Spåren efter Julies mördare ledde till teaterscenen

Julie Kibuishi mördades

Foto: TT

En död tjej, en försvunnen pojkvän och en girig skådespelare. Sam och Julie mördades för att finansiera ett bröllop.

Fredagen den 21 maj 2010, hade 23-åriga Julie Kibuishi gått ut med sin bror för att äta middag på en restaurang i Long Beach. Julie var en sprallig dansare och designstudent, omtänksam och omtyckt av sina vänner. Hon höll regelbunden kontakt både med sin familj och pojkvännen Sam Herr, 26.

Julie Kibuishi försvann efter middagen

Julie Kibuishi var en glad och sprallig tjej.

Foto: TT

Familjen tyckte därför att det var märkligt då Julie efter middagen med brodern inte gick att få tag på. Det var inte likt henne. Hennes nära var vana vid att hon hörde av sig, så de började sms:a och fråga hur det var med henne. På lördagen blev Julies mamma så orolig att hon ringde polisen. Samtidigt började Sams föräldrar undra var deras son höll hus. Han hade inte heller gått att få tag på och Sams pappa Steve åkte till sonens lägenhet vilken han hade en reservnyckel till. Allt såg som ut som vanligt. Det var välstädat.

– Så öppnade jag dörren till sovrummet och såg en livlös kropp, berättar en chockad Steve.

Sam Herr blev misstänkt för mordet på flickvännen Julie.

Sam Herr var en sparsam soldat som tjänstgjort i Afghanistan

Foto: TT

Men det var inte sonen som låg i sängen utan Julie. Hon var död, skjuten i huvudet och till synes våldtagen. Och Sam var försvunnen.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Se också: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

Misstankar mot pojkvännen

Sam Herr var en tidigare amerikansk soldat som tjänstgjort i Afghanistan. Dock med ett brokigt förflutet. Han hade i yngre år misstänkts för ett mord vilket han friats från. Så polisens misstankar riktades snabbt mot Sam. Han var nu huvudmisstänkt som den trolige gärningsmannen. Dessa misstankar stärktes av sms från Sam som hittades i Julies mobil. De hade kommit under fredagskvällen, och han hade bett henne komma över till hans lägenhet eftersom han inte mådde riktigt bra. Omtänksam som Julie var hade hon åkt dit och nu var hon död. Men Sams familj gjorde egna efterforskningar. De ringde runt till sonens vänner. Familjen såg också igenom Sams uttag från hans bankkonto. Pappa Steve kunde se att det gjorts uttag efter att Julie mördats.

Steve med sonen Sam Herr

Steve berättade att sonen Sam var sparsam och hade lagt undan pengar från tiden som soldat.

Foto: TT

I samtalen med Sams vänner dök det upp ett namn som familjen inte kände igen, Daniel Wozniak, en hängiven amatörskådis som var Sams granne. Han lät nervös när Steve ringde upp och medgav att han hade träffat Sam i dagarna. Han påstod att Sam sagt till honom att han haft problem med familjen, något som fick Steve att reagera.

– Vi har en jättenära och öppen relation inom familjen. Det fanns inga såna problem. En annan sak Steve reagerade över var det faktum att ganska stora uttag gjorts från Sams konto och hans son var sparsam. Under tiden i Afghanistan hade han sparat ihop 60000 dollar.

– Allt han tjänade under militärtiden sparade han, berättade Steve.

Gangsterbruden Linda Calvey kallades Svarta änkan

Det gick att spåra kontouttagen till en Wesley Freilich i Long Beach via pizzabeställningar som gjorts med Sams kort, och Wesley berättade det som till slut fick pusselbitarna att falla på plats.

16-årige Wesley var vän med Daniel Wozniak. Då Daniel bad honom använda ett bankkort som tillhörde Sam ifrågasatte inte Wesley varför. Daniel sa att han och Sam gjort upp en plan tillsammans och gav Wesley Sams kod. Någon Sam såg Wesley aldrig till, men han gjorde som Daniel sa och använde kortet frikostigt under ett par dagar.

Daniel Wozniak och flickvännen Rachel Buffett skulle gifta sig.

Daniel och Rachel hade stora bröllopsplaner.

Foto: TT

Hämtades från svensexan

Polisen hämtade in Daniel till förhör mitt under hans egen svensexa, bara några dagar innan bröllopet med hans flickvän Rachel skulle äga rum. I förhören lovade Daniel att berätta allt han visste, bara han kom i tid till sitt bröllop.

Han erkände att han haft kontakt med Wesley och bett honom handla med Sams kort. Men, sa han, det var något som han och grannen Sam gjort upp om tillsammans. Planen var att Sam skulle anmäla sitt kort stulet och sedan försöka få banken att ge honom pengarna tillbaka. Ju mer utredarna försökte få ett grepp om vad som hänt, desto mer ändrades Daniels historia. Plötsligt påstod han att Sam hade sökt upp honom och berättat att han mördat Julie. När polisen sedan ville ha ett dna-test för att utesluta Daniel som misstänkt gärningsman backade han direkt. Han erkände nu att han hade varit i sin grannes lägenhet och sa:

– Är det vad ni vill höra? Jag såg att hon var skjuten med två skott i huvudet.

Daniel Wozniak mördade två

Foto: TT

Med denna ödesdigra replik försade sig amatörskådisen. Polisen hade bara sett ett skotthål på Julie. Det var först under obduktionen det Daniel sa styrktes, att det krävts två skott för att döda henne.

Då han väl insåg att det var kört tog det inte många timmar innan Daniel gav upp och erkände. Han berättade hur han först hade lurat sin granne att komma till teatern för att få hjälp med att bära in ett par lådor, hur han skjutit Sam då han vänt honom ryggen:

– Han levde fortfarande och ropade efter hjälp. Då sköt jag honom igen.

Daniel släpade upp och lämnade Sams döda kropp på teaterns vind. Han plockade på sig grannens tillhörigheter. Ett par timmar senare steg han in på scenen med sin fästmö Rachel och spelade i ”Nine”. En musikal byggd på an Fellini-film. Efteråt bugade han och kasserade in publikens jubel. Även scenchefen var begeistrad av Daniels insats den kvällen.

– Jag fick gåshud och sa ”Jaaa, Daniel, där satte du det!”. Det var så bra!

Amatörskådespelaren Daniel Wozniak fälldes för mord

Daniel Wozniak gjorde avtryck på publiken. Föga anade de vad han gjort innan ridån gick upp.

Foto: TT

Men dramat slutade inte där. Efter föreställningen sms:ade Daniel Julie från Sams telefon, lockade över henne till den dödes lägenhet där han sköt henne med två skott i huvudet innan han åkte tillbaka till teatervinden och styckade Sams kropp. Kroppsdelarna spred han ut i en park i närheten. Polisen fann mycket riktigt de flesta delarna av liket i parken, men inte Sams huvud och hans ena hand. Huvudet hittades dagen därpå, den 27 maj vilket råkade vara Sams födelsedag. Handen hittades däremot aldrig. Kanske hade någon hund hittat den, sprungit iväg och gömt den någon annanstans.

Förgiftningar från Sokrates till Dr Death

Simpelt motiv

Det tog rättsväsendet i Kalifornien fem och ett halvt år att genomföra rättegången mot Daniel. Varför det tog sådan tid är oklart då teknisk bevisning och erkännandet räckte för att fälla honom. Då rättegången väl hölls överlade juryn bara i två timmar innan de dömde Daniel till döden för morden.

Motivet var simpelt och småaktigt. Daniel behövde pengar och visste att Sam hade ett bra sparkapital från tiden i Afghanistan. Mördaren ville helt enkelt finansiera sitt bröllop och ge sin fru en fin smekmånad. En förkrossad pappa Steve sa om sin son efter att dom fallit:

– Han var så duktig på att spara pengar. Vem kunde tro att det skulle kosta honom livet? Hade jag vetat det hade jag bett honom göra av med allt och leva fattig istället. Då hade han i alla fall varit vid liv.

Daniel Wozniak sattes på Death Row i San Quentin-fängelset i Kalifornien i väntan på avrättning. Men sedan Kalifornien infört ett moratorium för dödsstraff har han och flera hundra andra interner fått ett uppskov. Fästmön Rachel, en före detta Disneyprinsessa på Disneyland, dömdes till 32 månaders fängelse. Detta då hon ljög för polisen för att skydda fästmannen.