Hovmästaren: Detta är största misstaget du gör på julbordet – så äter du som ett proffs
Nu är högsäsongen för klassiska julbord äntligen här. Några av de äldsta rätterna som fortfarande finns kvar är revbensspjäll, dopp i grytan, lutfisk och gröten som funnits med oss ända sedan medeltiden. Köttbullen däremot blev inte upptagen på julmenyn förrän 1970-talet.
Men vad är egentligen de hetaste rätterna på julbordet 2025? Och finns det någon underskattad rätt vi borde äta mer av?
Köttbullen är slagen av julskinkan
Det svenska julbordet består av en salig blandning av läckerheter, men ändå finns det vissa rätter nästan alla svenskar vill ha. Enligt en färsk undersökning av Livsmedelsföretagen, är julskinkan populärast. Och i år stärker den sin position ytterligare jämfört med sina konkurrenter, som till exempel köttbullen.
En annan populär maträtt är Janssons frestelse, så pass att ansjovisen ofta tar slut i mataffärerna.
Jonas Malm, hovmästare på Strömmas julbordskryssning, märker av svenskarnas vurm för Janssons.
– Jag skulle säga att det är den populäraste rätten hos oss, säger han.
Är det något du tycker att vi ofta missar på julbordet?
– Lammfiol och julkorvar.
Hur ska man äta ett julbord på bästa sätt?
– Undvik duttande, alltså, jag tycker inte man ska ta lite av allt, utan ta hellre mer av det du faktiskt tycker om.
Sill populärt - bland äldre
Även sill är mycket poppis på julbordet, särskilt senapssillen, men många yngre svenskar säger tack men nej tack till sill, enligt Livsmedelsforetagens undersökning.
Är sillen må hända utdöende eller kommer yngre smaklökar att växa till sig så att de så småningom uppskattar den inlagda firren? Det får framtiden utvisa ...
När det kommer till dryck är julmusten överlägset viktigast att ställa fram. Och till dessert vill svenskar helst ha Ris à la Malta, följt av knäck och chokladask. Medan lussebullen tappar stort i popularitet i år.
På Strömmas julbord finns gamla svenska klassiker som just Ris á la malta, men den populäraste desserten hos dem är hämtad ända från Centraleuropa.
– Hos oss är den populäraste efterrätten Budapestbakelsen, säger Jonas som vill påminna om att spara lite av aptiten till sist, till det läckra dessertbordet som rundar av en trevlig kväll i julens anda.
Traditionellt delas julbordet upp i fem turer.
Tur 1: Sill och strömming – börja med den saltade och inlagda fisken
Som senapssill, löksill och olika typer av strömming.
Tur 2: Fisk – dags för annan fisk
Gravad, rökt, rimmad eller inkokt lax. Eller varför inte lutfisken som är bland det mest anrika på hela julbordet?
Tur 3: Kallskuret - nu blir det kallt kött
Det populäraste på hel julbordet – Julskinka. Men också leverpastej, kalvsylta, korv och patéer.
Tur 4: Varma rätter – fokusera på heta klassiker
Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, revbensspjäll, eller varför inte en annan riktig gammal tradition: Dopp i grytan.
Tur 5: Efterrätter – avsluta med (tre rundor) sött
Här kan du faktiskt gå en, två eller varför inte tre gånger. Börja med ostar följt av desserter som Ris à la Malta, och allra sist julgodiset där knäck och ischoklad är två riktiga favoriter.
Källa: Svenska högtider
