Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Dubbelmordet i Marocko: Silke fick varsel om sin systers död

08 feb, 2021 
Anne Kristensen
Silkes syster Louisa Vesterager Jespersen blev mördad i Marocko.
Louisa Vesterager Jespersen (längst th) och väninnan blev mördad under en vandringsfärd i Marocko. Systern Silke fick varsel om händelsen i återkommande drömmar.
Två veckor före sin systers död började Silke få mardrömmar. Hon drömde att Louisa blev brutalt mördad under en vandringstur på ett berg. Det skulle snart visa sig bli verklighet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Silke visste direkt vad som hade hänt när hon hörde skriken från hallen: poliserna som knackat på dörren hade berättat för hennes mor att Louisa var död.

Jag visste i det ögonblicket att min värsta mardröm hade blivit verklighet

Den senaste tiden hade Silke haft förfärliga mardrömmar. De var ovanligt detaljerade och verkliga. Hon drömde att hennes älskade storasyster, Louisa Vesterager Jespersen, på ett bestialiskt vis blev knivmördad av iskalla gärningsmän, på ett bergskrön.

Louisa Vesterager Jespersen blev mördad i Marocko.
I december 2018 blev danska Louisa Vesterager Jespersen och hennes norska vännina mördade av IS-terrorister under en vandringstur i Marocko.

Silke tänkte att de otäcka drömmarna bara var ett uttryck för hennes oro över Louisa, som den 9 december rest till Marocko med sin norska väninna, Maren Ueland, för att vandra i Atlasbergen.

Annons

– Men när jag hörde min mor ropa ”nej, nej, nej”, behövde jag inte vänta på att hon kom in i vardagsrummet för att ge oss beskedet. Jag visste i det ögonblicket att min värsta mardröm hade blivit verklighet, säger Silke Vesterager Jespersen, som snart fick bekräftat, att hennes drömmar hade varit skrämmande precisa.

Hon reagerade inte på samma sätt som sin tvillingsyster Christina. Då Christina under den kommande tiden stängde in sig på sitt rum och försökte att förtränga alla outhärdliga känslor, bejakade Silke all den smärta som är förbunden med en så förfärlig tragedi.

Grät i flera dagar när systern mördades i Marocko

– Jag grät flera dagar i sträck. Och samtidigt var jag också så arg på dem som hade tagit hennes liv att jag fick lust att döda dem. Men jag intalade mig själv att det kunde jag ju inte, för då skulle jag inte komma upp till Louisa i himlen. Och sådana människor är vi ju heller inte. Det är bara mördarna som har den ondskan i sig. Jag kommer aldrig förstå hur de kunde göra det, säger hon och skakar på huvudet.

Se också: Jeanette förlorade sin dotter Ebba i terrordådet

Jeanette förlorade sin dotter Ebba i terrordotet på DrottninggatanBrand logo
Jeanette förlorade sin dotter Ebba i terrordotet på Drottninggatan

Silkes sorg över Louisa har inte blivit mindre även om det nu är över två år sen hon dog. Tvärtom. Ju längre tid som passerat sedan Silke sist såg sin storasyster, ju större har saknaden vuxit sig.

Annons

– Jag saknar allt med henne, speciellt hennes goda energi och att hon alltid var så glad och rolig. Vi skrattade så mycket tillsammans, och det hände alltid massa galna saker när man var med henne. Jag kommer ihåg en dag när vi promenerade vid en å och pratade. Plötsligt knuffade hon vår andra syster Christina i vattnet, och jag blev så chockad att jag knuffade ner henne i vattnet också. Det slutade med att Louisa rev med mig och så låg vi där i vattnet och skrek av skratt alla tre, berättar Silke och ler åt minnet.

Louisa Vesterager Jespersen mördades

Ett av många. Hennes sista minne med Louisa är från sommaren 2018, när hela familjen var samlad för att umgås i trädgården. Det var glad stämning, som det alltid var när Louisa var i närheten.

– Jag försöker fokusera på det positiva och tänka på alla goda stunder vi hann få tillsammans med henne. Det skulle ha varit hennes önskan att vi försökte att få det bästa ut av livet, säger Silke som snart ska våga sig på ett fallskärmshopp.

Louisa Vesterager Jespersen i förgrunden med familjen
Sista minnet Silke har av sin syster är från den här dagen 2018. Louisa Vesterager Jespersen, längst fram i bilden, tillsammans med familjen i deras trädgård.

– Det testade självklart Louisa också. Hon kastade sig ut i alla möjliga vilda saker och var inte rädd för något. Det har jag själv lärt mig något av.

Annons

Filmade morden på Louisa och Maren

Silke har också blivit bättre på att värdesätta att resten av familjen fortfarande har varandra. Hon har alltid haft ett starkt band till sin mamma och sina syskon, men efter Louisas död har de kommit ännu närmre varandra.

– Vi är bra på att stötta varandra och vi kan direkt märka om någon har en dålig dag. Och de är självklart fortfarande många. Det är skönt att veta att man inte är helt ensam om den sorgen de dagarna.

De svåraste dagarna har varit dem när familjen blev konfronterad med dödsvideon, som gärningsmännen spelade in och sedan spred via nätet. Videon har flera gånger blivit delad på deras Facebook-sidor och har gått igång automatiskt när de öppnat sina profilsidor. Även om de har raderat den så snabbt som möjligt och blockerat dem som sänder fruktansvärda bilder så har de sett tillräckligt för att veta att den unga kvinnan i videon är Louisa. De känner igen hennes långa ljusa hår.

Silke och Christina Vesterager Jespersen som båda lever med skyddad identitet på grund av hoten efter systerns död.
Silke och hennes tvillingsyster Christina har fått hemlig adress efter alla hot.

Får hot på internet

– Det är bara några månader sedan som jag fick videon skickad till mig sist. Det var en man från utlandet som skrev att han hoppades att jag skulle begå självmord när jag såg den. Då bubblar sorgen upp till ytan och det skapar en rädsla över vad de som skickar videorna mer kan hitta på. Både jag och min tvillingsyster Christina har fått hemlig adress eftersom vi är rädda för vad som kan hända.

Annons

I november i år blev en 71-årig dansk kvinna dömd till sex månaders villkorligt fängelse efter att ha delat videon på den numera nedstängda Facebooksidan ”Ja til frihed – nej til islam”. Domen är den hittills hårdaste som tilldelats en person som delat videon, och det är helt på sin plats, menar Silke. Hon förstår inte att man kan få för sig att sprida bilderna ytterligare.

En man från utlandet skrev att han hoppades att jag skulle begå självmord

– Det är speciellt underligt när det är en 71-årig dam. I den åldern borde man vara en förebild för andra och veta tillräckligt om livet för att förstå vad som är rätt och fel

”De värsta föreställningar”

För Silke och hennes familj är sorgen omöjlig att bearbeta när bilderna av mordet ständigt florerar på internet.

– De sätter igång tankar om mordet och kastar oss tillbaka till ruta ett, eftersom det påminner om det ögonblick som vi så hårt försöker att få ut ur huvudet. Jag önskar att folk tänkte på att det i andra änden sitter människor i djup sorg och ser bilderna. Även om vi stänger ner videon med detsamma så startar ju ändå en process där man gör de värsta föreställningar, säger Silke och tillför:

Annons

– Det är nog omöjligt att helt bromsa videon när den redan är på internet men genom att inte dela den kan man åtminstone se till att den inte får extra liv.

Mitt i den mörka tiden finner familjen Vesterager Jespersen stor tröst i att de har upplevt flera tecken på att Louisa fortfarande finns bland dem.

Ett tänt ljus och skuggan av änglavingar på väggen.
Silke är säker på att hennes syster Louisa kommunicerade med familjen genom ljuset och skuggan av änglavingarna på väggen.

– Innan Louisa dog talade vi om vilka tecken vi skulle ge varandra om någon av oss plötsligt gick bort. Vi pratade om att vi skulle få stearinljusen att fladdra så att de personer som var kvar kunde se att man fortfarande var i närheten. Och Louisa har hållit sitt ord, säger Silke och ler:

Annons

– Vi lägger ofta märke till att stearinljusen rör sig och en dag tog jag en bild på det, och på väggen kan man se en skugga som liknar änglavingar. Jag är säker på att det är Louisa som visar att hon fortfarande är här. Det är vi allihop.

Översättning och bearbetning av text: Malin Aunsbjerg

Fakta om dubbelmordet i Marocko

17:e december 2018 hittades den 24-årige danskan Louisa Vesterager Jespersen och den 28-årige norskan Maren Ueland knivmördade med halsarna avskurna vid deras tält i foten av Toubkalberget i Marocko. De två väninnorna, som båda studerade kultur- och naturvägledning på ett universitet i Norge, var på vandringstur i Atlasbergen i det nordafrikanska landet när de blev överfallna och brutalt mördade av tre män. Hela händelsen filmades.

Mycket snabbt efter att de funnit kropparna slog de marockanska myndigheterna och Polisens underrättelsetjänst fast att det var tal om en terrorhandling och att gärningsmännen hade anknytning till terrorrörelsen Islamisk Stat (IS). Totalt 24 personer blev åtalade i fallet – varav fyra för själva morden. Tre av dem blev dömda till döden, medan den fjärde som lämnade platsen innan själva morden, blev dömd till livstids fängelse. De övriga 20 fick straff på mellan fem och 30 års fängelse.

Kort efter dubbelmordet började en video, som sades visa morden, att cirkulera på nätet. Bland annat delades den till anhöriga på Facebook. Först var man osäker på om videon var äkta, men i efterhand har den norska kriminalpolisen såväl som underrättelsetjänst värderat att den är äkta.

Källa: Ritzau

Annons