Lästips: Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Hunden Vilja blev adoptivmamma – till kattungar

24 jun, 2024
author Av: Camilla LagermanFOTO: Camilla Lagerman, privat
Av: Camilla LagermanFOTO: Camilla Lagerman, privat
Matte Ann-Sofie Ekstrand tillsammans med hunden Vilja, en australian shepherd.
Matte Camilla Lagerman
När katten Sprölla hastigt dog blev fyra nyfödda små kattungar moderslösa.
Då klev familjens hund in och tog på sig rollen som adoptivmamma.
– Jag har aldrig upplevt något liknande, säger matte Ann-Sofie.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

De små kattungarna var oerhört efterlängtade av Ann-Sofie och hela familjen Ekstrand i lilla Gusselby utanför Lindesberg. Och förlossningen gick utmärkt, Sprölla hade blivit mamma till fyra små ljuvliga mirakel.

Men bara en vecka senare inträffade det som inte fick hända. Kattmamman Sprölla insjuknade hastigt och Ann-Sofie körde i ilfart till Strömsholms djursjukhus tillsammans med maken Jonas. Kattmammans liv gick dessvärre inte att rädda och hon fick somnade in på djursjukhuset med matte och husse intill sig.

Moderslösa kattungar

Mitt i sorgen efter katten insåg Ann-Sofie och Jonas att de hade även hade problemet med fyra små ömtåliga liv som nu plötsligt saknade en mamma.

– Jag lade ut efterlysningar om fostermamma på sociala medier, sedan höll jag på varje timme i ett dygn för att få ungarna att ta flaskan, men det gick inte. Då har jag flaskmatat både kattungar, kaniner och lamm förut, men det ville sig inte den här gången, berättar Ann-Sofie.

Hunden Vilja tillsammns med några av kattungarna som hon tog sig an.
Hunden Vilja slickade så försiktigt på de små moderslösa kattungarna. Privat

Timme efter timme satt hon med de små bebisarna i hopp om att de skulle acceptera flaskan, hela tiden med familjens hund Vilja, som är en sex år gammal australian shepherdtik, som trogen följeslagare.

Annons

Efter ett dygn, började kattungarna att snutta och Ann-Sofie kunde andas ut.

Började slicka

Under det oroliga dygnet märkte Ann-Sofie att Vilja nyfiket började närma sig bebisarna när hon hörde hur de gnydde efter sin saknade mamma.

Försiktigt smög hon sig fram för att lukta på de sköra kattungarna, som om hon förstod att de behövde hjälp. Sedan började hon varsamt att slicka på deras små fjuniga huvuden.

– Jag visste först inte om jag skulle låta henne gå fram, om hon skulle nypa dem. Men samtidigt vet jag att hon är jättesnäll och hon har till och med tvättat små kycklingar när hon var yngre, och när vi fick lammungar i hagen var hon där och tvättade, säger Ann-Sofie.

Jag visste först inte om jag skulle låta henne gå fram

Efter matstunden behövde de små missarna tvättas av, då de gjort sina toalettbehov, en roll som Vilja tog på sig utan att blinka, efter att matte Ann-Sofie gett henne klartecken att det var okej att hjälpa till.

– Jag matade och hon tvättade, skrattar Ann-Sofie och fortsätter:

– Då säger min man ”Jag ger mig sjutton på att hon skulle dia dem också om hon kunde”, och i samma veva går hon ner i kattungarnas låda och lägger sig.

Accepterade som sina egna

Efter den stunden accepterade den sexåriga aussietiken kattungarna som sina egna. Varannan timme gick matte och Vilja in till kissarna för att ge mat, värme och trygghet i Viljas varma päls.

– Det var verkligen hennes bebisar, hon lade sig på en filt och jag plockade fram ungarna till henne så att hon fick tvätta, sedan låg de och trampade på henne medan jag gav dem flaskan, berättar Ann-Sofie.

Matte Ann-Sofie tittar på sin hund Vilja.
Vilja har tagit sig an kattungen Göte som sin egen unge. Camilla Lagerman

Den hjärtevärmande historien slutar inte där. För inte nog med att Vilja kunde erbjuda en trygg och varm famn till de små kattungarna – hon började faktiskt även att dia dem, precis som husse Jonas hade skämtat om.

Annons

Hunden blev skendräktig och började dia kattungarna

– Hon blev skendräktig och började dia dem. Jag började googla och ringa runt till olika veterinärer eftersom jag inte visste om det var okej, men jag fick inget riktigt bra svar, säger Ann-Sofie.

För att säkerställa att kattungarna fick i sig ordentligt med näring stödmatade Ann-Sofie även med flaskan, men överlät allt annat kring skötseln till Vilja, som med glädje agerade adoptivmamma till de små.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, det var så fint. Det är verkligen en solskenshistoria och jag är jätteglad att jag har henne som hjälper mig. Det blev ju hundvana katter åtminstone, skrattar Ann-Sofie.

Hunden Vilja med en kyckling.
En ovanligt klok hund med starka modersinstinkter - här tar Vilja sig an en liten kyckling, Privat

När kattungarna blev tolv veckor gamla var det dags för nästa steg – att flytta till egna hem. Men inte riktigt alla. Den svart-vita lilla kattpojken Göte fick stanna kvar hos mamma Vilja och får fortsätta att njuta av hennes trygghet.

– Göte hänger med henne och Bim, som är Viljas dotter. När de hör att jag kommer hem med bilen kommer de på led, alla tre, och möter mig vid dörren, och på kvällarna ligger de tillsammans i hundbädden allihop,berättar Ann-Sofie och avslutar:

– Hon tvättar och putsar på honom fortfarande, det är verkligen hennes lilla kille.

Ovanligt att djur adopterar utanför egna arten

Att djur kan hjälpa till när en katt-, hund- eller hästmamma dör är ganska vanligt, men oftast inom den egna arten.

Det är betydligt mindre vanligt att att djur tar sig an ungar av ett annat djurslag.

Annons

Bodil Ström Holst är universitetslektor vid institutionen för kliniska vetenskaper på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hon arbetar med forskning inom både hundar och katter, och ger sin förklaring till Viljas agerande:

– De har ofta ganska starka modersinstinkter. I det här fallet levde de tillsammans och tillhörde samma flock, då var det kanske inte så konstigt för henne att hjälpa till.

– Det är ju inte jättevanligt direkt, men det är nog heller inte aktuellt så ofta, därför är det svårt att säga hur ofta de skulle göra det om de fick chansen, säger Bodil.

Bodil Ström Holst
"Inte jättevanligt direkt", säger Bodil Ström Holst är universitetslektor vid institutionen för kliniska vetenskaper på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, om hunden Viljas beteende. Privat
Annons