Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Så behåller du kärleken till kläder utan köpskam – Johanna har formeln

25 nov, 2021 
AvLukas Ernryd
Till vänster, två kvinnor som handlar kläder, till höger, influencern Johanna Leymann.

Måste man ge upp sin kärlek till kläder för att leva mer hållbart? Inte alls, om man frågar författaren, föreläsaren och influencern Johanna Leymann. Vi måste bara hitta tillbaka till kreativiteten igen.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

D u går på stan och smiter in i en butik. Strosar runt och ramlar över ett nytt plagg med säsongens senaste snitt och färg. Du plockar upp det, provar det. Det sitter inte perfekt, men tillräckligt bra och för att du ska slå till.

Dessutom är det billigt. Och något nytt.

Efter en användning hamnar plagget långt in i garderoben. Det var inte ett så bra köp, trots allt.

Detta är inget ovanligt beteende. Vi är många som gör precis så här. Anledningen är att vi är människor.

Se också: 7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöver

7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöverBrand logo
7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöver

Reklam överallt

Vi omges av budskap som ständigt uppmanar oss att förnya oss själva. Att uppfylla vår inre potential. Att bli den där personen med koll på läget. Någon som får komplimanger för sin outfit.

Annons

Problemet är bara att nästa säsong är precis runt hörnet. Med ett nytt utbud som pockar på vår uppmärksamhet. Så snurrar det på samtidigt som vårt klimatavtryck fortsätter att växa. Enligt Naturvårdsverket köper vi svenskar i genomsnitt nästan 14 kilo textil per person och år. Och vi kastar 7,5 kilo i soporna.

De flesta förstår att det är ohållbart. Till och med vi själva. Det visar Aller medias senaste She report som nyligen ställde frågan om hur kvinnor ser på livsstil och klimat.

Nio av tio anser att hållbarhet är viktigt, men endast hälften anser att man själv lever på ett hållbart sätt. Nästan lika många känner oro när det pratas om klimat och hållbarhet.

Så frågan är hur vi ska tänka och framför allt agera ? Och vad har egentligen hänt på klädområdet de senaste åren?

She report

Aller media ger regelbundet ut en rapport om hur kvinnor ser på specifika frågor utifrån ett valt tema. Tidigare under 2021 utkom en rapport om hur kvinnor ser på selfcare.

Den 25 november publicerades den senaste som handlar om "Fyra insikter om kvinnor, livsstil och hållbarhet".

Fakta om undersökningen

Undersökningsform: Webbenkät
Fältperiod: September 2021
Urval: Riksrepresentativt urval
Antal svaranden: 1056 enkätsvar
Bakgrund: 18-75 år, kvinnor.

Utdrag ur undersökningen

  • Nio av tio kvinnor tycker att det är viktigt med hållbarhet.
  • Hälften av de svarande anser att de inte lever på ett hållbart sätt. Lika många svarade att de känner sig oroliga när pratas om klimat och hållbarhet.
  • Tre av tio tänker på hållbarhet varje dag.
  • En av tre planerar att handla mer i second hand under kommande år.
Annons

En hel del. Visar det sig. På gott och ont.

Johanna Leymann är föreläsare, författare, moderator och konsult med fokus på hållbart mode och hållbart entreprenörskap. Hon har jobbat med frågorna på olika sätt sedan mitten av 00-talet.

Johanna säger att klädföretagens medvetenhet blivit större de senaste 15 åren.

Influencern Johanna Leymann ger sina bästa tips för att bli nöjd med sin garderob.

– År 2005 fanns knappt ekologisk bomull och företagen tänkte mest på "vad gör vi om Uppdrag granskning ringer?". Nu snackar vi mer en proaktiv hållbarhetsavdelning.

Den allmänna klimatmedvetenheten har också blivit större, säger Johanna Leymann.

Annons

Men. Alltid detta men. Det gäller ju att omsätta ord till handling. Något som människan kan vara rätt ovillig att göra.

Handlar kläder som aldrig förr

Klädkonsumtionen har ökat under hela 2000-talet. Ingen avmattning finns heller i sikte – tvärtom. Och samtidigt använder vi bara plaggen vi köper hälften så länge som vi gjorde för 15 år sedan, enligt siffror från Greenpeace.

– Jag tror att vi har en lite falsk självbild. Det spelar ingen roll om man köper ekologisk bomull om vi bara använder kläderna en kort stund.

Det är detta mönster som vi måste bryta, menar Johanna Leymann.

– Vi måste förstå att det mest miljövänliga plagget är det som inte tillverkas. Nummer två är det som faktiskt används. Men detta pratar vi väldigt lite om.

Hon ser alltså en spirande medvetenhet, men fortfarande är vi en del av ett system som mest bara rullar på. Kunden och klädföretaget utgör två sidor av samma mynt. Nya plagg köps för att de finns. Och de finns för att de efterfrågas. En ordning som möjliggörs av att kläder är så billiga just nu.

Annons

– För 50-60 år sedan var kläder något dyrt. Då tog man hand om dem. Men i dag kan vi handla, använda plagget några gånger och kasta det om det går sönder. Vi behöver inte ens laga det. Ur ett individperspektiv så får vi heller ingen relation till våra plagg när det går så här snabbt.

Släpp taget om fast fashion

Johanna Leymann

Gör: Föreläsare, författare, moderator och konsult med fokus på hållbart mode och hållbart entreprenörskap. Driver instagramkontot @johannaleymann.se och Slowfashionpodden. Sveriges Second hand-profil år 2019.

Från: Östersund.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och två barn.

Johanna om köpstopp: "Jag tycker att det kan vara klokt för att stanna upp och bryta mönster. Men det är viktigt att också ha en plan för vad du ska göra sen när köpstoppet tar slut, det får inte bli så att du ackumulerar lusten och bara köper mer sen."

Och det är just här Johanna Leymann vill öppna upp för ett helt annat sätt att tänka. Hon föreslår att vi ska fjärma oss från det järngrepp som fast fashion håller oss i. Ekorrhjulet av att ständigt köpa nytt för att känna oss rätt. Motstå impulsen att köpa något som inte känns hundra procent rätt. Istället vill hon uppmanar oss att hitta tillbaka till lusten, glädjen och kärleken till våra kläder, skor och accessoarer.

Annons

– Det är ju inte bara mode som vi älskar. Utan kreativiteten bakom skapandet. Den kan vi uppskatta utan att ha-begäret. Och utan att söka de snabba kickarna av ett köp som endast ger en kort tillfredsställelse.

Med andra ord är Johannas råd att vi ska stanna upp och reflektera över våra roller som konsumenter i det stora hjulet.

– Det är lite märkligt att vi sätter likhetstecken mellan modeintresse och konsumtion. När jag säger att jag älskar kläder så tror många att jag är shoppingberoende. Men det har inte med varandra att göra. Mode, textil och kläder handlar mer om ett konstnärligt uttryckssätt. Om vi backar lite och kliver bort från konsumtionen – stannar upp lite grann och ser detta – då kanske vi inte går i butiker lika mycket. Då utsätts vi heller inte för intrycken som skapar osäkerheten.

Annons

Man har helt enkelt skapat en första ring på vattnet. Startat en förändringsprocess.

– Kanske börjar man se över sin garderob och allt man har. Kanske funderar man över hur man kan bära ett plagg på ett nytt sätt, eller laga det. Kanske byta bort det och få något annat. Det finns hur många möjligheter som helst. Och det är behöver inte alls vara en klimat- och miljöuppoffrande aktivitet. Här finns väldigt många personliga värden att upptäcka.

Johanna tror på att slow fashion och slow living går hand i hand. En mer reflekterande livsstil där man tänker innan man slår till. Det får ta tid, helt enkelt. Hon beskriver det som en motreaktion till fast fashion som blivit en symbol för något med kort hållbarhet.

Influencern Johanna Leymann ger sina bästa tips för att bli nöjd med sin garderob.

– Slow fashion handlar om att stanna upp och ta tillbaka makten till sig själv. Fråga sig själv "varför ska jag köpa den här grejen?".

Annons

Har man väl kommit in i slow living-tänket förstår man att det är bättre gå ifrån ett halvdant köp än att slå till.

Så fort jag varit ute och pratat om detta får jag mejl från äldre personer som säger ”så här har jag alltid levt.”

– Det bästa du kan göra är att bara ha grejer som du verkligen tycker om. Då har du kommit ganska långt. Då känner man mer för plaggen och tar också hand om dem mer.

När du beskriver det så här så slås jag av hur mycket sunt förnuft det är.

– Så fort jag varit ute och pratat om detta får jag mejl från äldre personer som säger "så här har jag alltid levt". Det är inte som jag uppfunnit de här sakerna. Förr när kläder var dyrare var man tvungen att värdesätta det man hade på ett helt annat sätt. Det är en bra tanke. Sedan finns det många nya bra tankar också. Nu är det vanligt att man delar mer, organiserade klädbyten, hyrgarderober och så vidare. Även inom second hand har vi sett väldigt mycket hända. Idag finns så många olika nischade butiker. Till exempel är vissa specialinriktade på barnkläder eller sport. Det är väldigt spännande.

Annons

Summa summarum menar Johanna Leymann att det är en bra idé att utmana nyköpsnormen och istället hitta tillbaka till ursprungskänslan som ligger bakom vår lust att hitta nya saker att ha på sig. Det vill säga vår uppskattning av kreativitet och vår lust att själva vara kreativa. När många börjar göra det så har en rörelse uppstått.

Individer tillsammans skapar förändring

Hon är optimistisk även om hon ser en lång väg innan vi är där.

– Det är mycket som behöver göras. Bland annat måste det nog till lagstiftning som tvingar klädföretagen att bära sina verkliga kostnader så att kläder kan få sitt rätta pris. Men vi som individer kan börja med att ta makten över ens egen garderob. Och individer i grupp blir en opinion som kan påverka. När den är radikal så kan man skapa förändring med nya normer.

Annons

Se också: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Precis så sammanfattar Louise, 31, det också i Aller medias She report. Så här tänker hon om en möjlig väg framåt.

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

– Jag försöker behålla lugnet och tänka att om alla bara gör något litet så blir det i sig en stark gemensam kraft framåt.

Skapa en hållbar garderob – Johannas 3 tips

1. Minimera mängden nytt

Köp så lite nytt som möjligt, så sällan som möjligt. Köpa bara nytt när du har uttömt alla andra möjligheter.

2. Förläng livslängden

Det gör man genom att vårda, laga eller göra om sina kläder. Tänk också second hand, byta eller låna.

3. Tänk "konsumtionsstil"

Välj ditt inköp utifrån hur länge du vill ha ett plagg. Vi har olika stil beroende på sammanhang. Fundera på det innan du köper något nytt. Om du till exempel ska gå på fest och du vill ha fin klänning, behöver den vara ny? Sannolikt inte om du bara ska ha den en gång. Låna den istället av någon eller köp på secondhand.

Bonustipset

Stanna upp och fundera över din stil. Och varför du shoppar. Kanske ser du ett mönster. Möjligtvis handlar man kläder när man är ledsen, uttråkad eller ska fira något. Att bli medveten om detta mönster kanske leder till insikten att kläder inte fyller behovet.

Annons