Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Loppisfynda som proffsen – experternas bästa knep

28 maj, 2019 
Redaktionen
Knut Knutson på loppis
Dags att ge sig ut i Sommarsverige för att söka loppislyckan. Här bjuder vi på mängder av tips från fullblodsproffs i dessa sammanhang.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur loppisfyndar egentligen loppisproffsen själva? Vi har pratat med sju antik- och loppisprofiler som här berättar hur de själva tänker när de beger sig ut i Sommarsverige.

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 Saker Du Inte Visste Om AntikrundanBrand logo
6 Saker Du Inte Visste Om Antikrundan

Maria Granström: ”Leta efter udda och dekorativa föremål”

Maria Granström är COO på Bukowskis och expert i SVT:s Auktionssommar.

Bästa loppisarna enligt dig?

– Loppisen på Täby Galopp, Loppisen på Hötorget och Loppisen i ”Suckarnas gång” i Simrishamn.

Vad tittar du efter?

– Saker som jag behöver hemma och udda prylar som står ut i mängden i både kvalitet och uttryck.

Maria Granström sitter vid ett bord med färgglad tapet i bakgrunden
Maria Granström är COO på Bukowskis och expert i SVT:s Auktionssommar.

Goda råd till loppisbesökaren?

– Ta alltid med en lupp, ha ett öppet sinne, titta slaviskt på skicket på föremål du vill köpa och ha med en mobil så att du kan googla föremål du finner.

Annons

Vad är ska man leta efter just nu?

– Saker från 1960–80-talet av hög kvalitet och i gott skick. Leta också efter udda och dekorativa föremål, till exempel Fornasetti, fiskerullar, vinkylare, bärnsten, Star Wars-figurer. Och nu på sommaren är föremål till trädgården extra eftertraktat.

Hittar du Star Wars-figurer till ett bra pris, slå till med en gång!

Gustav Broström: ”Sliten jacka ger bättre priser”

Gustav Broström är kreatör, stillebenmakare och journalist med instagramkontot @gustavsloppisfynd.

Den som följer ditt instagramkonto @gustavsloppisfynd vill nog väldigt gärna veta var du hittar alla fina saker!

– En riktig loppisgalning avslöjar sällan sina smultronställen och vattenhål. Dock gillar jag att följa @stockholmsmarknader på Instagram då de är tydliga och enkla i sin kommunikation och arrangerar loppisar över hela huvudstaden. På somrarna är jag ofta på Gotland och i Sörmland.

Annons

Vad letar du främst efter?

– Allt dekorativt. Vackra byster, skulpturer och keramik som säger något. Det måste inte vara märkt, signerat och dyrt. Så länge det finns ett uttryck släpar jag med det hem.

Riktiga loppisfyndare tar inga pauser

Dina bästa loppistips?

– Snabbt socker i form av energibar, riktiga loppisfyndare tar inga pauser. Måttband, bärbar mobilladdare och bekväma skor! Dessutom märker jag stor skillnad på när jag är klädd ”fint” och ”fult”. Riktigt old school men att ha en sliten jacka och gympaskor ger bättre priser.

Gustav Broström med armarna i kors
Gustav Broström är kreatör, stillebenmakare, journalist och driver ett framgångsrikt Instagramkonto.

Vad är det läge att köpa just nu?

– 80-90-tal! Furu, gillestugor och Hydman Vallien. Jag är dessutom sugen på ljusstakarna Celeste från Orrefors och allt Anna Ehrner gjorde för Kosta. Tänk vitrinskåp med infälld belysning á la 1999 och du är på rätt väg.

Annons

Joakim Bengtsson: ”Idrottsföreningarnas loppisar är de bästa”

Joakim Bengtsson är antikexpert på Stockholms Auktionsverk och expert i SVT:s Antikrundan.

Var har man störst chans att fynda i dina trakter Joakim?

– Jag vill slå ett slag för idrottsföreningarnas loppisar här i nordvästra Skåne, i till exempel Nyhamnsläge och Mjöhult. Det är de bästa tycker jag. De hålls en gång om året, under sommaren, och där kan man göra enorma fynd. Varje lördag, söndag är det någon sådan loppis här i trakten.

Joakim Bengtsson
Joakim Bengtsson är antikexpert på Stockholms Auktionsverk och expert i SVT:s Antikrundan.

Andra råd inför loppisrundan?

– Ta med något att bära grejerna i, en bra påse, väska eller korg. Och kom i tid med mycket växel.

Annons

– Sedan tycker jag inte att man ska pruta nämnvärt på den typen av loppisar jag pratar om. De som är där jobbar ideellt och vinsten går till föreningen, så snåla inte. Dessutom – ju längre du står och diskuterar ju större är risken att du missar något för det är mycket folk.

Kom i tid med mycket växel

Peder Lamm: ”Allt kan dyka upp, hela tiden”

Peder Lamm är antikexpert Göteborgs Auktionsverk och krönikör i tidningen Antik & Auktion.

Vad tittar du efter på loppis?

– Inget specifikt, alla loppisar är olika. Jag köper egentligen bara saker jag har användning av, som en schysst kopparkastrull eller en bra sekatör.

Vad ska man leta efter, är det fyndläge på något speciellt?

– Det finns inget ”just nu” i loppisvärlden. Allt kan ju dyka upp, hela tiden! Ordet fynd kan betyda så mycket men det som blir riktigt billigt är det som folk går förbi för att de tycker det är jobbigt att ta hand om: gamla verktyg, en gräsklippare, parkbänksgavlar. En grej som jag helst inte vill dela med mig är smycken. I bijouterilådor kan man hitta både guld och diamanter för fyrtio spänn!

Peder Lamm med en hatt på sniskan
Peder Lamm är antikexpert Göteborgs Auktionsverk och krönikör i tidningen Antik & Auktion.

Har du tips på en bra loppis eller antikaffär?

– Skåne är ju mitt landskap och där är det ”Suckarnas gång” som gäller. Lördagar under sommarhalvåret i stadsparken i Simrishamn. Kom tidigt på morgonen!

Annons

– Lions loppis i Åhus är också väldigt bra och Karossgården i Gladsax är en personlig favorit. Perfekta fyndställen att kombinera med efterföljande middag på helt underbara Trampes antikrestaurang i Brantevik.

I bijouterilådor kan man hitta både guld och diamanter för fyrtio spänn

Annat man ska tänka på inför loppisbesöket?

– Kaffe i termos, 2000 kronor i tjugolappar, mat i magen, gott om tid, stor bil.

Ida Magntorn: ”Jag gillar Erikshjälpen”

Ida Magntorn driver Instagramkontot @idamagntorn. Författare, journalist och fotograf med inrikting på inredning och lifestile. Hennes bok Ett hem med omtanke (Roos & Tegner, 2017) handlar om att inreda personligt och samtidigt miljösmart. En del av det är förstås att ge möbler och saker ett andra liv.

Var hittar du saker till hemmet?

– Jag gillar Erikshjälpen. Vi har två olika här i Lund. Gillar båda! Stort sortiment och fint att de har öppet flera dagar i veckan. Sommarloppisar är ju en helt annan grej, ett sommarnöje och folkfest. Jag brukar gå på den stora loppisen i Skillinge i Blå Hallen, brukar vara i slutet av juli.

Ida Magntorn
Ida Magntorn är författare, journalist och fotograf med inrikting på inredning och lifestile.

Något särskilt du kikar efter?

– Jag tycker alltid att det är roligt med porslin. Tallrikar med vackert mönster. Speciella koppar. Jag brukar också hålla utkik efter fåtöljer i sammet eller med rätt sorts blommigt mönster.

Annons

Sommarloppisar är ju en helt annan grej, ett sommarnöje och folkfest

Har du något bra loppistips?

– Ta med korg eller ryggsäck att ta hem fynden i. Korg är bra om man tänker köpa glas eller porslin, de ligger bättre där än om de skramlar runt i en påse. Om man tänker köpa en större möbel, ett skåp eller så, är det bra att ha med sig mått hemifrån för att veta att det får plats.

Fyndläge?

– Det som går att fynda är till exempel furumöbler, vilket är perfekt. De är gedigna och går att slipa ner, måla om, förnya.

Emma Sundh: ”Håll utkik efter klassiker som känns aktuella länge”

Emma Sundh är frilansande journalist, stylist och influencer med inriktning på hållbarhet. En av initiativtagarna till Klimatklubben.

Bästa loppisen?

– Jag har en fäbless för de stora sommarloppisarna som hålls en gång per år, ofta av idrottsföreningar. En favorit är Dalhem och Fardhem loppis på Gotland. Har en vägarna förbi Värmland tycker jag att en ska kika förbi Gengåvan och Solareturen där det ofta är fyndläge.

Annons

Jag förespråkar att köpa kvalitet och handla för livet, inte efter trenden

Vad letar du efter just nu?

– Jag har en liten lista över saker jag behöver i mobilen. Sommarens stora jakt blir efter ett gammalt klädskåp till mitt torp, en sockerströare, decilitermått, krukor och stolar till orangeriet som förhoppningsvis blir verklighet i år. Letar också efter ett sängbord med marmorskiva.

Emma Sundh tittar in i kameran
Emma Sundh är frilansande journalist, stylist och influencer med inriktning på hållbarhet

Förberedelser inför besöket?

– Kom tidigt, var färdigkissad och gå själv eller välj loppis-taggat sällskap, haha. Att försöka fynda på stora loppisar under tidspress med småbarn hängande i kjolen kan närmast liknas vid en extremsport.

Annons

Vad är det läge att köpa i sommar?

– Jag förespråkar att köpa kvalitet och handla för livet, inte efter trenden. Hållbart och pengaeffektivt. Håll utkik efter klassiker som känns aktuella länge, som svenska designfavoriter. Hans Agne Jakobsson är en favorit just nu.

Knut Knutson: ”Skaffa dig kunskap”

Knut Knutson, auktionist och expert i SVT:s Antikrundan.

Vad letar du efter på loppis och auktion?

– Saker av hög kvalitet och det som ingen annan vill ha. Alla tittar på samma föremål, det gäller att vrida huvudet åt sidorna. Det har aldrig funnits så mycket trevliga saker på auktionerna för så lite pengar som nu. Bra kopparföremål som till exempel mustaschpannor och ljusstakar från sent 1700-tal och början på 1800-talet. Jättemycket fint som kostar nästan ingenting.

Knut Knutson med ett skrin i famnen i ett antikt hem
Knut Knutson, auktionist och expert i SVT:s Antikrundan.

Har du en bra loppis eller liknande du vill tipsa om?

– Ann-Kristin Gunnarssons loppis på Östregård i Moheda. Ingen kan värdera en skadad gaffel på öret bättre än hon! Och så mycket fint! Rent, snyggt och trevligt.

Något annat man kan tänka på?

– Ta med dig barn och barnbarn och berätta om föremålen. Vad är en smörkärna? En spinnrock? De har förmodligen ingen aning.

– Och skaffa dig kunskap, vad är det du har i handen egentligen?

Annons