Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Rachel Mohlin fyller 50 år: Frikyrkan bäddade för karriären

26 maj, 2023 
Johan Ekfeldt/TT
Att göra många olika saker, ibland samtidigt, har alltid varit Rachel Mohlins melodi. Just nu varvar hon skådespeleri och radiosatir med att skriva roman. Dessutom läser hon massor, ofta under promenader.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rachel Mohlin älskar att fylla år. Dels för att alternativet inte är så lockande, dels för att hon är född vid en härlig tid på året.

– Tanken att det finns en dag när jag började livet, den tycker jag om. Den här dagen klockan 00.20 började allt för mig.

5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan som du kanske inte visste

Platsen var Skärstad utanför Jönköping där hon växte upp. Mamman var barnsjuksköterska och pappan ingenjör inom brandförsvaret. Fanns det något som pekade mot en framtida bana som komiker, skådespelare och författare? Ja, kanske scenvanan hon fick inom frikyrkoförsamlingen.

– Vår frikyrka var väldigt generös med det som sedan blev mitt yrke. Den utgjorde en scen för olika framträdanden och jag började tidigt med sketcher och revyer. Och ställde mig inför samma problem som jag ställts inför i mitt yrkesliv: Är det här kul? Kan vi göra så här?

Annons

En nyttig erfarenhet var också att inse att en del gillar det man gör, andra inte.

Nu var det ju så att Rachel Mohlin ville bli konstnär. Hon lämnade in sina arbetsprover till Konstfack i Stockholm men blev till sin stora besvikelse inte antagen. I stället kom hon som praktikant till Jönköpings länsteater och upptäckte teatern som arbetsplats.

– Mina arbetsuppgifter var olidligt tråkiga, jag stod och kopierade manus hela dagarna. Men ibland smet jag in och tittade på repetitionerna och det var då jag bestämde mig. Hela maskineriet runt föreställningarna och att människor gemensamt skapar något fantastiskt i stunden, det gjorde sådant intryck på mig

Lider av rampfeber

Yrkesvalet har hon aldrig ångrat. Eller?

– Jo, inför varje premiär, säger hon med ett skratt. Rampfebern, det är mina ”hoods”. Jag traskar omkring där i ångestens kvarter och skriker ”Varför håller jag på med det här”. Och så blir det ändå jättekul.

Samma dag som vi gör intervjun sänds första avsnittet av den nya tv-serien ”Ingen ängel” på Viaplay där Rachel Mohlin är med.

Annons

– Jag spelar en marsvinsälskande kvinna som kanske inte har tålamodet som sin främsta egenskap. Eller umgängeskonsten heller för den delen.

Det är en dramakomedi med skräckinslag, den senaste i raden av film- och tv-roller som inleddes då hon spelade i 90-talssåpan ”Vänner och fiender”.

Rachel Mohlin har också gjort sig ett namn som komiker. I programserier som ”SNN News”, ”Kvarteret Skatan” och ”Partaj” har hon fått utlopp för sin förmåga att roa, bland annat genom att imitera politiker och andra offentliga personer.

Återkommer ofta till Gudrun Schyman

Imiterar gör hon också sedan 2002 i Sveriges radios satirprogram ”Public service” som sänds på söndagar.

Annons

– Oj, det känns inte som att vi gjort det så länge. Vi jobbar ju alltid med veckan som just gått och därför känns det mera som att vi har hållit på bara en vecka. Hade det varit en och samma teaterpjäs hade de kanske behövt bära ut oss.


TT: Vilken offentlig person har du lättast att härma?

 Hm... jag vet inte. Jag tänker inte så. Jag går i gång på sådant som hänt och sagts under veckan. Sedan återkommer vissa, som Gudrun Schyman, men det är för att hon ofta är aktuell. Men jag är svag för dialekter, det ska jag inte sticka under stol med.

Hemma hos Rachel Mohlin står radion på nästan jämt. Hon lyssnar på allt, inte minst för att få inspiration till ”Public service”. Men ibland måste det vara tyst. När hon skriver behövs det lugn och ro och just nu håller hon på med uppföljaren till debutromanen ”Dungen” (Bokförlaget Polaris) som kom för två år sedan. Den här gången handlar det om två systrar.

– Jag vill vänta med att berätta tills jag själv har ett bättre grepp om berättelsen. Men den är inte på något vis självbiografisk, möjligen ”självgeografisk” då jag är bekant med miljöerna och upplevelserna av att växa upp i en frikyrka och nära den småländska skogen.

Annons

Läser mycket

Rachel Mohlin har alltid gjort flera olika saker men poängterar att hon ständigt öser ur samma källa.

– Jag vill förstå. Förstå mig själv och mig själv i världen.

Detta att göra olika saker blir ibland mycket bokstavligt. Hon läser enormt mycket böcker, och om du promenerar på Södermalm i Stockholm och får syn på en kvinna som går med en bok framför ansiktet är det förmodligen Rachel Mohlin.

– Man läser en snutt och sedan går man tio steg. Det är inte konstigare än att titta på mobilen.

Fakta. Rachel Molhin.

  • Fyller: 50 år den 29 maj.
  • Gör: Skådespelare som också skriver, imiterar och målar.
  • Bor: Stockholm.
  • Familj: ”Stor och kärleksfull.”
  • Om att fylla 50: ”Jag tycker mycket om att fylla år.”
  • Så firar hon födelsedagen: ”Jag förväntar mig en jordgubbstårta, om jag så ska baka den själv.”
  • Två motsatta drag: ”Jag är väldigt energisk i perioder. Då får jag mycket gjort och sover för lite. Sedan har jag perioder när jag är asocial och inte gör många knop. Det kanske bara är normalt med min typ av jobb?”
Annons