Victoria och Daniel - 10 år av kärlek

Brudklädd kronprinsessan Victoria stryker bort en glädjetår från Daniels kind.

Victoria torkar glädjetårar från Daniels kind vid vigseln för 10 år sedan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 19 juni 2010 hölls den första kronprinsessvigseln någonsin i Sverige – sagobröllopet mellan kronprinsessan Victoria och blivande prins Daniel.
Nu firar de tennbröllop, 10 år som man och hustru – och 20 år sedan de träffades.

Hans tal till sin brud gick rakt in i allas hjärtan:

”Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara Din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att Du ska förbli så lycklig som Du är i dag”.

Att hålla ett tal inför alla kungligheter, gäster och miljontals tv-tittare världen över kan inte ha varit det lättaste.

Victorias bakslag! Kan inte fira stora kärleksfesten med Daniel
Slå på ljud

Men Daniel Westling gjorde det med bravur – och med ett hjärta som klappade av kärlek. Ingen som tittade på bröllopet kan glömma den romantik som rådde, kyssen, alla varma blickar och små ömma klappar på varandra.

Och visst ser han ut att ha lyckats, Daniel. Kronprinsessparet verkar lika lyckliga idag.

De jobbar ofta tillsammans, hjälps åt, lyssnar uppmärksamt, håller varandras händer, stöttar när det är tungt men skrattar också varmt ihop.

Prins Daniel och Victoria drejar och skrattar gott.

De arbetar ofta sida vid sida, som här vid studiebesöket i Höganäs i januari där de fick prova att dreja själva. Foto: TT

Johan Nilsson/TT

Nu firar Victoria och Daniel sin 10:e bröllopsdag – men de firar också 20 år sedan första mötet!

Bilderna visar Estelle och Leonores verkliga relation

År 2000 tipsade Madeleine sin storasyster om gymmet Master Training och den duktige personlige tränaren där. Där träffades de och blev vänner. Efter en tid av vänskap började varmare känslor att spira…

– Hon kom till min miljö där jag kände mig trygg och det växte fram väldigt naturligt, sa prins Daniel i en SVT-intervju.

Två månader efter första mötet tog Daniel mod till sig och bjöd ut kronprinsessan på hemlig dejt, en Britney Spears-konsert i Globen.

– Ganska tidigt ville vi tro att det skulle bli vi. I alla fall jag, berättar Victoria i boken ”Vårt bröllop”.

Hon fick rätt. Nu firar de 10 år som man och hustru, och 20 år av varm vänskap och kärlek!

Hemlig kärlek

Sportigt sommarklädda och i vita toppar, khakishorts och med stora golfbagar över axlarna, Victoria och Daniel.

Första bilden på Victoria och Daniel 2002. Foto: TT

Foto: Jonas Ekströmmer/TT

Daniel och Victoria utklädda till högtidsklätt 1700-talspar på maskeradbal.

2005 fick Daniel prova på slottslivet… Fotot är taget under en maskeradbal på Ulriksdals slott. Foto: TT

Foto: Laila Durant/TT

Victoria och Daniel fritidsklädda efter en liten shoppingtur på ICAS Karlaplan.

I början av sitt förhållande kunde Victoria och Daniel leva som nästan vem som helst. Här 2004 efter ett besök på ICA Karlaplan. Foto: TT

Länge lyckades de hålla sin kärlek hemlig. Avslöjandet om att de var ett par och de första bilderna kom först 2002. Året efter visade de sig för första gången offentligt tillsammans med kungafamiljen vid konserten på Öland på Victorias födelsedag.

Frieri och förlovning

Kronprinsessparet vid blomsterprydda éntren till sin kärleksstig i grönskande skog.

Det var här på Kärleksstigen som Daniel föll ned på knä och frågade om Victoria ville bli hans fru. Foto: Anders Wiklund/TT

Anders Wiklund / TT

När Daniel friade visste han att Victoria hade ett önskemål, att det skulle ske i området kring Drottningholms slott. Vilken ring han valde var inte viktigt.

Victorias och Daniels hemliga gömställe – se bilden!

Daniel tog mod till sig och tog med Victoria ut på en promenad på Kärleksstigen vid udden. Vid vattnet föll han på knä och friade.

– Det var en härlig solig dag, isen knarrande och det var en fantastisk stämning, har Daniel berättat efter förlovningen.

Och Victoria svarade: Jaa, jaa, ja, ja!

De förlovade sig på slottet i Stockholm den 24 februari 2009.

Vigseln

Bröllopskyss , bilden tagen bakifrån och man ser Victorias långa släp.

Bröllopskyss på balkongen till Stockholms slott. Foto: Anders Wiklund/TT

Foto: Anders Wiklund/TT

Den 19 juni 2010 hurrade en halv miljon människor för kronprinsessparet ute på Stockholms gator och en hel värld följde vigseln i Storkyrkan och efterföljande bröllopsfest via tv.

Bilderna avslöjar: Victoria och Daniel privat

Victoria strålade mer än någonsin i brudklänningen av Pär Engsheden och med vita blommor därtill.

Alla rördes när Victoria kärleksfullt torkade bort några tårar från Daniels kind efter att de båda sagt ja till varandra och växlat ringar.

Under kvällen höll den nyblivne prinsen sitt gripande tal till sin fru där han berättade om den box med 30 brev han hade fått av Victoria då hon skulle vara bortrest i en månad. Brev hon suttit uppe och skrivit hela natten innan avresan. ”Det säger allting om den kärleksfulla person du är”, sa Daniel och tittade ömt på kronprinsessan.

Efter bröllopet åkte de nygifta på bröllopsresa och kryssade runt bland Franska Polynesiens öar.

Hemmet

Hela familjen i en beige soffa och Kate och William mitt emot i en annan soffa. På bordet tända ljus, frukt och blommor.

Hemmet i Haga är modernt och går i vit och grå färgskala. Här besöks kronprinsessfamiljen av ”kollegorna” William och Kate 2018.

Foto: TT

De som väntar på något gott… Det nygifta kronprinsessparet fick vänta ett tag innan de kunde flytta in i sitt nya hem, Haga slott. Renoveringen drog ut på tiden men i slutet av november kunde de lämna tvårummaren på Drottningholm för 1 550 kvadratmeter och 41 rum, 13 badrum, gästtoaletter och två kök. I det privata är det oftast Daniel som lagar middagen.

– Det är inte så ”slottigt” hemma hos oss, det är mer som en villa, sa Victoria till en grupp barn som frågade hur hennes slott såg ut.

Färgskalan går i grått och vitt med lite accenter i aprikos. 25 av rummen disponerar familjen privat och vinden är inredd som ett lekrum.

De finaste

Fundersam Prins Oscar och glad prinsessan Estelle ligger och stöttar sina huvud med händerna på svartvit bild.

Det allra finaste de gjort tillsammans, barnen Estelle och Oscar. Foto: Linda Broström/Kungahuset

Foto: Linda Broström/Kungahuset

Det allra, allra finaste de gjort tillsammans är barnen Estelle och Oscar.

Estelle Silvia Ewa Mary kom till världen 23 februari 2012 och är nummer två i svenska tronföljden efter sin mor. Hon går i första klass på skolan Campus Manilla och älskar idrott, cykling och hästar.

Estelle är utåtriktad och trots sin ringa ålder är hon en naturbegåvning när det gäller att möta människor och representera kungahuset.

Lillebror Oscar Carl Olof föddes 2 mars 2016.

Han går i förskola och trivs bäst i vana miljöer, då är han ett solsken. Ger man honom en boll är energin och glädjen total, sägs det.

Värnar vår värld

Kronprinsessparet sitter nära varandra på bänk i skön, grön natur, fotot taget bakifrån.

Kärleken mellan Victoria och Daniel är fortfarande stark och de arbetar ofta sida vid sida och brinner för vår miljö och natur. Foto: Anders Wiklund/TT

Foto: Anders Wiklund/TT

Tio år efter vigseln har kronprinsessparet och familjen utvecklats till Europas kanske modernaste.

De har alltid värnat naturen och vår miljö, de har satt motion och hälsa i centrum och stöttar människor som har det svårt. För att lära känna Sverige ordentligt gjorde Victoria under två år vandringar i alla våra landskap. Båda barnen är lärda att vara miljömedvetna och hjälpa till att rädda vår natur.

Tillsammans tog Daniel och Victoria initiativet till Generation PEP för att alla barn och ungdomar ska vilja leva ett aktivt och hälsosamt liv. Prinsen är på plats och delar ut medaljer till de små som sprungit Prins Daniels lopp varje år.

Kronprinsessan Victorias har en fond som arbetar för barn och ungdomar i Sverige med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom och förutom Estelle och Oscar har hon 18 gudbarn – som hon håller kontakt med.

Hur de hinner och orkar?

Sann kärlek ger både energi och kraft!

Victoria Ingrid Alice Désirée

Kronprinsessan Victoria är biodlare på Öland. Här får hon hjälp av Estelle och Oscar. Foto: Jonas Ekstrmer / TT

Född: 14/7 1977 i Stockholm.
Officiell titel: Hennes Kungliga Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland.
Familj: Make Daniel, barnen Estelle och Oscar. Valpen Rio.
Bor: Haga slott, Solna kommun.
Intressen: Att vara i naturen, att promenera och åka skidor. Musik. Älskar att vara på slottet Solliden på Öland på somrarna. Hjälper till i trädgården där, sköter bikupor och har hand om honungen.
Stjärntecken: Kräftan – omtänksam, vårdande, känslosam. En trofast beskyddare.

Olof Daniel Westling Bernadotte

Född: 15/9 1973 i Örebro.
Officiell titel: Svensk prins och hertig av Västergötland.
Intressen: Skidåkning och golf är två stora passioner. Prinsen brinner för sociala frågor, hälsa, idrott och entreprenörskap och uppskattar teater och musik.
Stjärntecken: Jungfru – flitig, noggrann, eftertänksam och lite blyg. Analyserar kritiskt.