Så fyndar du på loppisen – expertens bästa tips!

En loppisskylt vid vägen

Foto: TT

Är det i år du ska hitta det där riktiga fyndet? Här delar tidningen Antik & Auktions expert med sig av sina bästa tips för att lyckas på loppisen!

Oavsett väder – hällande ösregn eller 30 grader i skuggan – finns det inget som hindrar entusiasterna att köa i timmar för att vara bland de första som får komma in på loppisen.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis
0:58

Efter reklamen: Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Slå på ljud

Kaffetermosar och picknick- korgar är tomma långt innan repet sänks. När man är inne kan man inte fika. Finns ingen tid. Då ska man leta efter det bästa.

Alla vill komma först och ingen vill missa något. Tänk om någon annan köper den där Lisa Larson-katten som bara kostar en hundring. Att tjata om fynd kan vara tröttande, men det är ett oundvikligt ledmotiv för de flesta. Alla inbitna loppisjägare pratar om det. Alltid. Hela tiden. Frågor som ”var hittade du den” eller ”vad betalade du” utbyts med stor nyfikenhet, viss skepsis och ibland illa dold avundsjuka.

Om man ser en vän, eller konkurrent om man vågar använda ordet, komma vandrande med ett glatt grin och en välfylld påse kryper sig känslan på av att kanske ha missat något.

5 städer för dig som älskar att fynda på loppis

Detta är mest populärt på loppisen

Vad går då först på loppisar? Vad letar de flesta efter? Lustigt nog verkar alla leta efter ungefär samma saker. Porslin från 1950- och 1960-talet, Lisa Larson-figurer och udda, men exklusiv, keramik.

Många spanar nu efter finländsk glasdesign, ett föremålsområde som ofta är helt okänt för ovana förstagångssäljare. Silver som misstagits för nysilver är en given sak för fyndjägaren att leta efter, även om det omvända är betydligt vanligare. Och såklart klockor – även om det ytterst sällan ligger en fin Omega i högen av avlagda armbandsur.

Visst kan man fynda. Inte tu tal om det. En och annan liten keramikpjäs av Hans Hedberg dyker upp ibland. Fantastiska silversmycken av finländska formgivare ligger inte sällan bland mormors i övrigt värdelösa bijouterier. Jättestora bärnstensklumpar som dyrkas av den kinesiska marknaden dyker också upp bland oälskade turistsouvenirer för några tior. Och den där klockan då. Den hittas faktiskt ibland. Så visst finns det fynd att göra för den med kunskap.

En figur av Lisa Larson

Lisa Larson- figurer är eftertraktade.

Foto: TT

Leta efter genuina föremål

Vad det är mest fyndläge på är däremot riktiga antikviteter. De där sakerna som riktiga konnässörer och antikhandlare letar efter.

Bland porslin, glas och ärvda husgeråd dyker kanske superfynden plötsligt upp. Udda 1700- talsporslin och irländsk kristall kan gömma sig bland naggade Berså-koppar och överprissatta handväskor i fuskläder.

I högen av nysilverbestick finns kanske två vackra engelska teskedar i äkta silver. När alla andra krigar om en vas av Berndt Friberg, prissatt efter auktionssajternas högsta prisnoteringar, kan man oftast i relativt lugn leta efter de riktigt gamla, genuina föremålen.

En kvinna på loppis som kollar på kläder.

Undersök textilier så att du inte får med dig ohyra hem.

Foto: TT

Så fyndar du på loppis – 6 tips

  1. Ta med kontanter. Många små valörer och några mynt. Ha koll på hur Swish fungerar.
  2. Ladda mobilen och ta med en så kallad powerbank. Bankomater och eluttag finns sällan inom räckhåll, så ordna allt i förväg. Kort kan du glömma på de allra flesta loppisar.
  3. Kolla skicket noga. Sprickor och nagg är retligt att upptäcka när man kommit hem.
  4. Ta med egna tygpåsar, gärna lite kraftigare. Stabilt att bära dina fynd i, och bra för miljön. Håll utkik i dagspress och på nätet efter megaloppisar i bostadsområden. Där kan man oftast göra riktiga superfynd, om man har tålamod och är uppe tidigt.
  5. Glöm inte att pruta. Men var artig och pruta med måtta. Och pruta aldrig om vinsten går till välgörande ändamål.
  6. Se upp för ohyra bland loppisfynden. Det händer att man kan få olyckliga överraskningar med sig hem om man fyndat textilier på loppis. Oftast mal.