Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Behå-Pia hjälper kvinnor att hitta rätt: ”En ära att få hjälpa dem”

22 mar, 2023 
Text och foto:Susanne Stamming
Pia har kort hår, rött läppstift och har på sig en svart kofta och en svartvit prickig klänning.
Pia Ericson öppnade butiken hon själv saknade, med behåar för alla storlekar.
Byglar som skaver, axelband som trillar ner och bröst som bubblar över. Pia Ericson tröttnade på att aldrig kunna hitta en bekväm behå och tog saken i egna händer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hemma på tomten hos Pia Ericson finns en gul stuga som gått från att ha varit en snickarbod till att nu vara ett lantligt palats för bysthållare. Här hänger de på rad i olika färger, nyanser och mönster – pudrigt gammelrosa, estetiskt brunrutigt och djupt petrolblått. Några är delvis genomskinliga, ibland med vackra spetsdetaljer och utsmyckningar, men framförallt välsydda i flera lager som på riktigt fullföljer syftet – att stödja bysten.

– Det är här mitt största fokus ligger, säger Pia, som under de senaste 15 åren har blivit behå-Pia i bygden.

Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företagBrand logo
Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företag

I år firar hon jubileum och kan inte förstå hur snabbt tiden har gått sedan hon sålde sin första behå. Det gjorde hon under ett homeparty-liknande arrangemang.

Annons

– Det var så jag började, men jag insåg snabbt att de allra flesta hellre åkte till mig. Då slapp även jag resa runt och jag hade också möjlighet till ett större utbud.

Pia går runt bland sina prydligt upphängda behåar, visar upp olika varianter och storlekar, samtidigt som hon stryker sina fingrar över materialen med vana händer. Det glittrar i hennes ögon. Intresset har aldrig avtagit med åren, i stället är hon djupt stolt över sin gärning. Den kunskap som hon i dag förmedlar har varit mer eller mindre utdöende och gör faktiskt både vardag och fest lite bättre – det blir snyggare och framförallt är det bekvämare.

Bytte karriär helt

Pia kommer ursprungligen från Kungsäter men bor numera i Varberg tillsammans med sin man Jonathan och deras två barn. Huset de bor i är fyllt av loppisfynd och andra historiska föremål. Snickarboden på tomten blev först något av en lagerlokal eller showroom för underkläder, men har nu till slut blivit en butik med möjlighet för privat provning och rådgivning.

Annons

Innan Pia fick igång verksamheten arbetade hon med att köra stocksvarvare, som även flyttades runt på en trailer mellan olika sågverk. Hennes nya val kändes inte helt i linje med den tidigare karriären, men hon kände ganska snabbt att underkläder var något hon ville fortsätta med.

– Jag hade gått in i väggen och behövde en lösning där jag kunde styra min tid mer själv, även om det innebar att jag kanske behövde jobba fler timmar totalt.

Pia står utanför sin gula stuga vid altanräcket.
Den gula stugan har gjorts om till ett lantligt palats för bysthållare.

Först var hon lite osäker på om affärsidén skulle fungera ekonomiskt, men i dag jämför hon den med andra populära tjänster, så som att boka tid hos en frisör för klippning eller för en massage i salong. Varför inte boka tid för att få hjälp med bysten?

Annons

Kunder i alla åldrar

Nu kommer kunder i alla åldrar och i de flesta storlekar till butiken. Även de som har opererat bort eller satt dit ett eller flera bröst, vill ha hjälp. Ingen uppgift är för svår för Pia och hon ser alltid fram emot nya utmaningar.

– Det är flest kvinnor runt 40 år och uppåt som kommer till mig. Men även damer som är mellan 80 och 90 år, samt ungdomar som ska köpa sin första behå, besöker mig. Efter att jag skaffade mobilappen Tiktok har jag fått mer uppmärksamhet och allt fler har hört talas om mig även på andra sätt, berättar Pia.

Två skyltdockor i förda behå och trosor.
Hos Pia finns rätt storlek för alla, från A- till O-kupa.

Hon minns speciellt en av hennes äldsta kunder som för första gången vågade sig på att köpa en svart behå.

Annons

– Hon var så pirrig, kände att hon gjort något lite syndigt. Det är alltid roligt när en person vågar sig på något de aldrig gjort tidigare.

De yngre kunderna vill ofta ha liknande behåar som deras kompisar har. Ingen vill sticka ut i omklädningsrummet efter idrottslektionen och det gör Pias jobb lite svårare.

– Jag får verkligen förklara innebörden i att välja en behå som i första hand passar just dem.

Arbetsglädje

När Pia inte har några kunder i butiken brukar hennes barn, dottern Doris, 2, och sonen Harry, 4, sitta på golvet vid dörren och rita på kartonger. Annars försöker Pia hålla hårt på att stugan ska vara en arbetsplats där hon jobbar, även om den råkar ligga nära huset.

– Mitt arbete skulle aldrig fungera om jag inte skiljde på mitt hem och min arbetsplats.

Kunderna förväntar sig lugn och ro. Många gånger behöver Pia skapa ett förtroende hos dem innan de vågar lita på att hon kan sin sak.

– Det finns kvinnor som kommer hit efter misslyckade operationer eller har fått sitt ena bröst borttaget efter cancer. De har många gånger tappat hoppet om att någonsin se ut som de vill och önskar. Att få hjälpa dem är en ära.

Annons

När dessa kunder kan lämna butiken med tre behåar som alla sitter rätt och bekvämt mår Pia bra hela dagen. Hon har gjort något som de trodde var omöjligt.

– Jag kommer ihåg en kund som gjort en operation som misslyckats. Hon grät när hon åkte härifrån och sa att hon kunde känna sig normal nu. Det är det finaste någon sagt till mig, jag grät och hon grät.

Pia står med armarna i kors. Hon har kort hår och snaggat på sidorna. Hon har på sig en svart kofta och en svartvit prickig överdel.
Pia är långt från klar med att uppnå sin mission – att få folk att välja rätt behå.

Även helt vanliga kunder som blommar upp efter att ha hittat rätt i storlek och variant är en källa till arbetsglädjen som Pia känner.

De kunder som kan ställa till det är de som är sent ute – som ska gifta sig samma vecka och tror att de ska hitta rätt behå till klänningen de redan köpt.

– Behå först, sedan klänning. När man hittar en behå som passar bysten kan det ibland bli så att klänningen inte längre fungerar. Då kan man bli tvungen att göra dyrbara korrigeringar, men få känner till att det är den ordningen man måste ha.

Annons

Men Pia har inte alltid rätt. Hon berättar att hon har gjort bort sig några gånger. En gång var när hon jobbade på en underklädesbutik.

– Det kom in en kund som såg höggravid ut och jag frågade henne om när hon skulle föda. Problemet var att hon redan hade fött för ett ganska bra tag sedan och beviset låg i en barnvagn utanför butiken, skrattar Pia.

– Jag fick be om ursäkt.

Får mycket kärlek

Pia inser att hennes koncept är ganska unikt och att många är ovana – de tror att de redan själva har hittat rätt kup-storlek och rätt omfång.

– Jag skulle säga att åtminstone 80 till 90 procent har fel behå-storlek och det vanligaste felet är att man har för stor omkrets och för liten kupa. Väldigt få ska ha en B-kupa.

Skylt utanför Bh-Pias butik.
Innan du kommer till Pias behå-palats måste du boka tid.

Underkläderna hos behå-Pia är från olika märken, men bygger alla på engelsk design. Leverantören är en av få som kan erbjuda storlekar från A- till O-kupa. Färgerna och mönstren följer delvis trenderna, men det finns klassiker. Det enda som Pia nästan aldrig rekommenderar är vitt eftersom det sällan ser bra ut under ljusa kläder och är svåra att hålla fräscha.

Annons

I bland känner Pia sig som en av de där experterna i tv-showerna som gör om folk. Pia får se hur kvinnor blir som förändrade när de studsar ut från hennes gula stuga.

– Jag får en boost av att läsa recensioner på Facebook eller andra ställen på nätet. Det finns så mycket kärlek där. Många säger att de blir glada av att se sig själva i spegeln.

Kan bli ensamt

För varje år som går, och för varje kund hon har, lär sig Pia något nytt i branschen.

– Vi är alla olika, men i Tyskland gillar fler en spetsig, strutig form, jämfört med svenskar som oftare gillar rundade former och kanske lite mer praktiska behåar.

Pa sitter på en vinröd moped. Hon har rött läppstift och har på sig en vinröd kappa.
Ibland kan det kännas lite ensamt – men hon älskar sitt yrke för mycket för att det ska påverka.

Framtiden får gärna fortsätta i samma fotspår, för hon är långt från klar med sin mission att få folk att hitta och välja rätt behå.

Annons

– Det enda problemet är att det kan bli ensamt ibland. Jag känner ett par som håller på med något liknande som jag gör och vi träffas och pratar ibland. Det behövs för att lära sig nytt och vi försöker hjälpa varandra om något är slutsålt till exempel, förklarar Pia.

Plötsligt knackar det på dörren. Det är lille Harry som är nyfiken och vill komma in en stund innan han fortsätter tillbaka in i huset till pappa.

Mamma behå-Pia ska snart träffa en ny kund och utanför hänger en ensam oönskad prickig behå i spaljén. Den vajar ensamt i vinden.

Detta är Pia

  • Namn: Pia Ericson.
  • Ålder: 37 år.
  • Familj: Gift med Jonathan, barnen Harry, 4, och Doris, 2.
  • Bor: Åskloster i Varbergs kommun.

Pias tips för att hitta rätt behå

  • Ta hjälp med ut­provningen för att hitta olika modeller som passar just din byst och välj en butik som säljer många olika storlekar.
  • Köp inte efter pris, en oanvänd eller obekväm behå blir dyr i längden även om den var billig i inköp.
  • Välj underkläder i färger du blir glad av, eftersom det du har under kläderna av­speglar det du känner utåt – rätt form och färg gör att dina kläder sitter bättre och att du känner dig snyggare.
Annons