Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Skydda ditt husdjur från fästingar – populära metoden du ska skippa helt

09 maj, 2025
author Maria Torshall
Maria Torshall
Fästingarna är vakna sedan länge och det är hög tid att skydda dina husdjur.
Men fästingtabletter och -droppar innehåller starka gifter som kräver varsam hantering.
Så ska du tänka kring djurens och din egen och familjens säkerhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

Fästingar kan bära på bakterier och virus som kan skada både oss människor och våra husdjur.

Det finns en utbredd tro på att katter inte blir sjuka av fästingar, och det är sant att de mer sällan blir sjuka och ofta klarar en smitta bättre än hundar. Men även katter kan bli sjuka i framför allt anaplasma.

Hundar verkar vara mer känsliga och kan få både TBE, borrelia och anaplasma, även kallat fästingfeber. Mot borrelia finns numera ett vaccin för hundar, men inte för katter. Men varken mot TBE eller anaplasma går det att vaccinera sin hund eller katt.

I värsta fall kan husdjuren få feberattacker med livslånga skador som följd av en fästingburen smitta – eller till och med dö. Men att husdjuren blir så sjuka är ovanligt.

Att skydda husdjuren från fästingar är alltså klokt – men hur?

Katt med fästing på huvudet
Även katter kan bli smittade av bakterier och virus som fästingar kan bära på.Foto: TT

Droppar i nacken, sprayer, halsband med allt från oslipade bärnstenar till nervgifter, tabletter, hundsängar, scarves eller täcken preparerade med insektsmedel…

Metoderna är många och industrin som ska skydda våra husdjur från fästingar omsätter miljoner kronor varje år.

Så vilket medel ska man välja?

Svaret är aldrig svart eller vitt. Men kunskap är ditt bästa vapen för du som djurägare ska kunna göra ett så bra val som möjligt.

Annons

Ge inte samma medel till alla dina husdjur

Först och främst är det viktigt att ge fästingskydd efter det djur du har. Är det en katt, hund eller häst?

Djurarterna reagerar olika på insektsgifterna som läkemedlen innehåller, och vissa medel som används för hundar är direkt giftiga för katter.

Ålder, hälsa, vikt, ras (eftersom det svarar på hur pälsen ser ut) och livsstil är andra viktiga faktorer att ta hänsyn till. Och frågan om livsstil gäller både hunden eller katten och hela familjen.

Hund och katt tillsammans i gräset
Om du använder fästingmedel med nervgifter som droppas i nacken eller halsband så är det viktigt att inte andra husdjur kan slicka av dropparna eller bita i halsbandet.Foto: TT

Vissa medel avskräcker – andra dödar

Fästingmedlen fungerar på lite olika sätt. Några innehåller dofter från eteriska oljor eller örter som är avskräckande för fästingarna så att de inte går på djuret alls, medan andra innehåller gifter som dödar fästingen så fort den biter.

En del medel kräver ett recept från en veterinär, medan andra går att köpa över disk.

Flera medel, både receptbelagda och sådana som säljs utan recept, är nervgifter som slår ut fästingens nervsystem så snart den biter hunden eller katten.

De aktiva gifterna har namn som permetrin, fipronil och fluralaner och sarolaner.

När de receptbelagda tuggtabletterna kom på marknadens för ungefär tio år sedan revolutionerade de kampen mot fästingarna. Nu finns motsvarande medel som inte kräver recept.

Tabletterna innehåller nervgifter som fästingarna dör av så snart de bitit sig fast – men som alla läkemedel har tabletterna risk för biverkningar. Ganska snart efter lanseringen kom anmälningar om hundar som fått allvarliga krampanfall.

Liten flicka som kramar en hund
Små barn, framför allt under två år, ska inte ta i fästinghalsbanden eller klappa eller krama husdjur som fått spot on-preparat förrän de torkat in helt i huden.Foto: TT

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverket utredde men hittade inget samband mellan fästingmedlet och de allvarliga biverkningarna – men företaget tvingades uppdatera sin bipacksedel där det numera står att medlet ”i mycket sällsynta fall” har orsakat krampanfall och letargi.

Annons

Har din hund haft krampanfall eller har epilepsi så är det alltså klokt att tänka igen kring fästingtabletterna.

Vanligare biverkningar är att husdjuren blir lösa i magen, eller blir illamående och kräks.

En annan aspekt som ofta glöms bort är att en del av den aktiva substansen i preparaten utsöndras i hundens avföring. Därför bör du som husse eller matte vara extra noga med att plocka upp all avföring från hunden så länge den får fästingtabletter.

Håll reda på vikten

Det är också viktigt att hålla reda på att djuret får en dos som stämmer med dess vikt – och inte minst att valpen, kattungen, eller den dräktiga tiken, inte får samma medel som den vuxna hunden eller katten. Små valpar och kattungar och riktiga små lättviktare, som en liten chihuahua, ska inte ha de starkaste medlen, inte heller tikar eller kattmammor som diar.

Även i receptfria läkemedel som droppar i så kallade spot on, spray och halsband finns starka insektsgifter, som du bör vara varsam med – inte bara för husdjurens skull, utan för din familj och din egen skull, och för miljön.

Små barn, framför allt under två år, ska inte ta i fästinghalsbanden eller klappa eller krama husdjur som fått spot on-preparat förrän de torkat in helt i huden, och du bör som husse eller matte inte sova hunden eller katten i sängen så länge halsbandet sitter på eller innan dropparna torkat in helt i husdjurets hud.

Det är också viktigt att se till att dropparna i spot on-medlen verkligen hamnar på husdjurens hud och inte bara i pälsen – och att djuret inte kommer åt att slicka där du droppat medlet. Har du flera djur så ska de inte komma åt att slicka i sig varandras droppar.

Du som sätter på medlet bör tvätta händerna noga efter att du har hanterat droppar eller halsband. Är du gravid så är det klokt att både använda handskar och tvätta händerna efter att du hanterat medlen.

Glad hund som har badat kommer med en pinne ur vattnet.
Älskar din hund att bada? Många fästinghalsband innehåller insektsgifter som är väldigt giftiga för vattenlevande organismer.Foto: TT

Och om du har en hund som tar varje tillfälle att bada i sjöar, hav och vattendrag så är det viktigt att vara medveten om att halsband som Seresto och Scalibor och droppar som Frontline innehåller insektsgifter som är mycket giftiga för vattenlevande organismer.

Annons

Allt det här står i bipacksedeln eller på FASS - men handen på hjärtat, hur många av oss läser på ordentligt innan vi använder medlen?

Katten, hunden eller för den delen hästen kan inte ges samma medel – det kan i värsta fall döda ditt djur. Permetrin som ofta är den verksamma ingrediensen i fästingmedel för hästar och även finns i en del medel som kan användas till både hund och människa är exempelvis direkt livsfarligt för katten.

Även scarves, hundbäddar och kläder till hunden som säljs som skydd mot fästingar innehåller permetrin.

Giftfria alternativ

Om läkemedlen med risker för biverkningar avskräcker så finns det en rad olika giftfria alternativ, som många väljer.

Ett nytt halsband på marknaden, First Zoos fästinghalsband, fungerar genom doft från eteriska oljor som ska avskräcka fästingarna, som lavendelolja, linaloololja, citroneukalyptus och kanelolja.

En annan giftfri metod är en liten dosa som du fäster i hundens eller kattens halsband. Dosan sänder ut ultraljudsignaler och batteriet varar i knappt ett år. Den här metoden ska vara säker både för valpar och till äldre husdjur och djur som har hälsoproblem. Viktigt att veta att dosan inte tål vatten, och att batteriet inte går att byta ut.

Det finns också kosttillskott som kan strös på hundens eller kattens mat som förebygger fästingangrepp. Fixoida innehåller fulvosyra och rörstarrstorv, medan Buddy Care innehåller cistusört och bryggerijäst.

Hund med bärnstenshalsband
Vinthunden har fått ett bärnstenshalsband mot fästingar – inget som är vetenskapligt bevisat, men husse tycker att det hjälper.Foto: Maria Torshall

Giftfria sprayer innehåller ofta eteriska oljor från växter, och i vissa fall, som den från Prob, även tjära, för att avskräcka fästingarna, snarare än döda dem.

Annons

Ingen av de giftfria produkterna lovar 100-procentigt skydd mot fästingar, men alla uppges skydda.

Även bärnsten är naturligt och giftfritt och ska fungera avskräckande på fästingar dels genom att stenarna som innehåller terpener avger en arom när de blir varma av djurets kroppsvärme, och dels genom att stenarna skapar en svag statisk elektricitet när de rör sig mot djurets päls, men några vetenskapliga bevis för att bärnsten fungerar finns inte.

Den naturliga metoden som du ska skippa

Det naturliga trick du däremot inte ska testa på din hund eller katt är vitlök! Lök är giftigt för hund och katt, eftersom det påverkar de röda blodkropparna och djuren kan få blodbrist av lök. Och vitlök är om något värre än vanlig gul lök, eftersom den innehåller mer av det ämne som är giftigt för djuren. Vissa hundraser, som Akita och Shiba, är dessutom känsligare för lök än andra.

Det finns hund- och kattägare som kokar en egen brygd mot fästingar som de sprayar på sina husdjur, och att spraya lök eller vitlök på pälsen är inte farligt.

Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Och oavsett hur försiktig du är med att förebygga så är det viktigt att kolla ditt husdjur och att ha en bra fästingplockare hemma ifall det ändå skulle komma hem med en fästing eller två.

Bäst av alla funkar det som ser ut som en liten penna med en ögla som du kan trycka ut, slå runt fästingen och så enkelt dra ut den.

Annons