublik och inspirerar såväl författare som formgivare. Snart kan du se hennes verk på Millesgården. Hilma af Klint var före sin tid men nu är världen definitivt redo.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Guggenheimmuseet i New York i våras räknade besökssiffror efter utställningen med Hilma af Klints (1862–1944) målningar hade man slagit rekord. Både publik och kritiker var stormförtjusta.

Konstnären Hilma af Klint som redan år 1906, före storheter som Kandinsky, i hemlighet började måla sina tavlor betraktas nu som en av den abstrakta konstens pionjärer. Hon dyker upp överallt och har aldrig varit så aktuell.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Förra hösten släpptes en serie limiterade mattor med motiv från Hilma af Klints Tempelserie, skapad 1906–1915.
Förra hösten släpptes en serie limiterade mattor med motiv från Hilma af Klints Tempelserie, skapad 1906–1915. Den togs fram av Stiftelsen Hilma af Klint tillsammans med Asplund, och visades på galleriet CFHILL.

Förra året kom en bok om henne: Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson (Piratförlaget). En exklusiv designfirma i Stockholm har skapat mattor av hennes mönster. På Moderna Museet i Stockholm uppfördes i våras en opera om Hilmas liv och konst. Och en av de allra djärvaste finska formgivarna, Katariina Guthwert, har gjort fräcka medaljbroscher med porträtt av Hilma av Klint.

Annons

Datum för Hilma af Klint på Millesgården

Utställningar med hennes konst gör segertåg över världen. Gå och titta på hennes märkliga tavlor på Millesgårdens utställning Måleri och Andlighet (5 oktober–9 februari). Där visas tjugo målningar vardera av tre konstnärer med starkt intresse för andligt sökande, alla födda på 1800-talet. Förutom Hilma af Klint – påverkad i sitt måleri av Rosenkorsordens mystik och filosofi, teosofi och kristendom – innehåller utställningen konstverk av Tyra Kleen (1874–1951) och Lucie Lagerbielke (1865–1931).

Den svenska konstnären Hilma af Klint.
Den svenska konstnären Hilma af Klint var utbildad konstnär, beläst i ämnen som arkitektur och matematik.

Det är tre spännande konstnärer som aldrig visats tillsammans. Samtliga formulerade också sina tankar och upplevelser i text. De gjorde valet att prioritera konsten framför familj och barn. Två av dem, Hilma af Klint och Tyra Kleen, bestämde att deras konst inte fick visas förrän årtionden efter deras död – 20 år i Hilma af Klints fall och femtio år för Tyra Kleen.

Av Lena Rydin 

Foto: TT

Annons