Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Lisa var utbränd – bytte karriär och flyttade till andra sidan jorden: ”Här är allt möjligt”

01 maj, 2025
author Bengt Sigvardsson
Bengt Sigvardsson
Lisa Danielsson.
Foto: Privat, Bengt Sigvardsson
2016 reste Lisa Davidsson till Bali för att vila och återhämta sig från utbrändhet. Det blev inte så mycket vila. I dag, åtta år senare, är hon fortfarande kvar på ön och kan titulera sig som både hotellägare och surfhypnoterapeut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 11 jobb med kort utbildning och hög lönBrand logo
Se också: 11 jobb med kort utbildning och hög lön

Taxichauffören tittar förbryllat på sin GPS och sedan på den täta djungelvegetationen kring parkeringsplatsen. Vi verkar ha hamnat mitt i ingenstans tills vi upptäcker en stentrappa. Den leder till en prunkade trädgård där vi möts av Lisa Davidssons bländande leende.

– En del taxichaufförer tror att de har kommit fel när de kör hit gäster, skrattar Lisa.

Vi har kommit till Lisas boutiquehotell Coconut corner i utkanterna av Canggu på den indonesiska ön Bali. Tre små trähus, med grästak, ligger inbäddade i grönskan. Solen står högt på himlen och det är över 30 grader varmt. Det känns frestande att kasta sig i trädgårdspoolen, men vi slår oss i stället ned under ett stort tak, uppburet av pålar, där restaurangen huserar. Fåglar kvittrar. Ett svagt brus hörs från havet ett par hundra meter bort.

Lisa Danielsson framför sitt hotell i djungeln.
Hotellbyggnaderna och Lisas hus ligger inbäddade i djungelgrönska.Foto: Bengt Sigvardsson

– Gästernas första reaktion när de kommer hit är oftast en pust av lättnad. Målet är att de ska återhämta sig och slappna av här. Världen utanför försvinner. Man har inte så många problem när man sitter här, säger Lisa.

Skulle vila upp sig – byggde ett hotell

Det var just för att återhämta sig som Lisa drog till Bali för åtta år sedan. Med facit i hand så blev det inte mycket vila, men det ena ledde till det andra. I dag är Lisa inte bara hotellägare, hon är även surfterapeut.

Annons

– Nu satsar jag helt på terapiverksamheten. Det är skönt att bygga upp en business som är 100 procent min. Något som inte står och faller med en pandemi, en oschysst markägare eller något annat, säger hon.

Lisa är född och uppvuxen i Lund där hon utbildade sig till specialist inom klinisk neuropsykologi. Hon blev sedan delägare, styrelsemedlem och behandlingsansvarig i sin pappas vårdföretag. Arbetet innefattade möten med ungdomar som hade svåra psykosociala problem, till exempel våldsproblematik, missbruk, självskadebeteende och ångest.

– Jag kände en konstant press att åstadkomma saker, göra karriär och bli någon. När man jagar den inre tillfredsställelsen av att vara tillräcklig så tar det aldrig slut, säger hon.

Samtidigt bildade vännerna kring henne familjer, något som aldrig har tilltalat Lisa.

– Jag får utslag av bara tanken på att skjutsa barn till träning eller att ha fredagsmys. Om man inte känner för att leva det där livet som andra gör så känns det ganska motigt att bo i Sverige, säger hon.

Det här är Lisa

Namn: Lisa Davidsson.
Ålder: 41 år.
Familj: Pappa Lennart, mamma Pia och brodern Björn i Sverige.
Bor: Utanför Seminyak på Bali, Indonesien.
Gör: Surfhypnoterapeut och hotellägare.

Det slutade med att hon blev utbränd. I slutet av 2016 drog hon till Bali för att återhämta sig.

– Jag tänkte prova att vara här i sex månader och sedan se vad jag skulle göra. Redan efter två veckor hade jag hyrt ett hus på ett år, skaffat hund och letade efter en plats att bygga eget hus på, säger hon.

Hyrde en tomt i djungeln på Bali

Lisa hade ofta passerat genom djungeln, där hotellet nu ligger, på väg till stranden.

– Jag tyckte att det var så himla fint här. När en tomt blev ledig för uthyrning så slog jag till, säger hon.

Coconut corner är alltså resultatet av stundens ingivelse.

– Trots att jag är väldigt forskningsinriktad i min utbildning, så är det oftast magkänslan som styr i mitt övriga liv, skrattar Lisa.

Ett trähus på pålar ligger inbäddat bland trädkronorna.
Gästhusen på Lisas hotell ser olika ut. På bilden ses den så kallade ”trädkojan” som ligger högt uppe bland trädkronorna.Foto: Bengt Sigvardsson

Utlänningar får inte äga mark på Bali, men kan bygga på hyrd mark. Lisa byggde sitt hus, som är det största på tomten, i klassisk indonesisk stil med mycket trä och högt rundat grästak.

Annons

– Jag älskade att bo här, men tomten var mycket större än jag hade tänkt mig. Jag bestämde mig för att bygga ytterligare några hus för uthyrning, säger hon.

Tre arkitektstudenter designade poolen och två gästhus. Planen var att bygga ytterligare två hus, men annat kom i vägen.

– Jag öppnade i juli 2019 och hade öppet i två månader. Sedan stängde jag för att bygga poolen. Den var klar i december. Sedan följde tre månader med full operation fram tills mars 2020, säger hon.

Då slog coronapandemin till. Under två år kom nästan inga turister till Bali. Gästhusen stod tomma. Lisa tvingades tänka om.

– Det kom fortfarande en del surfare till Bali. Jag funderade på vad jag skulle kunna erbjuda dem, säger hon.

Lisa surfar på en stor våg.
Som surfare känner Lisa väl till både kickarna och utmaningarna med sporten.Foto: Privat

Surfing är Lisas stora passion. Hon kände därmed väl till såväl kickarna som de frustrerande delarna med sporten.

– För mig är surfing ett sätt att tillvarata en resurs som naturen levererar. Något man kan leka och ha roligt med. Man balanserar sitt system ute på vattnet, säger hon.

Testade hypnoterapi – tänkte att det kan hjälpa surfare

Det är även en adrenalin­krävande sport.

– Det är tekniskt svårt att kunna ta alla typer av vågor och surfa bra på dem. Det är en utmaning som pushar mig, säger Lisa.

Det kan leda till prestationsångest. Många surfare kämpar också med rädslor efter obehagliga upplevelser bland vågorna. Några år tidigare hade Lisa botats från snigelfobi genom hypnoterapi. Hon var övertygad om att metoden även kunde hjälpa surfare.

Annons

– Inom hypnoterapi anses beteenden som till exempel försvarsmekanismer, rädslor, panik och även ångest styras av det undermedvetna. Enkelt kan man beskriva det som en programmering som sitter i det undermedvetna: när A inträffar så reagerar du med B och gör sedan C. I hypnos kan vi skriva om denna programmering, säger Lisa.

Lisa sitter på knä med handerna i pannan under en ceremoni, hunden står bredvid.
Lisa under en hinduisk ceremoni.Foto: Privat

Hon utvecklade en behandling som syntetiserar traditionell psykologi med hypnoterapi. Klienterna började strömma till. Då, liksom nu, är majoriteten kvinnor i åldrarna 35 till 50 år.

– Vissa är vana vid att jobba hårt för att få det de vill och för att bli bättre. Med surfing funkar det inte på samma sätt. Då har man med havet och en miljon olika varianter av vågor att göra. Det krävs en mycket större acceptans för att det inte alltid blir som man vill, säger Lisa.

De flesta vittnar om positiva effekter av behandlingen även i deras övriga liv. Deras problem är nämligen oftast inte enbart relaterade till surfing.

– Det handlar mycket om inre känslor av att man inte räcker till, säger Lisa.

Surfparadiset Bali

Bengt Sigvardsson

■ Bali är en ö i sydostasien som tillhör Indonesien.

■ 4,2 miljoner människor bor där.

■ Majoriteten är hinduer, till skillnad från resten av Indonesien där de flesta är muslimer.

■ Bali med dess många vackra stränder är ett paradis för surfare men även yoga lockar många turister.

Samtidigt började hotellet bli en huvudvärk. Det visade sig även att markägaren hade tagit bort en förlängningsklausul i kontraktet som innebar högre kostnader för Lisa. Hon bestämde sig för att sälja hotellet och satsa allt på ­terapiverksamheten.

Annons

– Men när Bali öppnade upp för turism igen kom gästerna tillbaka. Då fick jag åter skifta fokus, säger hon.

Var under ekonomisk press och saknade Bali

I början av 2023 undertecknade hon hotellförsäljningskontraktet med en köpare. Samtidigt inväntade Lisa pengar för en annan affär. I juni, samma år, åkte hon till Sverige för att hälsa på föräldrarna och planera nästa steg. Då drog sig båda köparna ur affärerna.

– Jag befann mig alltså i Sverige utan kapital samtidigt som mina surfklienter började trilla bort. På Bali fick jag framför allt klienter genom personliga rekommendationer. Så funkade det inte i Sverige, säger Lisa.

Balineserna har lärt sig lösa allt på egen hand

Hon var under ekonomisk press, kände sig begränsad och saknade Bali. I juni 2024 återvände hon.

– När jag landade på Bali var min första tanke ”här är allt möjligt”. Det finns inget system eller en massa människor som säger åt dig vad ska göra hela tiden. Balineserna har lärt sig lösa allt på egen hand. Det finns nästan inga vägar som anses vara fel. Det är en väldigt befriande känsla, säger Lisa.

De flesta invånarna på Bali är hinduer. På bilden ses en staty av Bhoma som är Balis skyddsgud. Bhoma ses ofta vid templen och ska skydda från onda andar.Foto: Bengt Sigvardsson

Hon har startat ett bolag för terapiverksamheten. Samtidigt är hotellverksamheten stabil.

– Under högsäsong är det alltid fullt, men även under lågsäsong går det bra. Det betalar mitt leverne medan jag bygger upp min terapibusiness, säger Lisa.

Gästerna bokar online och Lisas fem anställda, varav tre jobbar heltid, sköter det praktiska. Till en början hade de svårt att förstå Lisas svenska ledarstil. De var rädda att berätta om något var fel eller hade gått sönder.

Annons

– Om restauranganställda i Indonesien råkar tappa en tallrik dras det vanligen på deras löner. Jag har fått arbeta hårt med min personal för att de ska inse att det inte blir negativa konsekvenser av att de tappar en tallrik, säger hon.

Vänder man på steken så har Lisa haft svårt att vänja sig vid tidsbegreppet på Bali och att det nästan aldrig är tyst. Trafiken är kaotisk, tuppar gal, hundar skäller och det spelas hög musik. Hon har även fått lära sig acceptera luddiga regler och att de inte alltid efterlevs. Ibland kan det vara till fördel, ibland till nackdel.

– Det kan ju vara störigt när andra bryter mot dem, skrattar Lisa.

Här får man tillåtelse att vara sig själv

Hotellet är till salu och Lisa brukar även hyra ut sitt eget hus. Hon bor där bara ibland. Lisa är nämligen på jakt efter ett nytt hus på ön. Under tiden delar hon en hyresbostad med en kompis. Lisa tror aldrig att hon kommer att bosätta sig permanent i Sverige igen.

– Men jag skulle vilja ha en liten sommarstuga i Sverige där jag kan tillbringa några månader om året. Det finns inget bättre än svensk sommar, säger Lisa.

5 typer av personer alla borde ha i sitt livBrand logo
5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

Ibland känns avståndet till föräldrarna i Sverige lite väl långt. Då och då slås hon av tanken att flytta terapiverksamheten till södra Europa.

– Men jag har också ganska svårt för att leva i ordnade samhällen efter att ha bott åtta år i ett land där man får utrymme och tillåtelse att vara sig själv och att lösa sina egna problem efter bästa förmåga, avslutar Lisa.

Annons