Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kodjo slutade på P3 efter näthat: ”De elaka kommentarerna etsar sig fast”

19 apr, 2023 
AvJoakim Löwing
Kodjo Akolor
En era tog slut på Sveriges radio P3 vid årsskiftet, när Kodjo Akolor slutade som programledare för Morgonpasset – efter 14 år. Näthatet var inte enda anledningentill att han lämnade radion, men visst bidrog det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lyssnarna hade fått beskedet att Kodjo tänkte sluta långt i förväg:

– Jag meddelade lyssnarna mitt beslut redan i början av 2022 och det fanns säkert både de som tyckte det var tråkigt och som gladde sig åt beskedet. För egen del har jag trivts otroligt bra, annars skulle jag inte ha stannat kvar så länge. Men nu kände jag med skräckblandad förtjusning att det var dags att göra något nytt. Jag gillar utveckling och vill utforska andra områden, berättar han.

Se också: 5 saker som du kanske inte visste om Hanna HellquistBrand logo
Se också: 5 saker som du kanske inte visste om Hanna Hellquist

En annan förklaring till beslutet är näthatet som Kodjo utsatts för under många år.

– Klart att det är jobbigt att tvingas gå runt och intala sig själv att de som skriver att de vill att jag ska dö säkert inte menar något med det.

Annons

I intervjuer i höstas kunde man läsa citat som: ”Jag håller på att blöda ihjäl och jag vill inte dö” i olika tidningar.

– Det blev lite uppförstorat och tog ännu större proportioner än jag hade kunnat ana. Efter rubrikerna ringde min mamma och var alldeles förskräckt. Hon frågade hur jag egentligen mådde och varför jag inte hade berättat mer om det.

”Många saknar respekt”

Även om han till största delen fått positiva kommentarer av de lyssnare som hört av sig via sociala medier, är det de negativa som etsat sig fast.

Morgonpassets programledare Kodjo Akolor, Katherine Zimmerman och David Druid.

– Av de runt 400 000 lyssnarna är det kanske någon eller ett par procent som står för näthatet. Självklart är det för jäkligt och sorgligt att denna lilla grupp ska få stå i fokus och stjäla så mycket utrymme.

Annons

Även om det finns strategier att hantera hatet är det svårt att inte beröras av det.

– När man får läsa meddelanden om att någon tycker att man ska dö, som var de värsta, handlar det om att intala sig själv att de som skrivit så egentligen mår dåligt och det här är deras sätt att försöka dra ner en i deras eget mörker. Men det är ändå jobbigt, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte påverkas av det. Det tror jag ändå är en grundläggande mänsklig egenskap.

Han fortsätter:

– Vi lever i en tid när det är viktigt att människors olika åsikter kommer fram till varje pris och många verkar helt sakna respekt för personer i det offentliga rummet. Att det bakom tangenterna går att skriva precis vad som helst. Sådant som de aldrig skulle våga att säga öga mot öga. Ungefär som alla de som sitter och skriker i sin bil. Med den skillnaden att där är det ju sällan någon annan som hör vad som sägs.

Annons

Vad som händer framöver för Kodjo – som också varit programledare för Musikhjälpen sju gånger och Melodi-festivalen på SVT en gång – är i skrivande stund inte klart.

– Jag har ju min ståupp-komik, som jag gärna skulle vilja turnera med igen. Sedan vet man aldrig, jag tar gärna lite mer uppdrag som skådespelare i en tv-serie eller film. Jag kanske inser om ett halvår att det var helt fel att hoppa av Morgonpasset och försöker få tillbaka min förra tjänst, säger han med ett finurligt leende.

Aktuell i nytt program

Under början av 2023 är han i alla fall aktuell som programledare för Good luck guys på Amazon prime video – ett nytt realityprogram med sex kända duos som kastas in i en helt ny och främmande verklighet. Tävlande i par – som exempelvis vänner, syskon eller partners – ska de försöka överleva på en öde strand i Thailand.

Good luck guys på Amazon prime video – ett nytt realityprogram med sex kända duos som kastas in i en helt ny och främmande verklighet.

– Det är personer som är vana att leva ett ganska lyxigt liv hemma, som nu ska klara sig på egen hand i en bambu-hydda. Genom framgångar i tävlingarna kan deltagarna skaffa sig fördelar som görlivet drägligare, berättar Kodjo.

Annons

Om det annars är lugnt med jobbuppdrag under inledningen av året, så råder det knappast någon brist på sysselsättning hemma.

Hustrun Olga födde nämligen parets tredje barn – sonen Zen – i slutet av september förra året och nu är det Kodjos tur att vara föräldraledig.

– Jag älskar verkligen barn och att vara pappa, och förlossningen när Zion och Zoë fick ett syskon var helt magisk. Den här gången fick jag ta emot barnet och klippa navelsträngen, vilket var så mäktigt och häftigt. Det kan jag verkligen rekommendera andra pappor att göra om de har chansen. De kommer absolut inte att ångra sig.

Han fick även en hel del beröm av sin fru, som efteråt skojade om att Kodjo mer eller mindre är en fulltränad doula nu (en stödperson som ger en födande kvinna kontinuerligt stöd före, under och efter en förlossning).

Annons

– Ett blivande yrke för mig kanske? Nej, men det var bland det coolaste som jag någonsin gjort. Många gånger under en graviditet och födsel tillför ju vi män inte så mycket. Men jag vill vara så behjälplig som möjligt, vi är ju ändå två om det här.

Var oroliga föräldrar

Fakta. Kodjo Akolor

  • Ålder: 41 år.
  • Familj: Gift med Olga, barnen Zion, 8, Zoë, 6, och Zen, 6 månader.
  • Bor: I en lägenhet i Stockholm.
  • Yrke: Komiker, programledare i radio och tv.
  • Intressen: Film, tv, umgås med familj och vänner.
  • Aktuell med: Är programledare för Good luck guys – ett realityprogram på Amazon prime video.

Eftersom Zion är åtta och Zoë sex år, är Zen något av en sladdis.

– Ja, eftersom det bara skiljer ett och ett halvt år på de två äldsta barnen var det dubbla blöjbyten, dubbla vällingflaskor med mera. Då var vi verkligen inne i småbarnssvängen på ett annat sätt, så nu känns det som att jag legat av mig lite.

Annons

Kodjo berättar att de var oroliga föräldrar som ofta ringde 1177, sjukvårdsupplysningen.

– Vid första barnet är man betydligt mer orolig för minsta lilla grej och det kanske satt i lite vid nummer två också. Men efter att Zen kom till världen har vi faktiskt inte ringt dit en enda gång. Vi är liksom inte lika oroliga för minsta lilla grej längre och vet att det väntar större problem när barnen blir större. Små barn är ju oftast ganska små bekymmer.

Kodjo tror att han är en ganska cool pappa. Åtminstone om han får beskriva det själv.

– Det är ju egentligen bättre för andra att uttala sig om. Men jag är nog ganska skön och skämtar mycket, en ganska rolig pappa som tycker om att hitta på olika upptåg. Det kan gärna vara lite äventyrligt. Mycket kretsar ju kring det digitala med skärmar för barnen i dag, men jag gillar att ta med dem ut i skogen och så får vi se vad vi hittar på. Om det är vinter går det oftast att locka med att det finns en häftig pulkabacke vi kan gå till.

Annons

Kodjo och Olga träffades 2004 när de båda studerade internationell ekonomi vid Södertörns folkhögskola. De gifte sig den 31 augusti 2013 – och har alltså varit äkta makar i tio år.

– Det ska vi förstås fira och det finns en hel del tankar, men är inget jag kan berätta om här, skrattar han.

Ett speciellt frieri

Frieriet var det Kodjo som stod för, på sitt eget, speciella vis. På vägen dit lyckades han med konstycket att göra sambon både glad, förväntansfull, besviken, lite småtjurig och sedan full av lycka.

– Jag bjöd med Olga på en helg till ett lyxhotell i Lissabon. En kväll hade jag ordnat väldigt romantisk med tända ljus och chokladdoppade jordgubbar. Hon fick säkerligen en förhoppning att något var på gång. Speciellt då jag gick ned på knä, men det var bara för att ge henne en jordgubbe. Sedan var det inget speciellt mer den gången. Dagarna efteråt och när vi kom hem var hon ganska tjurig och det har jag full förståelse för, haha.

Annons

Någon vecka efter hemkomsten skulle Olga till ett spa tillsammans med en väninna. Henne hade Kodjo pratat med och gjort upp att han skulle vänta i deras hotellrum vid ankomsten.

– Gissa om Olga blev förvånad när hon öppnade dörren till rummet och jag stod där inne, fint uppklädd och gick ned direkt på knä till tonerna av ”vår” låt – I wanna love you med Scott Matthews. Som tur var sa Olga ja, ler han.

Nu har de varit ett par i snart 19 år och Kodjo har sina funderingar kring vad som får ett förhållande att hålla i längden.

– Jag skulle säga en bra kommunikation med varandra, att skratta tillsammans och att alltid fortsätta att hångla. Närhet och att visa kärlek är viktigt. Mitt bästa tips kanske ändå är att man inte räkna med att förhållandet alltid är perfekt, utan att det finns upp- och nedgångar. Vid sämre perioder gäller det att jobba på det lite extra, för det är inget som löser sig av sig självt.

Annons

Efter tredje barnet sa Olga i en intervju med tidningen Mama att hon absolut kunde tänka sig ett barn till, men att Kodjo är lite mer skeptisk till det.

– Då måste vi ju nästan köpa en minibuss för att alla ska få plats. Men nu jag har hittat en sjusitsig elbil som såg intressant ut, så det kanske kan bli en nummer fyra i alla fall.

7 snabba frågor med Kodjo

När var du på rätt plats vid rätt tillfälle?

– Första gången som jag uppträdde som ståupp­komiker, det var 2005 på puben Ove med skägget i Stockholm. Något som gick bra och ledde vidare till en karriär inom yrket.

Beskriv en person som är din motsats med tre ord!

– Pessimist, narcissist och tråkig.

Vad gör du om personen bredvid dig snarkar högt och ljudligt?

– Med största sanno­lik­het är det jag själv som snarkar och har vaknat av det. Men annars skulle jag nog till slut putta lite på personen eller ropa på den.

Vilken känd person skulle vara störst att träffa?

– Eddie Murphy. Det var han som fick mig att börja med ståuppkomik.

Skulle du kunna tänka dig att tatuera in ditt, din partners eller dina barns namn?

– Det finns faktiskt önskemål om det och är något jag funderar över.

Vad är det roligaste du vet som inte kostar någonting att göra?

– När jag lyckas få hela min familj att bryta ihop av skratt.

Vilken räkning stör du dig mest på när du betalar den?

– Det är kanske inte helt oväntat elräkningen, speciellt i dagens läge.

Annons