Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Allas nya bloggare Zeinab – förskolekocken som blev matinfluencer: Jag älskar svensk husmanskost

26 maj, 2025
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Zeinab Amin.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs Bild
Kulinariska rötter från Iran och Irak och kock på en förskola. Matinfluencern Zainab Amin som bloggar på allas.se blandar det bästa från köket i Mellanöstern med traditionell svensk mat.
– Jag älskar svensk husmanskost som kålpudding, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Det luktar förföriskt gott från grytan som står och puttrar i köket hemma hos tvåbarnsfamiljen i Fjälkinge utanför Kristianstad.

Vid spisen står Zeinab och rör om samtidigt som hon förbereder saffransriset som ska serveras till köttet.

– Det är en Bamya, en gryta med grönsaken okra som är en mycket populär rätt i Mellanöstern och som också är min personliga favorit, säger hon.

Allas är på besök hemma hos Zeinab Amin i hennes och maken Munirs villa i Fjälkinge. På några år har hon blivit en av de största svenska matinspiratörerna och sedan i våras kan man läsa hennes blogg på vår hemsida allas.se.

Har massor av följare på Instagram och Tiktok

På Instagram och Tiktok, där man kan följa henne under @foodbyzeinab, har hon runt 70 000 följare på vardera plattform.

– Det är helt fantastiskt att så många följer mig. Det trodde jag aldrig när jag lade ut de första bilderna på mat som jag lagade, säger hon.

Dessutom är hon känd som förskolekocken. I sin blogg och på sina konton lägger hon ut recept på maten hon lagar från grunden på förskolan i Vinslöv där hon arbetar sedan några år.

– Där blir det av naturliga skäl mest recept på svensk husmanskost.

Medan Zeinab lägger till lite grönt i grytan för att den ska se ännu mer aptitlig ut och kontrollerar att saffransriset verkligen har fått den rätta gula färgen springer dottern Dahlia, 2,5 år, vid hennes fötter och vill hjälpa till.

– Precis som jag var i hennes ålder, säger hon med ett skratt. Jag var ungefär lika gammal när jag satt på köksgolvet med en plasthink med vatten och lite kryddor som jag kunde röra om i medan mamma lagade mat.

Zeinab lagar mat med sin dotter i famnen.
Dottern Dahlia vill gärna hjälpa till i köket, precis som Zeinab ville när hon var liten.Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det är en lördag eftermiddag när vi kommer hem till Zeinab för att gör en lite mer personlig intervju med henne och se henne i arbete.

Annons

Maken Munir och äldsta dottern Leah är på badhuset inne i Kristianstad och väntas hem lagom till lunchen. Från köksfönstret har man en fantastisk utsikt över fälten på Kristianstadsslätten bort mot naturområdet Kjugekull.

– Vi älskar att bo här. Tidigare bodde vi i Malmö, men vi flyttade hit 2023 eftersom vi ville köpa ett eget hus. Men ibland kan jag sakna Malmö. Framför allt utbudet av affärer med mat från Mellanöstern.

En mix av det irakiska och det persiska köket

Fast på ett sätt kan man säga att Zeinab har flyttat hem igen. Hon är född och uppvuxen i Kristianstad som ligger bara en kvarts bilresa från Fjälkinge.

Som dotter till en matlagningsintresserad mamma och pappa är det inte så konstigt att hon tidigt fick intresse för att själv laga mat.

– Mina föräldrar kommer från Najaf i Irak. Men man kan säga att jag är en mix av det irakiska och det persiska köket eftersom det bodde många iranier där förut.

Det här är Zeinab

Namn: Zeinab Amin.
Ålder: 26 år.
Gör: Kock och matinfluencer. Bloggar på allas.se under namnet foodbyzeinab.
Familj: Munir Muzaffar, 31, och döttrarna Leah, 5, och Dahlia, 2,5 år.
Bor: Villa i Fjälkinge utanför Kristianstad.

Hennes första minnen från barndomen var när hon satt på golvet i köket medan hennes mamma stod vid spisen. Dofterna och kryddorna från Mellanöstern präglade henne tidigt.

– Jag var ett mellanbarn och blev därför lite utstött. Mina två äldre syskon hade inte tid att leka med mig och därför tydde jag mig till mamma. När hon bakade bröd fick jag en egen degklump att knåda. Jag är säker på att det var där mitt intresse för matlagning grundlades.

Zeinab Amin som barn på förskolan.
När Zeinab själv gick i förskola fick hon baka tillsammans med kocken Birgitta.Foto: Privat

När hon blev lite äldre och började skolan tog hon som vana att springa hem till sin mormor som bodde alldeles i närheten och hjälpte henne att laga mat.

Annons

– Mormor blev lite av min försökskanin. Det började med att jag bara hjälpte henne att sätta på riskokaren, men sedan lagade jag mer avancerade rätter. Hon var uppmuntrande och uppskattade allt jag gjorde. Ibland sa hon nog att det var gott även om hon inte tyckte det, säger Zeinab med ett leende.

Det var naturligtvis inte tillåtet att hon lämnade skolan och sprang till sin mormor på rasterna. Varken från skolans eller hennes föräldrars sida. Men hon gjorde det ändå.

Mormor och jag stod mycket nära varandra

– Så fort jag hade en kvart ledigt sprang jag hem till henne. Mormor och jag stod mycket nära varandra.

Hon insåg tidigt att det var mat hon ville arbeta med när hon blev vuxen. Hon sökte in på restaurangskolan på gymnasiet. Men det var inte alla som uppskattade hennes yrkesval.

– Framför allt min pappa var negativ. Han var en typisk pappa från Mellanöstern som ville att hans barn skulle bli ingenjörer, läkare eller jurister. Matlagning kunde man enligt honom ha som en hobby.

– Han sa aldrig nej när jag berättade om mitt yrkesval, men han frågade mig flera gånger om det verkligen var det jag ville göra.

Fast i dag vet Zeinab att hennes pappa, som efter skilsmässan från hennes mamma flyttat tillbaka till Mellanöstern, är stolt över henne och gläds över hennes framgångar.

– Det är inte bara jag i familjen som valde den vägen. Min storebror driver i dag två restauranger i Kristianstad och min mamma arbetar för honom i en av dem.

Fick jobb som kock i Malmö

Zeinab tog studenten från restaurangskolan 2019. Hon hade då redan startat sitt Instagramkonto, men det var i liten skala och hon hade inte så många följare.

Jag hade definitivt inte tänkt mig att arbeta som matbloggare

– Jag hade definitivt inte tänkt mig att arbeta som matbloggare, säger hon.

Efter studenten flyttade hon till Malmö där hon fick anställning som kock på en förskola i stadsdelen Möllevången.

Annons

– Det som var bra med det jobbet var att jag själv fick bestämma matsedeln, vilket utmanade min kreativitet. Flera av barnen skulle ha vegansk eller vegetarisk mat så det blev mycket linser och falafel.

En irakisk gryta (bamya), saffransris och cornichons.
Maten ska vara lagad från grunden. Här en irakisk gryta som heter Bamya.Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Från början hade Zeinab bestämts sig för att den maten hon lagade till barnen skulle vara lagad från grunden. Hon tillät inga halvfabrikat i sitt kök.

– Det kräver mer arbete och tar längre tid, men det känns rätt och det är så mycket roligare. Som förskolekock började jag halv sju på morgnarna och slutade halv fyra. Barnen skulle ha frukost, mellanmål och lunch.

– För många av barnen är maten de får på förskolan den enda riktiga lagade måltiden de äter under vardagar och då är det viktigt att det är bra och näringsrik mat. Jag utgår från mig själv och vad jag skulle vilja äta när jag sätter ihop recepten.

Hittade kärleken redan som 16-åring

När Zeinab flyttade till Malmö hade hon redan träffat sin blivande man Munir.

– Jag var 16 år när vi fick kontakt med varandra på en grupp på Facebook. Han skrev några rader till mig och jag svarade att jag tyckte att han såg bra ut, säger hon med ett litet skratt och fortsätter:

– Det visade sig att vi hade mycket gemensamt. Munir är den bästa vän jag kan tänka mig och han har alltid stöttat mig. Jag trodde aldrig jag skulle kunna hitta en man som förstod mig och mitt yrkesval som han gör.

Ett familjefoto:Zeinab Amin tillsammans med Munir Muzaffar, och döttrarna Leah och Dahlia, i en fåtölj.
Zeinab Amin med sin familj Munir Muzaffar, 31, och döttrarna Leah, 5, och Dahlia, 2,5 år.Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Hennes man, som också har rötter i Irak, kommer från Malmö, men när de träffades studerade han till vägingenjör i Göteborg och det dröjde därför innan de kunde bli ett par på riktigt.

Annons

– Men när han var klar med studierna återvände han till Malmö och vi skaffade en lägenhet i stadsdelen Almvik. Vi gifte oss, flyttade ihop och i slutet av 2020 föddes Leah.

Men det kanske viktigaste för Zeinab med lägenheten var att där fanns ett fint kök.

– Jag blev motiverad till att filma när jag lagade mat och lägga ut dem på sociala medier.

På kort tid växte hennes konton på Instagram och Tiktok och hon fick alltfler följare i takt med filmerna hon lade ut på maten hon lagade i sitt kök.

När hon och Munir flyttade till Fjälkinge 2021 fick hon jobb som kock på förskolan Mio i Vinslöv. Trots att det är några mils körning till och från jobbet stortrivs hon där och vill gärna jobba kvar.

– Det är en lagom stor förskola med 54 barn och jag får vara med och påverka barnens matsedel, vilket känns bra.

Egentligen skulle hon kunna försörja sig helt på bloggandet och som matinfluencer på sociala medier, men hon vill inte släppa kontakten med det dagliga arbetet som kock.

– Jag är en person som inte funkar om jag inte har ett fulltecknat schema. Jag älskar mitt jobb och känner att jag måste ha något att göra utanför hemmet.

– Men visst, jag skulle kunna tänka mig att gå ner till tredagarsvecka. Det är bara lite svårt att lösa rent praktiskt. Och var skulle jag annars få inspiration från om jag inte är kvar på förskolan.

Zeinab fotar maten hon lagat.
Med kameran redo för bloggen.Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Drömmer om att ge ut en kokbok och göra tv

Om några år hoppas Zeinab att hon har gett ut en kokbok, som en programförklaring över hennes matlagningsfilosofi.

Annons

– Det är en gammal dröm jag har. Att göra något som man kan hålla i handen, peka på och säga att det har jag gjort. Något jag skulle kunna känna mig stolt över.

Medan vi pratat har Bamyan på spisen blivit klar att serveras och Allas utsända reporter och fotograf får ett smakprov. Det är lika gott som vi förväntat oss och okra är en spännande smakupplevelse.

– Den är inte så vanlig här i Sverige, men man kan hitta den i frysdiskarna i välsorterade livsmedelsbutiker, berättar Zeinab.

Förutom Bamya är hennes personliga favoriträtter malfof betinjan, som är kebab som rullats i aubergine och gratinerats i ugnen med tomatsås, och kyckling med currysås. Det sistnämnda är en favorit både på jobbet och hemma.

– Min man tycker som väl är också om maten jag lagar. Han har gått upp 20 kilo sedan vi träffades, säger hon med ett leende.

Så får du din omogna avokado att mjukna – på tio minuterBrand logo
Så får du din omogna avokado att mjukna – på tio minuter

Men hon älskar som sagt också svensk husmanskost. När vi ber henne lista tre favoriter kommer svaret snabbt: köttbullar med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka, kålpudding och Biff Rydberg.

– Jag har också en fiskgratäng som jag ofta gör. Det receptet har följt med mig under alla år jag lagat mat.

Sin blogg försöker Zeinab uppdatera tre gånger i veckan för att den ska kännas aktuell.

– Om fem år hoppas jag att jag har växt ännu mer, att jag har fått tid att skriva kokboken när barnen blivit lite större och att jag kanske fått ett eget matlagningsprogram i tv. Jag hoppas också ha kunnat besöka mitt hemland Irak och lärt mig mer om matkulturen där.

Annons