Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Mello-aktuella Farah Abadi: ”Tacksam för mammas uppoffringar”

02 feb, 2023
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
Farah Abadi Melodifestivalen 2023

Förra året såg vi henne som sidekick. I år tar Farah Ababi över som program­ledare för Mello – ett uppdrag som är stort för henne personligen.
– Jag har tittat på Melodifestivalen så länge jag kan minnas, säger hon.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Farah är marknadskoordinatorn som vantrivdes med sitt jobb – och sökte sig till radion. Hon hade läst medie- och kommunikation på högskolan i Jönköping och fått jobb i hemstaden Landskrona.

Men rätt snart insåg hon att jobbet inte riktigt var för henne:

Se också: Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Se också: Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

– Nej, ärligt talat tyckte jag att det var skittråkigt. Jag sökte en massa olika jobb, bland annat till P3 Din gata – och fick förvånande nog komma dit och testa.

Spontaniteten och kvicktänktheten som vi vant oss vid hos Farah, tog över när hon testade:

– Det var nio tjejer och när vi skulle spela in var sin två minuters-prata berättade de andra om hur de bott i New York och annat häftigt.

Programledde Musikhjälpen

Farah valde att hålla en monolog om de olika tekniker som hennes tjejkompisar använde sig av för att inte höras när de bajsar på toaletten. En kompis hade exempelvis berättat om hur hon lade toalettpapper längst ned i toa­stolen för att hennes pojkvän inte skulle höra ”ploppet” i vattnet.

– Efteråt var jag övertygad om att jag hade sumpat chansen. Vem pratar om hur man bajsar på ett arbetsprov?

Farah Abadi

– Men så fick jag helt oväntat jobbet och det var det bästa som kunde hända mig. Jag har alltid trivts jättebra på radion och känns som att jag hamnat på rätt plats – och det gäller även tv.

Annons

Nu leder hon några av de mest folkkära program som finns på både radio och tv. Farahs cv innehåller uppdrag som programledare för bland annat P3 med Farah Abadi, Relationsradion och Morgonpasset och Musikhjälpen i radio – samt Världens barn-galan och Inför Eurovision song contest på tv.

Det blir mycket prat i telefonen med lyssnarna, vilket är kul och intressant

Hon leder just nu Karlavagnen varje tisdagskväll och Ring så spelar vi en lördagsmorgon i månaden.

– Det är klart att det känns väldigt roligt och en ära att få jobba med program som har funnits så länge och alla vet vilka det är. Det blir mycket prat i telefonen med lyssnarna, vilket är kul och intressant.

Fakta. Farah Abadi

  • Född: 18 januari 1988 i Västervik.
  • Familj: Sambon Johan, sonen Zakarias, 5dottern Juni, 2.
  • Bor: I ett parhus i Klagshamn, utanför Malmö.
  • Intressen: Umgås med familjen, pyssla i träd­gården.
  • Karriär: Inledde som programledare i Sveriges Radios Malmö-kanal Din gata 100,6 mellan 2012 och 2014. 2014 debuterade hon som program­ledare på tv med Sommarlov på SVT. Har därefter lett radioprogram som P3 med Farah Abadi, Relationsradion, Morgonpasset och Kvällspasset. På tv har Farah varit programledare för Musik­hjälpen fyra gånger, 20-årsjubileet för Världens Barn-galan, Fredagsmyset och förprogrammet till Eurovision song contest.
  • Aktuell: Programledare för Melodifestivalen på SVT tillsammans med Jesper Rönndahl. Den första deltävlingar avgörs i Göteborg lördagen den 4 februari. Finalen hålls i Stockholm den 11 mars. Även programledare för Karlavagnen i Sveriges Radio P 4 på tisdags­kvällar och för Ring så spelar vi en lördag i månaden.

Var sidekick till Oscar Zia

Mello ser Farah som sitt största uppdrag hittills i karriären. Förra året var hon sidekick till Oscar Zia i just Mello, men den här gången har hon fått hon förtroende som programledare för Sveriges största musiktävling, tillsammans med Jesper Rönndahl.

Farah Abadi Jesper Rönndahl Melodifestivalen 2023
Farah Abadi och Jesper Rönndahl leder Melodifestivalen 2023.

– Det ska bli otroligt roligt och en häftig utmaning. Jag har tittat på Melodifestivalen så länge jag kan minnas, lördagarna har varit mer eller mindre heliga när det håller på. Man bokar liksom inte in ett födelsedagskalas då, om det inte är ett ”Mellokalas”, säger Farah med ett skratt.

Annons

Sådana har det genom åren å andra sidan blivit många av – tillsammans med familj och vänner bänkade framför tv:n.

– Då brukar vi satsa på vem som ska vinna, men det går lika dåligt för mig varje gång. Mitt tips är med andra ord inget man ska följa, haha.

Det här blir första gången som sonen kommer att titta mer på Mello och det är lite speciellt för honom

Gissa om sonen Zakarias garanterat kommer att vara stolt när hans mamma är programledare för självaste Melodi­festivalen. Han är fem år, medan dottern Juni är två år.

– Det här blir första gången som sonen kommer att titta mer på Mello och det är lite speciellt för honom. Han tycker säkert att det är coolt när kompisarna på förskolan pratar om programmet.

Farah Abadi

Sommar i P1

På tal om mammarollen, så utsågs Farah till årets power-mama av tidningen Mama så sent som i höstas. I motiveringen stod bland annat: ”Hon är programledaren som utstrålar en sällan skådad närvaro och positiv kraft när hon underhåller på scenen inför miljoner tittare i tv eller delar med sig av sitt innersta i radio”. Farahs sommarprat i Sommar i P1 lämnade ingen som hörde det oberörd. Farah berättade sin mormors och mammas historia – och att båda tvingades fly från krig.

Hennes mormor flydde 1949 från en liten by i Palestina, gick aldrig i skolan och förblev analfabet livet ut. Hon gick bort för cirka 20 år sedan.

Historien upprepade sig för Farahs mamma – som 23 år gammal flydde från Libanon och hamnade på en flyktingförläggning i Sverige 1987.

Föräldrarna kom först till Västervik, där Farah föddes, bodde sedan i Jönköping, där pappan fick jobb, och bodde där i fyra år, innan familjen flyttade till Landskrona.

Farah Abadi barn familj

– Jag har ofta tänkt på hur hemskt det måste ha varit att plötsligt bara tvingas lämna allting i sitt hemland på grund av ett krig. Efter att mormor flytt från Palestina till Libanon återvände hon aldrig mer. Det var förstås väldigt tufft för mamma också, men hon kunde bygga upp en tryggare tillvaro i Sverige tillsammans med pappa.

Annons

Juni kommer att vara den första kvinnan i vår familj på nästan 100 år som slipper minnen av krig

Hon fick massor av positiv kritik från både lyssnare och media för sitt öppenhjärtiga sommarprat.

– Jag är väldigt tacksam för min mormors och mammas uppoffringar. Nu är vi tre kvinnor, före min dotter Juni som har försökt att göra ett bättre liv för sina barn. Juni kommer att vara den första kvinnan i vår familj på nästan 100 år som slipper minnen av krig.

Ring så spelar vi

Liksom Sommar i P1 tillhör även Ring så spelar vi och Karlavagnen två av landets mest klassiska radioprogram. Och dessa kan numera Farah titulera sig programledare för också.

Farah har lett många direktsändningar – framför allt på radio – men lite lagom nervös är bara bra att vara när man äntrar scenen i Melodifestivalen.

– Vad jag skulle kunna oroa mig över ska hända? Det värsta skulle nog vara om jag glömde bort vad någon av artisterna heter. Det vore extra pinsamt med tanke på att vi har träffats en hel del den senaste veckan inför programmet. Fast det finns ju betydligt värre saker som kan inträffa i livet än en sådan felsägning…

Jag har nog alltid varit ganska snabbtänkt och vass. Ibland faller det inte väl ut hos vissa

Och samtidigt skulle Farah säkert hantera det perfekt med sin spontanitet och snabbhet.

– Jag har nog alltid varit ganska snabbtänkt och vass. Ibland faller det inte väl ut hos vissa, men sådan är jag, säger hon och ler.

Den där spontaniteten och kvickheten som gjorde sig till känna när hon sökte sitt första jobb som pro­gramledare på Sveriges Radios P3 ligger i hennes personlighet och hon är lika öppen och framåt privat som hon är i sitt yrke.

– Jag är en social person som hatar att vara ensam, det är min absolut värsta känsla. Jag tycker om att styra upp olika saker – allt från middagar, till semestrar och korvgrillning.

Tävlat i På Spåret

Att leda och underhålla är också något hon mer än gärna åtar sig på fritiden. Farah har varit toastmaster på fler än tio bröllop.

Annons

– Det är något som jag älskar att vara och jag tycker att jag är den perfekta toastmastern, eftersom jag är en rolig person som kan bjuda på mig själv.

Johan Glans och Farah Abadi i På Spåret 2021
Johan Glans och Farah Abadi i På Spåret 2021.

Farah har blivit ett välkänt ansikte runtom i landet – inte minst efter Melodifestivalen, sina två deltaganden i På spåret, där hon tävlade tillsammans med Johan Glans, och nöjesprogrammet 1 mot Sverige, där hon tillsammans med Erik Ekstrand utför experiment, och röst i Karlavagnen och Ring så spelar vi.

Däremot är hon knappast en person som kan fastna i luren timtals på fritiden…

– Nej, säger hon med ett skratt, för mig räcker det med att ett samtal varar i fem minuter. Det är mycket sällan jag ens pratar en kvart med någon i telefonen. Jag föredrar att träffas i stället.

Hus i Malmö

Fritiden tillbringas allra helst med familjen och gärna hemma i huset utanför Malmö. Efter flytten dit har ett helt nytt intresse väckts – att pyssla i trädgården. Faktum är att Farah till och med har gått och fått gröna fingrar.

– I alla fall lite. Jag älskar att odla. I början var det mycket ätbart, men det blev så lite skörd att vi den gångna sommaren satsade på enbart en massa olika blommor.

När hon och sambon Johan flyttade till huset kunde ingen av dem ens skruva upp en hylla.

– Men nu har vi faktiskt blivit ganska duktiga båda två. Johan är mer den av oss som vill planera, medan jag kan vara mer spontan och vilja sätta i gång med något direkt. Det är roligt att ha något projekt på gång, ler Farah.

Annons

9 snabba med Farah Abadi

  1. Vilken är den längsta tiden du har varit vaken i ett sträck?
    – När jag varit programledare för Musikhjälpen har det hänt att jag varit vaken 24 timmar i följd. Det blir inte mycket sömn när man spelar in det programmet, efteråt skulle man helst vilja sova en vecka i sträck, haha.
  2. Nämn något som du alltid ser fram emot?
    – Nästa måltid, älskar att äta mat.
  3. Har du satt upp en arg lapp i en trappuppgång eller tvättstuga någon gång?
    – Ingen lapp, däremot har jag skällt på grannar digitalt via en lokal grupp på nätet. Detta på grund av att deras hund hade bajsat många gånger på vår tomt.
  4. Beskriv en person som är din motsats med tre ord!
    – Sur, ger med sig lätt och lite dum.
  5. Vad önskar du att du vore bättre på?
    – Att hålla koll på mina grejer. Allt från id-kort till mobilhörlurar, det blir mycket tid till att leta…(skratt).
  6. Om du fick bestämma att något onyttigt plötsligt blir jättenyttigt, vad väljer du då?
    – Jag skulle nog hellre välja att man kunde äta hur mycket som helst utan gå upp i vikt eller bli så proppmätt att man mår illa.
  7. Kan du tänka dig att tatuera in ditt, dina barns eller din partners namn?
    – Nej.
  8. Hur många telefonnummer kan du utantill?
    – Haha, jag kan knappt mitt eget…
  9. Starkaste Mello-minnet?
    – När Lena Philipsson vann 2004 med Det gör ont. Men den allra största favoriten är Salem Al Fakirs Keep on walking från 2010, en fantastiskt bra låt. Den var verkligen värd att vinna det året, men gjorde ju inte det.
Annons