Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mångaktuella David Batra: ”Först efter 10 år blev jag rolig”

17 mar, 2023 
Malin Eijde/TT
David Batra med glasögon och blå tröja.
Nyss fyllda 50 och på toppen av karriären?
50-årskrisen löser David Batra genomatt kasta sig ut i det okända. Som komiker har han sitt liv som källa, och åren gör honom bara modigare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

David Batra, 50, är resande i tv-underhållning och så kallad infotainment. Tv-serien Hårt väder gick på SVT under hösten, och när den här intervjun görs är han redan igång med inspelningen av nästa produktion, Världens sämsta indier. Innan han packar inför avresan till världens största demokrati ska han träffa en stuntman för att öva hopp och fall.

Se också: 5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan som du kanske inte visste

Fallkunskaperna ska komma till användning i repetitionerna av Peter Pan går åt helvete, en komediföreställning som turnerar i Sverige under våren. Som ståuppkomiker är David Batra inte främmande för att stå på en scen, men som teaterskådespelare är han rätt grön.

Annons

Han kallar det för ett led i sin ”galopperande 50-årskris”, att han vill testa sig på nya sätt.

– Jag hade aldrig varit i Sibirien förr heller, påpekar han angående sitt utforskande av extremväder på tv.

David Batra i tv-programmet <i>Hårt väder </i>och upplever extrem kyla. Han har på sig en stor blå dunjacka och han har is som fryst fast i ansiktet.
I Hårt väder fick han testa hur 57 minusgrader känns.

Vad temat blir i säsong tre av Världens sämsta indier kan han inte avslöja ännu. Det blir i alla fall ingen fortsättning på den indiska ståuppkarriären som han fick som uppgift att inleda i förra omgången.

– De gick ganska bra, de där små gigen som jag gjorde där. Men jag märkte ju att ska man lyckas i Indien så måste man bo där och nöta och repa och beta av grejer kväll efter kväll efter kväll. Ungefär som jag gjorde när jag började här i Sverige för 25 år sedan.

Annons

Sin debut som ståuppkomiker gjorde han för snart 30 år sedan, på hotell Kramer i Malmö i oktober 1994. Han är uppväxt i Lund med en svensk mamma och en indisk pappa, och temat för hans komik har ofta rört sig runt kulturkrockar på olika sätt. Att ha indiskt påbrå i Skåne och, när han flyttade till huvudstaden, att vara skåning i Stockholm.

David Batra och kollegan Malin Mendel i SVT:s <i>Världens sämsta indier.</i>
En tredje säsong av Världens sämsta indier har precis spelats in. Här med SVT-kollegan Malin Mendel.

Längre fram i livet blev hans fru Anna Kinberg Batra Moderaternas partiordförande. Livet som gift med en toppolitiker blev grunden till hans humorshow Elefanten i rummet – han som är gift med henne 2017. Föreställningen turnerade runt Sverige, spelades i Globen och kan fortfarande ses på Netflix.

Annons

Inspo från sig själv

Att vara komiker är att gräva där man står och ha sig själv som främsta källa för sitt material.

– När jag bildade familj började skämten handla mycket om sådant som jag i 20-årsåldern aldrig hade trott att jag skulle skämta om. ”Åh, vad töntigt att skämta om att man har småbarn”, liksom. Helt plötsligt gör man det, konstaterar David Batra.

David Batra med frun Anna Kinberg Batra och dottern Elvira.
Med frun, Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra och dottern Elvira.

Sedan tänkte han att det där med att skämta om hur det är att bli medelålders, det skulle han i alla fall aldrig göra.

– Och nu står man och gör det. Och jag är faktiskt väldigt glad över att verka i en sådan genre där man bara kan åka med i livet, och få materialet bara genom att … överleva, egentligen.

Annons

Från början var drivkraften till stor del att kunna överleva på sin hobby och passion. Senare handlade det mer och mer om att utvecklas och bli bättre. Och det där han tyckte var så töntigt i sin ungdom, att skämta om familj och barn, det visade sig ju vara väldigt utvecklande och tog honom till en ny nivå som komiker, anser han.

– Många säger att för att bli en bra ståuppkomiker så måste du göra runt sju år eller tusen gig, säger David Batra och fortsätter:

David Batra sitter vid jurybordet i TV4:s <i>Talang</i>.
Bara David Batra är kvar från den gamla juryn i Talang.

– Just för mig tog det faktiskt väldigt lång tid att mogna. Först efter 10–15 år blev jag hyfsat rolig. Och det var något med det där att jag fick barn och familj och kände mig tryggare – och faktiskt också hade mer att prata om. Jag tycker själv att komiker är roligare när de har nått åtminstone 35-40-årsåldern, än när de var riktigt unga.

Annons

När man skämtar om stoff ur ens eget liv, distanserar man sig från det då?

– Nej, man måste nog gräva ned sig för att det ska bli kul. De skämt som blir allra roligast är de där man först slår ifrån sig när man kommer på dem, för att det blir för nära eller för känsligt.

Johanna Nordström, Helena Bergström och Viktor Norén.
Till sin hjälp att hissa eller dissa alla talanger har han nykomlingarna Johanna Nordström, Helena Bergström och Viktor Norén.

Där, i det nära och känsliga, uppstår komiken, menar han. På sätt och vis upplevde han något liknande när Hårt väder spelades in. Att utsätta sig för 57 minusgrader, eller närma sig livet i skuggan av en naturkatastrof, är ett snarlikt gränsland.

Annons

– När man känner att man vågar sig nära gränsen för vad man orkar med rent fysiskt, men även hur självutlämnande man vågar vara, då blir det oftast som bäst. Det brukar också vara det man själv minns med mest glädje, för att man vågade ta klivet.

Det här är David

  • Namn: David Batra.
  • Ålder: 50 år.
  • Gör: Komiker.
  • Bor: Stockholm.
  • Familj: Frun Anna Kinberg Batra, 52, och dottern Elvira, 16.
  • Så rensar jag tankarna: ”Går ut och går med hunden.”
  • Styrka: ”Jag är nyfiken och öppen för nya saker.”
  • Senaste kulturupplevelse: Per Anderssons Räkhäst.

Karriären i korthet

Utbildad civilekonom.

Debuterade som ståuppkomiker 1994 på hotell Kramer i Malmö.

Slog igenom i början av 00-talet med tv-programmen Räkfrossa och Kvarteret Skatan med bland andra kompisen Johan Glans.

Har publicerat boken Den som inte tar bort luddet ska dö, resultatet av hans samlande på uppfordrande lappar som folk satt upp på olika ställen.

Deltog ofta i radioprogrammet På minuten.

Värd i Sveriges Radios Sommar 2008 och 2015.

Debuterade i tv-programmet Parlamentet 2009.

Jurymedlem i tv-programmet Talang sedan 2017.

I programserien Världens sämsta indier utforskar David Batra Indien tillsammans med SVT:s korrespondent Malin Mendel i syfte att finna sitt ursprung och lära sig mer om landet.

Annons