Hovmästaren: Detta är största misstaget du gör på julbordet – så äter du som ett proffs

Hovmästaren Jonas Malm ger sina bästa tips inför julbordet
Foto: Leone Milton, TT
Viken rätt på julbordet är populärast i år – julskinkan eller Janssons frestelse? Och vad är det största misstaget vi gör när vi äter från buffébordet? Hovmästaren Jonas Malm ger oss svar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Så gör du köttbullar supersnabbt

Brand logo
Så gör du köttbullar supersnabbt

Nu är högsäsongen för klassiska julbord äntligen här. Några av de äldsta rätterna som fortfarande finns kvar är revbensspjäll, dopp i grytan, lutfisk och gröten som funnits med oss ända sedan medeltiden. Köttbullen däremot blev inte upptagen på julmenyn förrän 1970-talet.

Men vad är egentligen de hetaste rätterna på julbordet 2025? Och finns det någon underskattad rätt vi borde äta mer av?

Köttbullen är slagen av julskinkan

Det svenska julbordet består av en salig blandning av läckerheter, men ändå finns det vissa rätter nästan alla svenskar vill ha. Enligt en färsk undersökning av Livsmedelsföretagen, är julskinkan populärast. Och i år stärker den sin position ytterligare jämfört med sina konkurrenter, som till exempel köttbullen.

Julskinka
Julskinkan är viktigaste rätten på julbordet. Och den ökar i popularitet för första gången sedan 2021.Foto: Shutterstock/TT

En annan populär maträtt är Janssons frestelse, så pass att ansjovisen ofta tar slut i mataffärerna.

Jonas Malm, hovmästare på Strömmas julbordskryssning, märker av svenskarnas vurm för Janssons.

– Jag skulle säga att det är den populäraste rätten hos oss, säger han.

Jonas Malm hovmästare julbord Strömma
Jonas Malm är hovmästare på Strömmas skärgårdsbåt S/S Stockholm som serverar ett klassiskt julbord i fartygssalongen.Foto: Leone Milton

Är det något du tycker att vi ofta missar på julbordet?

– Lammfiol och julkorvar.

Hur ska man äta ett julbord på bästa sätt?

– Undvik duttande, alltså, jag tycker inte man ska ta lite av allt, utan ta hellre mer av det du faktiskt tycker om.

Sill populärt - bland äldre

Även sill är mycket poppis på julbordet, särskilt senapssillen, men många yngre svenskar säger tack men nej tack till sill, enligt Livsmedelsforetagens undersökning.

Är sillen må hända utdöende eller kommer yngre smaklökar att växa till sig så att de så småningom uppskattar den inlagda firren? Det får framtiden utvisa ...

Sill på julbord.
92 procent av svenskarna har sill på julbordet. Senapssill är den populäraste smaken. Men många yngre skippar sill helt.Foto: TT

När det kommer till dryck är julmusten överlägset viktigast att ställa fram. Och till dessert vill svenskar helst ha Ris à la Malta, följt av knäck och chokladask. Medan lussebullen tappar stort i popularitet i år.

På Strömmas julbord finns gamla svenska klassiker som just Ris á la malta, men den populäraste desserten hos dem är hämtad ända från Centraleuropa.

– Hos oss är den populäraste efterrätten Budapestbakelsen, säger Jonas som vill påminna om att spara lite av aptiten till sist, till det läckra dessertbordet som rundar av en trevlig kväll i julens anda.

Traditionellt delas julbordet upp i fem turer.

Tur 1: Sill och strömming – börja med den saltade och inlagda fisken

Som senapssill, löksill och olika typer av strömming.

Tur 2: Fisk – dags för annan fisk

Gravad, rökt, rimmad eller inkokt lax. Eller varför inte lutfisken som är bland det mest anrika på hela julbordet?

Tur 3: Kallskuret - nu blir det kallt kött

Det populäraste på hel julbordet – Julskinka. Men också leverpastej, kalvsylta, korv och patéer.

Tur 4: Varma rätter – fokusera på heta klassiker

Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, revbensspjäll, eller varför inte en annan riktig gammal tradition: Dopp i grytan.

Tur 5: Efterrätter – avsluta med (tre rundor) sött

Här kan du faktiskt gå en, två eller varför inte tre gånger. Börja med ostar följt av desserter som Ris à la Malta, och allra sist julgodiset där knäck och ischoklad är två riktiga favoriter.

Källa: Svenska högtider