Dagny Carlsson död – så hyllas hon av svenska folket

Dagny Carlsson uppvaktas på sin 106-årsdag 2018.

Foto: Patrik Österberg/TT

Dagny Carlsson har gått ur tiden. Hon var en stor inspirationskälla med sin positiva och frimodiga inställning till livet, och många svenskar sörjer i dag hennes bortgång.
– Hon har varit en sån förebild för så många, säger programledaren och vännen Suzanne Axell till Aftonbladet.

Under torsdagen nåddes vi av nyheten att Dagny Carlsson, känd som Sveriges äldsta bloggare, har gått bort i en ålder av 109 år. Den frispråkiga Dagny startade sin blogg som hundraåring och blev omedelbart en rikskändis. Under åren som gick gav hon intervjuer i landets samtliga medier, skrev en egen bok, sommarpratade i radion, medverkade i en dokumentärfilm och fick till och med en inbjudan till Stockholms slott där hon träffade kungen och drottningen.

Se video: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år
0:31

Efter reklamen: Se video: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

(0:31)

Slå på ljud

Hyllningarna till Dagny Carlsson efter hennes död

Nu väcker hennes död många reaktioner, både bland kända och okända svenskar. Åsa Blanck, som regisserade dokumentären Livet börjar vid 100, minns Dagny som en inspirerande person.

– Det är en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket. Hon har gett så många så mycket, med sin galghumor och kunskap – det som ändå ett långt liv ger. Ett otroligt perspektiv på allt, säger Åsa Blanck till SVT Kulturnyheterna.

Folkära bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

Dagny medverkade flera gånger i tv-programmet Fråga doktorn och blev god vän med programledaren Suzanne Axell. Även hon sörjer nu Dagnys bortgång.

– Hon var en människa som aldrig slutade leva, som tog livet som den fantastiska gåva den är. Hon har varit en sån förebild för så många. Jag kommer att ta med mig den här otroliga livsglädjen. Man ska aldrig tycka att man är för gammal och så tar jag med mig hennes nyfikenhet på livet, säger Suzanne Axell till Aftonbladet.

Kungahuset minns Dagny Carlssons besök på slottet

Även kungahuset väljer att visa sitt deltagande i sorgen efter Dagny. På Instagram har kungahuset publicerat en bild från Dagnys besök på slottet, med följande text:

”Dagny Carlsson, känd som ”Sveriges äldsta bloggare”, har gått ur tiden i en ålder av 109 år. I mars 2018 tog Kungaparet emot Dagny Carlsson vid ett företräde på Kungl. Slottet.”

Programledaren och författaren Mark Levengood har delat en bild på Dagny och sig själv på Instagram, tillsammans med texten:

Skumt att det kan kännas sorgligt när en 109-åring går bort. Men Dagny Carlsson var så fylld av livslust, hon var sprudlande och nyfiken, rolig och väldigt söt!

109-åriga Dagny Carlssons känslosamma ord om ensamheten

Så minns svenska folket Dagny Carlsson

På Instagram har flera kändisar visat sitt deltagande. Både artisten Laleh och komikern och skådespelaren William Spetz har kommenterat nyheten om Dagnys död med ett rött hjärta inne på SVT:s konto.

Att Dagny var en folkkär och älskad person hos hela svenska folket syns inte minst nu när nyheten om hennes död sprids i olika medier. På Facebook svämmar kommentarsfälten över av hälsningar och hjärtan. Här är några av kommentarerna inne på Allas Facebooksida:

”Du var en modern kvinna och mycket klok sådan!! Ditt minne kommer att leva kvar”.

”Tack för att du levt Dagny och delat så mycket klokskap med oss alla. Vila i frid i Nangijala”.

”Fantastiskt person förebild för många äldre. Vila i frid”.

”Nog lär hon få fart på dem där uppe”

Även hos SVT, som var först med att berätta nyheten, haglar kommentarerna. Här är några av dem:

”Nu skulle man ha velat va på plats och följa Dagnys blogg i himlen. Nog lär hon få fart på dom där uppe. Dagny trodde man ju nästan skulle finnas för alltid. Hon var fantastiskt härlig. Vila i frid Dagny”.

Dagny Carlsson skänker sin lägenhet till Cancerfonden – anledningen bakom

”Trots att hon levt ett långt liv så högg det till i mitt hjärta att mötas av nyheten om hennes bortgång. Sov i ro söta Dagny, tack för all klokskap och inspiration”.

”Tack för allt du bjudit mig på, finaste Dagny. Jag har följt dig på din fantastiska blogg och det har varit en underbar upplevelse att få läsa den och fått följa dig och ditt liv. Du var en STOR förebild för oss kvinnor. Du kommer alltid att fattas här. Vila i frid”.

”"Jag bryr mig inte ett dugg om att åldras med värdighet, för det verkar inte vara det minsta roligt". Dina underbara betraktningar är såå inspirerande. Vila i frid kära Dagny, eller förresten, jag säger istället..tuta och kör!”

”Tack för ditt mod, din klokskap, nyfikenhet och din humor! I ett Sverige med hårdare åldersdiskriminering än på flertalet andra håll i världen blev hon banbrytande genom att visa att ålder faktiskt bara är en siffra. Vila i frid!”

Dagny Carlsson gör v-tecknet, 104 år gammal. Bilden togs 2016.

Dagny Carlsson sörjs av många.

Foto: Patrik Österberg/TT

Dagny Carlsson sörjs av många

Kvällstidningsläsarna stämmer in i hyllningskören. Så här skriver en person inne i Expressens kommentarsfält:

”Hon LEVDE till hon DOG! Varenda minut, timme, dag. VILA NU i frid Dagny”.

5 gånger vi älskat Dagny Carlssons frispråkighet lite extra

Och den här kommentaren finns inne på Aftonbladets Facebooksida:

”Vila i frid allra käraste Dagny och tack från hjärtat för alla kloka ord du delat med oss under alla år! En klok människa var du och vi har lärt oss många saker av dig hur livet fungerar! Må du ha det gott i din himmel och aldrig blir du glömd av oss”.