Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anki Edvinsson lämnade tv-karriären: ”Jag behövde komma bort från kraven”

14 apr, 2023 
Claes Salomonsson
Anki Edvinsson
Hon klev in i våra vardagsrum via TV4 och blev ”Väder-Anki” med hela svenska folket. I dag är Anki Edvinsson, 52, en av Sveriges mest lästa deckarförfattare. Vad hände?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ända sedan tonåren hemma i Mariestad fanns en stark längtan till Stockholm. Så blev det och Anki fick jobb i receptionen på det då relativt nystartade TV4.

Se också: Anders Pihlblad och Henrik Alsterdals kärlekssaga – så träffades deBrand logo
Se också: Anders Pihlblad och Henrik Alsterdals kärlekssaga – så träffades de

När kanalen sedan behövde en ”väderflicka” fick Anki Edvinsson erbjudandet eftersom hon hade utseendet för sig, alltid var så glad och pigg och dessutom ”gick genom rutan”, som man sa då.

I sju år var hon ”Väder-Anki” med hela Sverige, från 1993 till år 2000, tills TV4 bestämde sig för att i stället anställa utbildade meteorologer som väderpresentatörer.

I dag är lever Anki ett helt annat liv, långt från tv-studion. Men hur minns hon den där tiden?

– Med mycket glädje. Det var en oerhört rolig tid i mitt liv. Bara att komma in i den världen, befinna sig i hjärtat av en nyhetsredaktion, med pulsen och livesändningar. Så otroligt mycket intryck. Och gänget som jag jobbade med, bland annat Bengt och Malou, varje dag. Vi blev som en familj.

Annons

Anki stod på Micael Bindefelds lista, fick inbjudningar från kors och tvärs, nya vänner, kindpussar och gick på röda mattan. Nya dörrar öppnades och folk vände sig om efter henne på gatan. Livet lekte. Men det fanns också en baksida av kändisskapet.

År 2000 tackade Anki för sig efter att ha presenterat vädret på TV4 i 17 år.

– Att som ung kändis kunna hantera media, att alltid vara iakttagen vart man än gick. Dessutom var min mamma svårt sjuk i cancer vid den tiden, och att då ständigt jobba och samtidigt se glad ut i tv-rutan var jobbigt.

Drabbades av en livskris

När det hela tog slut slocknande det inte bara i rutan. Allt blev iskallt, som hon själv beskriver det. Inga fler inbjudningar och folk som hon trodde var hennes vänner försvann också.

Annons

Anki Edvinsson flyttade till Göteborg där hennes bror och kusin bodde.

– Det var väl inte direkt en livskris. Men jag kände att jag behövde komma bort från Stockholm och innelivet och de krav andra hade på mig att fortsätta med tv.

– Jag behövde reda ut vem jag var och finna mig själv. Få tillbaka självkänslan och förstå att jag duger som jag är.

Hon utbildade sig till journalist, träffade sin man 2008 och flyttade till Umeå där hon gick en ettårig skrivarkurs, läste kriminologi och hamnade med tiden på TV4s lokalnyheter där hon var kvar tills redaktionen lades ner.

Det var där, och då, som hon bestämde sig för det hon länge haft tankar på och drömt om – att skriva deckare.

Anki blev ”Väder-Anki” när hon började som väderpresentatör i TV4 år 1993.

Nu sitter Anki Edvinsson hemma i villan på Värmdö utanför Stockholm, med lap-topen i knät och skriver på sin fjärde bok om polisparet Charlotte von Klint och Per Berg i Umeå.

Annons

Klar för utgivning någon gång under 2023.

Debutboken hette Lust att döda och kom 2018. Den andra, Snö-ängeln, kom ut på Norstedts förlag och blev en succébok som sålts i över 100 000 exemplar och låg på Storytels förstaplats i fem veckor. Över 90 procent som tagit del av Ankis tredje bok Sjöjungfrun har valt att lyssna på den som ljudbok, en marknad som i dag är större än för tryckta böcker.

Snöängeln och Sjöjungfrun har även getts ut i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, England, Tjeckien och Litauen.

Fanns drömmen om att bli så framgångsrik, även internationellt, där redan från start?

– Aldrig i min vildaste fantasi. Jag har fortfarande svårt att riktigt fatta vad som hände.

Kändismingel och röda mattan var vardag för Anki under åren på tv. Här med Dr Alban och Denise ”DeDe” Lopez utanför kändistäta restaurang Riche 1998.

Att det blev just deckare för Anki är kanske inte så konstigt då hennes pappa var polis och hennes bror jobbar som polis i dag.

Annons

– En gång hade jag tankar om att själv utbilda mig till polis. Men tv kom i vägen, säger Anki.

Önskan att få uttrycka sig i ord har alltid funnits där, och Ankis mamma uppmanade henne faktiskt redan som tonåring att skriva en bok.

När hon nu skriver sina böcker är det med rejäl research som grund. Anki följer nyhetsflödet, läser domar och polisutredningar varifrån hon hämtar både inspiration och delar till innehållet.

Vad är det som är tjusningen med just deckare?

– Jag vill skildra hur samhället ser ut i dag, och då i deckarform. De problem som ungdomar har, att verklighetstroget visa hur polisen jobbar och … ja, sedan är det förstås väldigt roligt att skriva just deckare.

Vid sidan av författarskapet läser Anki en kandidat i kriminologi på universitetet. ”Förhoppningsvis blir jag färdig lagom till att Leif GW Persson lägger av”, säger hon med glimten i ögat.

Anki är numera måttligt intresserad av väder, men följer ändå vädret i TV4 för att ”se om de sköter sig”. Och hon blir än i dag stundtals igenkänd på gatan. Men då fortfarande oftast som ”Väder-Anki”.

Annons

– Det är okej. Men jag strävar efter att bli ”Författar-Anki” nu, haha, eftersom författare är mitt nya kapitel i yrkeslivet.

I dag har Anki gett ut tre böcker om polisparet Charlotte von Klint och Per Berg i Umeå.

Hur är det med drömmar i dag, finns det några kvar att förverkliga?

– Oh ja. Jag vill skriva fler böcker och sälja ännu fler böcker till folk som vill läsa dem. Släppa en bok i USA. Kanske att någon av mina böcker en dag blir film eller tv-serie.

En annan dröm som Anki har är att läsa klart till en kandidatexamen i kriminologi på universitetet.

– Ja, och förhoppningsvis bli färdig lagom till att Leif GW Persson lägger av, säger Anki med ett välkänt, vänligt och glatt leende.

Fakta. Anki Edvinsson

  • Född: 6 januari 1971 i Mariestad.
  • Familj: Gift med Peter Hedström, två vuxna bonusbarn och brorsbarn.
  • Bor: Villa på Värmdö utanför Stockholm.
  • Karriär: Författare, journalist och före detta väderflicka.
  • Aktuell: Skriver just nu på den fjärde boken i deckar­serien om polisparet Charlotte von Klint och Per Berg i Umeå.
Annons