Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lasse Holm firar 50 år tillsammans med hustrun Kerstin: Fick kämpa för att få henne på fall

18 okt, 2023 
Joakim Löwing
2023 är ett riktigt jubileumsår för dubbelt aktuella Lasse Holm – som firade guldbröllopsdag med sin fru Kerstin i somras och nu fyller 80 år.
– Vi har ett fantastiskt äktenskap. Hon är min klippa och livskamrat och vi är fortfarande förälskade, vilket är underbart efter alla dessa år, framhåller Lasse.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Svenska kändisar som egentligen heter något helt annatBrand logo
Se också: Svenska kändisar som egentligen heter något helt annat

Lasse Holm tycker att 80 år låter som en skrämmande siffra och funderar om det verkligen är sant att han har nått upp till den åldern.

– Det känns lite overkligt, för jag upplever mig snarare som om jag vore medelålders – runt 40 till 50 år alltså. Helt klart är jag på den nivån mentalt. Jag är fortfarande väldigt pigg, nyfiken och full av energi, säger han och fortsätter:

– Sedan skulle jag säga att kroppen mår bättre än på 1980-talet, då jag jobbade som allra mest och levde betydligt hårdare. Jag åt fel kost, drack lite för mycket och rökte som en borstbindare. Nu motionerar jag flera gånger i veckan och spelar golf så ofta jag kan, ler jubilaren.

Annons

Egentligen kunde Lasse ha gått i pension för 15 år sedan – men det har aldrig varit i närheten av aktuellt…

– Nej, jag tycker att mitt jobb är skitkul, får ju syssla med ett av mina största intressen, så att lägga av har jag aldrig ens funderat över. Jag känner mig väldigt lustfylld och trivs samtidigt väldigt bra där jag är i livet med ett fantastiskt äktenskap, barn och barnbarn – som jag älskar att umgås med.

Så träffade Lasse Holm hustrun Kerstin

Lasse och Kerstin blev ett par 1971. De träffades när han var ute i Stockholms nattliv tillsammans med vännen och kollegan Lasse Berghagen. Efter midnatt någon gång hamnade de på krogen Bolaget.

– Jag fick världens wow-upplevelse och frågade om vi skulle dansa, men Kerstin svarade att bandet slutade att spela för en timme sedan… Och när jag frågade lite fånigt om hon ville följa med hem och titta på Berghagens etsningar tackade hon nej. Hon jobbade som sjuksköterska och skulle hem och stryka sin rock.

Lasse Holm och Lasse Berghagen under en allsångskväll på Skansen år 2007.
Lasse Holm och Lasse Berghagen under en allsångskväll på Skansen sommaren 2007.

Men Lasse fick i alla fall hennes telefonnummer och det är han väldigt glad över i dag.

– Hon är verkligen min stora vinstlott i livet. En riktig klippa och fantastisk livskamrat. Genom åren har vi liksom vuxit ihop, vi tänker likadant och delar alla intressen tillsammans. Och vi är faktiskt fortfarande förälskade, trots att över 52 år har passerat sedan vi sågs första gången. Hon är otroligt vacker – både på insidan och utsidan.

Annons

Firar 50 år som gifta: ”Respekt, humor och intressen”

I somras firade de guldbröllop – efter att ha varit gifta i 50 år.

– Vi hade tänkt att åka till Paris och äta middag på samma fantastiska restaurang som vi gjorde efter vigseln 1973. Men vi insåg ganska fort att mitt arbetsschema var för fullspäckat i somras – så det blev en härlig bröllopssupé på Operakällaren i Stockholm i stället.

Att nå fem decennier som äkta makar är om man ser till skilsmässostatistiken i Sverige inte det allra enklaste. Men Lasse har några råd längs vägen.

– Jag brukar säga respekt, humor och delade intressen. Det ser jag som tre stora och framgångsrika nycklar. Det är viktigt att ha en bra kommunikation och att skratta mycket tillsammans. Vi gillar båda att bland annat spela golf, resa, jogga och åka skidor. Kerstin är också ett jättebra bollplank och stöttar mig i mitt arbete. Vi delar idéer och tankar i olika projekt, vilket är jättekul.

Lasse Holm tillsammans med sin kära fru Kerstin.
Lasse Holm tillsammans med sin kära fru Kerstin.

Träffar barnen och barnbarnen så ofta han kan

Resandet får de inte minst utlopp för i samband med all tid som de tillbringar i lägenheten i spanska Costa del Sol – och det blir en del turer till Köpenhamn där dottern Paula bor med sin familj.

Annons

Både Paula och sonen Peter har två barn vardera – så Lasse är både morfar och farfar dubbelt upp.

– Jag älskar att umgås med barnen och barnbarnen. Och det är kul att de är lite olika åldrar. Dotterns barn har ju blivit vuxna nu, men de träffar vi inte lika ofta eftersom de bor i Danmark – medan Peter familj bor i Stockholm. Jag gillar i alla fall mycket action och fullt ös med barnbarnen.

”Jag satt nästan jämt i studion under 70- och 80-talet”

Lasse slog igenom i början av 1960-talet – och firar även 60 år som artist – med pop- och rockgrupperna Doug and the Millsmen, The Spacemen och The Moonlighters (som pseudonymen Larry Moon).

Han var också medlem i grupperna Chips och Rankarna – innan karriären som låtskrivare till andra artister tog ytterligare fart.

Lasse har genom åren totalt skrivit över 800 låtar som getts ut, varav 18 bidrag i Melodifestivalen – där fem har vunnit. Det är svårt att ha undgått segerklassikerna Dag efter Dag med Chips, Främling med Carola, Bra vibrationer med Kikki Danielsson, É dé det här du kallar kärlek – med honom själv och Monica Törnell, samt Eloise med Arvingarna.

Annons

– Jag satt nästan jämt i studion under 70- och 80-talet, det var inte ovanligt att klockan blev sex på morgnarna. Då fick Kerstin dra ett tungt lass hemma med barnen, vilket jag är mycket tacksam över. Jag hade ofta dåligt samvete, men prioriterade alltid barnens lov. Under somrarna seglade vi och på vintrarna åkte vi skidor.

Lasse Holm och Kikki Danielssin år 1980, inför musikgruppen Chips medverkan i Melodifestivalen med låten Mycke' mycke' mer.
Lasse Holm och Kikki Danielssin år 1980, inför musikgruppen Chips medverkan i Melodifestivalen med låten Mycke' mycke' mer.

En del av dessa hits spelas på musikalen Dé é det här vi kallar kärlek, som spelas på Nöjesteatern i Malmö under hösten och början av vintern.

Tillsammans med Ingela ”Pling” Forsman, Monica Forsberg och Torgny Söderberg har Lasse skapat en stor låtskatt – och 26 av schlagerlåtarna framförs av bland annat huvudrollsinnehavarna Elisa Lindström och Bruno Mitsogiannis.

Annons

– Musikalen är en över 30 år lång dröm som gått i uppfyllelse. Tyvärr utan min kära vän Torgny Söderberg, som gick bort i augusti förra året. Men hans ande vilar på ett härligt och fint sätt över hela projektet.

Lasse Holm gästade TV4:s populära program Vilket liv! när Carola Häggkvist hyllades.

20-årsjubileum med sommarturnén Diggiloo

På tal om firande var det i somras även 20-årsjubileum för den populära sommarturnén Diggiloo – som startades av Lasse Holm 2003.

– Det är fantastiskt roligt att showen lever vidare från år till år och har blivit en stark tradition. En av förklaringarna är vi alltid lyckas få ihop omtyckta och aktuella artister. En annan förklaring är att det är ett väldigt välskött arrangemang med ett välslipat team som håller ordning på allting. Du hittar inte en massa papper eller flaskor på fältet där vi uppträtt efteråt.

Annons

Även om Lasse inte står på scenen under turnén längre arbetar han vidare som exekutiv producent.

– Det innebär att jag är med och skapar showen tillsammans med bland annat regissör, koreograf och kapellmästare – vilket är jättekul. Att jobba med alla dessa unga och duktiga människor är något som också håller mig yngre.

Tackade ja till Så mycket bättre: ”Inget jag ångrar”

Efter att ha fått frågan flera gånger tidigare tackade han i år också ja till att delta i Så mycket bättre på TV4 första gången.

– Trots att jag tittat en hel del på programmet genom åren och tyckt om det, har jag varit lite skeptisk till att själv medverka. Efter ett möte med producenten tänkte jag om och det är absolut inget som jag ångrar. Inspelningen på Gotland i juni var intensiv, där jag under mina fyra dagar bara sov mellan fyra och fem timmar per natt. Men samtidigt var det mycket roligt och spännande – både att få träffa de andra artisterna, att de tolkade en del av mina låtar och jag deras. Det är ett mycket intressant koncept.

Annons

Lasse hade jobbat med och kände Sanne Salomonsen, Dogge Doggelito och Peg Parnevik sedan innan – men övriga var nya bekantskaper.

Några av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2023: Övre raden fr v Pär Wiksten, Mapei, Staffan Hellstrand, Peg Parnevik. Undre raden fr v Omar Rudberg, Sanne Salomonsen och Ellen Krauss.
Några av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2023: Övre raden fr v Pär Wiksten, Mapei, Staffan Hellstrand, Peg Parnevik. Undre raden fr v Omar Rudberg, Sanne Salomonsen och Ellen Krauss.

É dé det här du kallar kärlek gör succé i Japan

Något annat som sticker ut under 2023 är att tv-profilen LiliCo i Tokyo släppte en japansk version av Lasses hit É dé det här du kallar kärlek från 1986 – som döptes till Kore Wo Ai To Yobunoka

– En enormt stor överraskning och väldigt häftigt förstås. Japan är världens elfte största land, med 125 miljoner invånare. Kanske kan singeln bli mitt livs streamade låt. Den gavs ut av Japans motsvarighet till Tilde de Paula, som har en svensk pappa och japansk mamma.

Efter ett hektiskt år väntar både 80-årsfirande och sedan ledighet över julen.

Annons

– Det har varit ett härligt år med många olika jubileer. Ska bli skönt med lediga dagar och att få träffa barn och barnbarn. När det gäller julen ska vi som vanligt vara på vår gård utanför Tibro i Västergötland. Det är en mysig högtid, som betyder mycket för oss, ler Lasse Holm.

Lasse Holm

Född: 9 december 1943 i Stockholm.

Familj: Hustrun Kerstin, barnen Paula och Peter, barnbarnen Alva, 21, Clara, 19, Vilmar, 14 och Eszter, 11. Har även en hund av rasen whippet som heter Heidi.

Bor: I gården utanför Tibro i Västergötland, lägenhet i Vasastan i Stockholm och i Costa del Sol, Spanien.

Intressen: Golf, motion/träning, laga mat, resa, fotboll, samt att umgås med barn och barnbarn.

Aktuell med: Musikalen Dé é det här vi kallar kärlek på Nöjesteatern i Malmö – med 26 schlagerhits som han skrivit tillsammans med bland annat Ingela ”Pling” Forsman, Monica Forsberg och Torgny Söderberg genom åren. Huvudrollerna spelas av Elisa Lindström och Bruno Mitsogiannis. Medverkar också i årets säsong av Så mycket bättre på TV4.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… baka pepparkakor och lussekatter

– Haha, det blir bara en etta för min del. Däremot är jag mycket bättre på att baka matbröd, där skulle jag säga en femma i alla fall.

… hitta rätt julklappar

– Vi brukar framför allt ge till våra barnbarn och där har jag överlåtit inköpen till min kära hustru. Hon är betydligt bättre än mig på att hitta rätt. Jag skulle nog bara ge mig själv en tvåa eller kanske trea, medan Kerstin är en självklar tia (skratt).

Annons

… slå in julklappar

– Det är samma sak där som med att hitta rätt julklappar att köpa. Min fru slår in paketen fantastiskt bra, skulle säga en 10,5:a till och med, haha. När jag slagit in en julklapp till hustrun ser hon direkt att det är jag som gjort det. Men en trea kan jag väl få i alla fall…

… hinna med allt i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet

– Där handlar det ju om samarbete hemma och det är något vi är väldigt bra på. Det brukar vara organiserat, vilket krävs när vi är 14 personer som ska fira tillsammans. En tia.

… griljera skinkan

– Jag älskar att laga mat och skulle nog säga att jag får minst en åtta där. Det är ett stort intresse. Häromdagen höll jag exempelvis på över två timmar för att få till en jättegod indisk gryta.

… agera jultomte

– Jag älskar verkligen att agera och har varit jultomte många gånger för barn och barnbarn. Det har varit både skratt, skrik och gråt. En julafton råkade jag skrämma slag på det yngsta barnbarnet. Men när jag tog av mig masken så blev det roligt i stället. I dag är barnbarnen för gamla för att luras. En tia.

Annons