Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Åza trakasserades av okänd kvinna: ”Värsta jag varit med om”

18 jan, 2023 
Emilie Aune
Porträttbild Åza Brennander.
Åza Brennander blev stalkad av en okänd kvinna.
Åza Brennander, 51, från Växjö blev ett välkänt ansikte efter att ha medverkat i flera dokusåpor i början av 2000-talet. Men kändisskapet hade sin baksida. Åza stalkades av en okänd kvinna och bröt till slut ihop i en svår utmattningsdepression.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Åza Brennander, 51, i Växjö, var länge ett välbekant ansikte i tv-rutan och medierna. I början av 2000-talet medverkade hon i dokusåpan Farmen på TV4. Därefter kunde vi följa hennes vardag som framgångsrik affärskvinna i Småstadsdrottningar på TV3, samtidigt som hon har gjort sig ett namn som bloggare och influencer.

Men de senaste åren har det varit ovanligt tyst om Åza.

Se också: Ayse sextrakasserades i 20 årBrand logo
Se också: Ayse sextrakasserades i 20 år

Det handlar inte om att hon tröttnade på rampljuset – hon har gått igenom sitt livs värsta kris. I flera år blev hon stalkad och trakasserad av en kvinna, tills hon hamnade på botten.

– Det är det värsta som jag någonsin har varit med om, kvinnan gjorde mitt liv till ett helvete. Stalkandet tog slut på mig totalt och jag hamnade i en svår utmattningsdepression, säger Åza.

Annons

Vi träffas hemma i hennes radhus i Växjö, hennes fasta punkt i tillvaron sedan arton år. Förr var resor vardag och hemmet en lugn plats i ett kringflackande liv. Men de senaste åren har den mesta tiden spenderats här inom väggarna.

– Hela min tillvaro har förändrats totalt. Från att drivit fyra företag på mer än heltid, haft ett utåtriktat liv och rest mycket tog allting stopp. Jag mår bättre nu, har kvar mina företag och jobbar deltid. Men jag är fortfarande väldigt trött vissa dagar, säger Åza.

Åza utomhus på promenad med två hundar
Åza tar en avkopplande promenad med hundarna Inez och Inga-Lill.

Hon vill dela med sig av sin historia, inte minst för andras skull.

– Det är viktigt att ta stalking på allvar. Om jag kan hjälpa någon annan genom att berätta vad jag utsattes för är det värt det. Ingen ska behöva genomlida det som jag gjorde, säger Åza.

Annons

Inledde en relation

Det var våren 2017 som allting började. Åza hade träffat en ny man. De inledde en relation och hon pendlade mellan hemmet i Växjö och Stockholm, där mannen bodde.

– Jag var kär och lycklig och vi sågs så ofta vi kunde. Ibland hälsade han på mig i Växjö men för det mesta åkte jag till Stockholm, där jag också jobbade en del, säger Åza.

Men den nykära fasen på rosa moln gick snart över. Milt uttryckt. Några månader in i relationen började de första trakasserierna. En dag när Åza loggade in på sin blogg var hela sidan full av elaka och kränkande kommentarer.

Åza Brennander sitter i en soffa med sin hund.
Vi möter Åza hemma i radhuset i Växjö.

– Det kom från ingenstans, helt plötsligt blev jag överöst av hemska kommentarer på bloggen. Mycket av det som skrevs gick ut på hur gammal, ful och äcklig jag var. En kvinna skrev till exempel att jag borde lämna Stockholm och flytta tillbaka till landet som den ”bonntölp” jag var. En annan uppgav sig vara prinsessan Madeleine, och en annan prinsessans kompis. De skrev väldigt knäppa och kränkande saker, säger Åza.

Annons

Hon försökte bemöta de obehagliga kommentarerna, men då blev det bara värre.

– Om jag svarade kunde det bli tio elaka kommentarer till. En av kvinnorna påstod bland annat att min ex-pojkvän hade varit otrogen mot mig och hon utgav sig för att vara gravid med hans barn. Hon skickade bilder på gravidmagar och påstod att det var hennes och mitt ex barn, att han hade haft flera andra kvinnor under vårt förhållande och att jag inte hade betytt någonting för honom. Det var helt galet, säger Åza.

Polisanmälde trakasserierna

Efter flera veckor med trakasserierna på bloggen gick Åza vidare och polisanmälde saken. Hon kontaktade bloggportalen som hon skrev för, och fick på den vägen reda på ip-adresserna till de som hade skrivit kommentarerna. Eller snarare den som hade skrivit. Ip-numret var samma för samtliga användare bakom kommentarerna.

– En kvinna låg bakom allting, hon var 21 olika personligheter på min blogg. Hennes namn sa mig ingenting. Jag hade ingen aning om vem hon var och varför hon trakasserade mig, säger Åza.

Annons

Han hade aldrig kunnat föreställa sig att det var hon som låg bakom trakasserierna

Men när hon berättade kvinnans namn för sin pojkvän föll poletten ner.

– Han blev alldeles paff, det var hans ex som det var slut med sedan flera år. Han sa att hon hade varit lite knäpp då, men han hade aldrig kunnat föreställa sig att det var hon som låg bakom trakasserierna, säger Åza.

Kvinnan var svartsjuk

Hon förstod att kvinnan antagligen var svartsjuk, på ett mycket osunt sätt.

– Kommentarerna började direkt efter att jag hade skrivit på bloggen att vi var ett par. När hon fick reda på det blev hon tydligen alldeles rasande. Jag förstod att hon inte kunde vara helt frisk, en normal människa skriver inte så sjuka saker och håller på som hon gjorde.

Åza trodde att polisanmälan skulle få kvinnan att backa. Men hon hade fel.

– Kvinnan triggades av att jag gick emot henne och allting blev bara värre. Hon vände på hela situationen och polisanmälde mig för trakasserier. Hon polisanmälde även min pojkvän för våldtäkt och misshandel, hon hittade på vad som helst, säger Åza.

Annons

Ord stod mot ord, och polisanmälningarna fastnade i byråkratins segdragna värld. Samtidigt fortsatte trakasserierna och terrorn från kvinnan.

En dag fick Åza hem ett inkassobrev med betalningskrav på drygt 72 000 kronor från en mataffär på nätet. Hon förstod snart att det var kvinnan som låg bakom. Åza hade blivit id-kapad.

Åza Brennander tänder ett ljus i sitt vardagsrum.
Åza gör det mysigt. Det här är hennes trygga vrå.

– När jag gick in på fakturan på betalningstjänsten såg jag att varorna hade levererats till kvinnans adress, men fakturan gick till mig. Hon hade stulit min identitet och handlat i mitt namn. Jag kände mig helt maktlös, säger Åza.

Hon kontaktade mataffären och bestred fakturan, men utan framgång.

– Jag förklarade att jag hade blivit id-kapad men de var inte alls hjälpsamma. Jag polisanmälde men det saknades bevis så ärendet lades ner. Det var oerhört kränkande och jag blev enormt besviken, säger Åza.

Annons

Presenterade sig som polis

Det slutade inte där. Ett annat tillfälle som Åza minns var när kvinnan ringde hem till hennes föräldrar och påstod att Åza höll på att begå självmord. Syftet var att få tag i Åzas telefonnummer, då hon hade skaffat dolt nummer efter alla trakasserier.

– Hon presenterade sig som polis för mina föräldrar och sa att hon behövde få tag i mig snabbt, för polisen hade fått tips om att jag skulle ta livet av mig. Min mamma var i början av sin demens och blev alldeles förstörd. Men min pappa tog luren och han var inte så lättlurad, så han ringde till mig utan att ge henne numret. Jag var på gymmet när jag svarade och fick förklara att jag inte alls höll på att ta livet av mig. Det var helt absurt, säger Åza.

Strax därefter kom nästa omvälvande händelse. En eftermiddag ringde det på dörren hemma i radhuset i Växjö. Åza öppnade och möttes av poliser i full mundering.

– Jag fick en total chock. De var från polisens insatsstyrka och krävde att få komma in i mitt hem, sa de. Min son kom till dörren och blev livrädd när han såg alla poliser med skyddsvästar och vapen, säger Åza.

Annons

Polisen hittade inte det som de sökte bevis efter. Någon hade ringt och sagt att barn for illa i hemmet.

– Då förstod jag direkt vem det var. Jag förklarade för polisen att jag var trakasserad av en kvinna och de var väldigt förstående. De avskrev det som falsklarm.

Den surrealistiska händelsen upprepade sig igen några månader senare.

– Ännu en gång kom polisen och stormade huset. Jag förklarade situationen för polisen och de avskrev anmälan som falsklarm igen.

Porträttbild Åza Brennander.
Åza bröt ihop när hon reste till Karibien.

Så här höll det på i flera år. Kvinnans trakasserier fortsatte, även mot Åzas affärskollegor och vänner. Åza gjorde närmare ett femtiotal polisanmälningar mot kvinnan, och till slut gick åtta av polisanmälningarna till rättegång. Men kvinnan slingrade sig gång på gång.

Annons

– Hon dök inte upp när hon kallades och då sköts rättegången upp några månader. Sådär pågick det i något år, säger Åza.

Jag satt i en solstol på kryssningsbåten på nyårsafton och kände plötsligt hur hela jag brakade ihop

För att komma bort från terrorn hemma åkte Åza och hennes pojkvän iväg på en kryssning i Karibien över jul- och nyårshelgen 2018/2019. För första gången på flera år kunde hon slappna av – då föll hon som ett korthus.

– Jag satt i en solstol på kryssningsbåten på nyårsafton och kände plötsligt hur hela jag brakade ihop. All min vakna tid de senaste åren hade gått åt att hantera inkassokrav, polisanmälningar, polisförhör och alla ärenden med kvinnan. Jag hade varit på ständig flykt, när jag slappnade av föll allting över mig, säger Åza.

Uppsökte vårdcentral

När hon kom hem till Sverige uppsökte hon vårdcentralen. Läkaren konstaterade att hon hade drabbats av en svår utmattningsdepression, och hon blev sjukskriven på heltid.

– Den första tiden klarade jag inte av något alls. Jag var fullständigt utmattad, apatisk och deprimerad och låg bara i sängen och sov.

Annons

De fyra företagen som hon drev fick skötas av personalen så gott det gick. Jobbresor, möten, bloggen och det sociala livet ställdes in.

Att återhämta sig tog tid. Vila och terapibehandling med KBT blev vägen tillbaka. Efter ett år hemma fick Åza tillbaka krafterna och började jobba igen på deltid. Efter en lång väntan blev också rättegången mot kvinnan av.

I juni 2019 mötte Åza sin plågoande i verkliga livet för första gången i Stockholms tingsrätt.

Åza Brennander sitter i sin soffa med sin dator och hund.
Vi möter Åza hemma i radhuset i Växjö.

– Allt stalkande och alla trakasserier hade skett över nätet. Det var bisarrt och lite läskigt att se henne i verkligheten, hon som hade förstört så mycket för mig, säger Åza.

Rättegången pågick i två dagar. Kvinnan tittade upp på Åza en enda gång.

Annons

– Polisen vittnade om hur ledsen jag och min son blev när de kom på falsklarm och stormade hemmet, och då lyfte hon på huvudet och tittade på mig. Hon såg mig i ögonen med iskall blick och hånlog, hon var så jäkla elak, säger Åza.

Kvinnan fälldes på sju av åtta punkter. Bland annat falsklarm av polisen, ofredande och falsk tillvitelse (polisanmälan utan riktiga grunder). Hon dömdes till villkorlig dom med skyddstillsyn, samt att betala skadestånd till Åza och hennes pojkvän.

– De pengarna såg jag aldrig för hon hade inga pengar. Det enda jag fick var 5 000 kronor från Brottsofferjouren. Jag blev minst sagt besviken på den milda domen. Men hon förekom inte i brottsregistret sedan tidigare, därför dömdes hon inte hårdare, säger Åza.

Kvinnan hävdade sin oskuld och överklagade domen till Hovrätten. I mars 2020 hölls en ny rättegång. Domen blev densamma som i tingsrätten.

Hela vårt förhållande hade gått åt att kämpa mot kvinnan. Det tog död på romantiken.

– Hon överklagade till Högsta domstolen också, men det blev avslag som väl var.

Annons

Strax därefter tog relationen med pojkvännen slut.

– Hela vårt förhållande hade gått åt att kämpa mot kvinnan. Det tog död på romantiken. Jag skrev om uppbrottet på bloggen och sedan blev det totalt knäpptyst från kvinnan. Hennes mål var att få slut på vår relation, hon hade lyckats.

Med facit i hand ångrar Åza att hon någonsin träffade mannen.

– Jag brukar inte säga att jag ångrar saker i livet, men om det är något jag ångrar så är det den relationen. Den hade jag gärna kunnat vara utan, säger Åza.

I dag har Åza gått vidare i livet. Hon är fortfarande sjukskriven på deltid, men hon har kommit igång och jobbar med sina fyra företag inom rekrytering av sjukvårdspersonal och sociala medier igen. Hon har också träffat en ny man.

– Jag har varit väldigt försiktig med att inleda relationer, men nu har jag hittat kärleken igen och det är jag väldigt glad för. Han har inga knasiga ex, det var det första som jag checkade av, säger Åza.

Gått under jorden

Kvinnan som stalkade henne har hon inte hört ett ljud ifrån.

– Hon verkar ha gått under jorden. Jag har ingen aning om var hon befinner sig, bara jag slipper från henne är jag nöjd, säger Åza.

Vad tänker du idag om det som hände dig?

– Det är så sjukt allting. Man tror inte att sådant här ska hända en, att det bara är något man ser på film. Att bli stalkad är verkligen ett helvete och jag önskar ingen det som jag har gått igenom, svarar hon.

Annons