Bernie Madoffs bluff blåste familj, vänner och kändisar

Bernie Madoff blåste kändisar, investerare och familjen – däribland svärdottern Stephanie Mack.

Foto: TT

Bernie Madoffs framfart kantades av personliga tragedier. Det har kallats tidernas största ponzibedrägeri – med en nota på åtskilliga miljarder och en lång rad ödelagda liv.
– Jag hatar Bernie Madoff, sa änkan till hans son som slog larm och senare begick självmord.

Den 10 december 2008 ställde Mark Madoff sin far mot väggen. Då fick han veta att allt var en stor lögn. Den högt ansedda ”hedgefondverksamheten”, som länge lockat allt från stora banker och fondbolag till kändisar och familjens nära vänner, gjorde inga investeringar. I själva verket sattes pengarna in på ett bankkonto. Mark och hans bror Andrew vände sig till myndigheterna redan samma dag, och angav sin far.

Vem är Bernie Madoff?

Bernie Madoff i häkte efter att han greps misstänkt för ett bedrägeri i miljardklassen.

Bernie Madoffs bedrägeri slog ner som en bomb i finanskvarteren.

Foto: TT

Bernard Madoff, Bernie kallad, höll själv god min in i det sista. På kvällen gick han på julfest tillsammans Ruth, hustrun sedan 50 år, och socialiserade med ovetande människor som förlorat sitt livs besparingar. Nästa dag fick han besök av FBI och erkände direkt.

Flera självmord efter Madoffs bedrägeri

Chockvågor sköljde över de finansiella marknaderna, som redan var märkta av tuffa tider. Och de personliga tragedierna kom att avlösa varandra. Affärsmannen Thierry Magon de Villechuchet tog sitt liv mindre än två veckor efter att Bernie Madoff gripits.

Han hade placerat enorma belopp hos Madoff, både sina egna pengar och sina kunders. Han valde att skära upp handlederna när han befann sig på sitt kontor. Fler självmord har skett i spåren av bluffen, som fortsätter att plåga de drabbade. 2017 hoppade till exempel finansmannen Charles Murphy från 24:e våningen på ett hotell i New York. Han hade också förlorat stora belopp.

Bernie Madoff har hela tiden hävdat att hans egen familj inte hade en aning om bedrägeriet medan det pågick. Svärdottern Stephanie Madoff Mack, Marks änka, säger att hennes man verkligen var helt ovetande och blev fullständigt tagen på sängen.

Både han och brodern Andrew jobbade i faderns företag, men på en annan avdelning än där bedrägeriet skedde. I dag lever ingen av Bernie Madoffs söner, som båda bröt helt med sin far efter avslöjandet.

För ABC News beskriver Stephanie hur lycklig hon var vid bröllopet 2004 då hon 30 år gammal gifte sig med sin bäste vän och själsfrände. Mark Madoff var då en frånskild och tio år äldre tvåbarnsfar. Hon dansade hela natten, och drog även upp sin svärfar på dansgolvet, på en fest där många av gästerna alltså var aningslösa offer för hans bedrägeri.

Stephanie Mack

Svärdottern Stephanie Mack i CBS-intervju 2010. En av många som svikits av Bernie Madoff.

Foto: TT

– En av de svåraste sakerna för mig att försöka förstå är hur en person kan vara så rar och ett monster på samma gång, säger hon.

Bernie Madoffs son Mark tog sitt liv efter avslöjandet

Sonen Mark tog det hela mycket hårt. Stephanie beskriver sin man, och pappan till sina barn, som den snällaste och känsligaste person. Som gick ner sig helt när han förstod vad hans far gjort.

På dagen två år efter att Bernie greps orkade Mark inte mer. Han hängde sig hemma i lägenheten medan hans tvåårige son sov i ett annat rum. Och medan Stephanie var på Disney World med parets dotter. Hon lastar en enda person.

– Jag kan aldrig förlåta Bernie Madoff, säger Stephanie.

Hon berättar vidare att hon, när hon skrivit till och försökt konfrontera sin svärfar, fått svar som hon tolkat som att han mest tyckt synd om sig själv på ett narcissistiskt sätt. I en annan intervju med ABC News säger hon att hon hatar Bernie Madoff och att hon skulle spotta honom i ansiktet om hon träffade honom. Hon är knappast ensam.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Änkan Maureen Ebel berättar för Inside Edition efter avslöjandet om hur pengar som hon och hennes avlidne make slitit hårt för under alla år försvann med Bernard Madoff. Hon tvingades sälja hus och bohag och ta en mängd olika jobb, bland annat städa andra människors bostäder.

Hon visar utdragen med uppgifter om aktier i olika storbolag som hennes pengar uppgavs vara investerade i, och i inslaget vänder hon sig direkt till Madoff och säger:

– Hur vågar du? Vad du har gjort är en avskyvärdhet mot den mänskliga rasen.

Bernie Madoff sågs som en filantrop

Offren för Bernie Madoff var otaliga. Nyhetsinslag i spåren av bedrägeriet har visat tidigare välbeställda personer packa ihop och sälja hem och ägodelar. Människor som litade på Bernie Madoff, mannen som var så aktad, rekommenderad och förtroendeingivande. Han som till och med varit med och dragit igång Nasdaqbörsen.

Hos Madoff hade det visat sig att man kunde räkna med en stabil avkastning på 10–12 procent årligen. Folk stod i kö för att överlåta sina pengar i hans ”trygga” händer. Andra visste inte ens att de hade placerat pengarna då de anlitat andra fondbolag eller kapitalförvaltare, som i sin tur anlitat Madoff.

Bernie sågs som en filantrop, han skänkte stora summor till välgörenhetsorganisationer, vars pengar han också ”placerade”. Men pengarna gick alltså in på ett bankkonto, som han själv förfogade över. I klassisk Ponzianda växte underskottet i det fördolda, medan sparare ändå kunde kvittera ut pengar och vinster.

Så länge de nya summor som strömmade in var större än uttagen märktes det inte. Inte förrän bubblan sprack 2008 när de finansiella tiderna var dystrare och många ville hämta hem sina pengar. Då var Madoffavslöjandet också det sista som marknaderna behövde.

Bernie Madoff på väg till rättegången

Från respekterad till föraktad. Bernie Madoff drog med sig många i fallet.

Foto: TT

Men det fanns de som förstod och försökte slå larm. Den finansielle analytikern Harry Markopolos hade fått frågan varför inte han kunde göra lika bra placeringar som Madoff. Han räknade på det.

– Det tog mig fem minuter att förstå att detta var ett bedrägeri, och det tog mig fyra timmar att bevisa, säger han till CBS News.

Steven Spielberg en av drabbade kändisarna

Upprepade gånger mellan år 2000 och 2008 vände han sig därför till tillsynsmyndigheten Securities and Exchange Commission (SEC) – utan att de gick till botten med saken. Att Harry Markopolos fann dem totalt inkompetenta är ingen hemlighet, och många har även lastat SEC.

Steven Speilberg och Bernie Madoff

Regissören Steven Spielberg var en av många kändisar som anförtrodde pengar åt Bernie Madoff att förvalta.

Foto: TT

Lurade kändisar

Geneen Roth berättar i en intervju med Oprah Winfrey om chocken, förtvivlan och tårarna när hon och maken nåddes av nyheten om Madoffs bluff. De hade anförtrott honom 30 års besparingar. Men hon berättar även om hur hon kom tillbaka.Hon sa till sig själv:

– Jag har en kopp att dricka ur, jag har vatten, jag har armar, jag har ben, jag kan andas, jag har en man som jag älskar, jag har fortfarande tak över huvudet.

Kyra Sedgewick och Kevin Bacon

Kyra Sedgewick och Kevin Bacon fanns bland förlorarnas skara. men Kevin Bacon kunde kosta på sig att skämta om förlusterna.

Foto: TT

Hon började se vad hon har istället för inte har, berättar hon. Och därmed fann hon också nya värden i livet, något hon är tacksam för. Bland de lurade finns en rad kändisar, bland dem regissören Steven Spielberg, klädskaparen Carl Shapiro, skådespelerskan Zsa Zsa Gabor, skådespelarparet och makarna Kevin Bacon och Kyra Sedgwick.

I en intervju med GQ från 2015 får Kevin Bacon frågan om makarna inte upplevt slitningar på grund av pengarna.Han och Kyra hade visserligen satsat större delen av sitt livs besparingar hos Madoff, men samtidigt är det många andra som råkat värre ut, konstaterar Kevin Bacon. De har haft varandra, barnen, jobben och mycket att vara tacksamma för ändå, och blev snarast ännu mer sammansvetsade.

– Och vi kan ju alltid ha sex eller nåt. Det är gratis.

Sönerna angav Bernie Madoff till myndigheterna

Några år före sin död i cancer berättar Bernie Madoffs son Andrew för CBS om den ödesdigra dagen i december 2008 då hans far avslöjade vad han gjort.Han beskriver det som total chock.

– Jag tror inte att jag hade kunnat bli mer förvånad ens om han sagt att han var en utomjording.

Andrew Madoff

Andrew Madoff och brodern Mark angav sin far till myndigheterna när de blev varse bedrägeriet. Ingen av sönerna lever idag.

Foto: TT

Hans mamma var också chockad, säger han, och visste inte ens vad ett ponzibedrägeri var, utan det fick han förklara. Ruth Madoff har försökt leva ett tillbakadraget liv, hon har fått mängder av hatmejl och många klandrar henne och betvivlar att hon inte känt till vad maken höll på med.

Ruth har berättat hur hon och maken impulsivt tog piller för att begå självmord julen 2008, men att de ändå vaknade upp nästa morgon.

Sönerna tog alltså avstånd från fadern, och krävde att modern skulle göra detsamma. Vilket dock dröjde till efter Marks självmord. Fyra år senare dog även Andrew.

Bernie och Ruth Madoff

Bernie och Ruth Madoff på societetsbröllop några år innan bubblan sprack.

Foto: TT

På frågan varför hon inte tagit ut skilsmässa från Bernie har Ruth svarat:

– Jag vet inte. Det spelar ingen roll för mig. Han kommer att dö i fängelse och jag vill definitivt ändå inte ha någon ny man.

Svärdottern Stephanie har beskrivit Bernie Madoff som en man utan större intellektuella intressen, som inte läste böcker, men var ett ”needfreak” med 17 Rolex-klockor och typ hundra par belgiska loafers.

Änkan anklagar kronprinsen för mordet på Jamal Khashoggi

Nu lever han ett helt annat liv, som fånge nummer 61727-054 på Butner Federal Correctional Institution, North Carolina. Tidigare har han dock verkat finna sig tillrätta med fängelselivet. I en intervju 2013 med CNBC:s reporter Scott Cohn säger han:

– Det är ungefär som att vara i det militära, förutom att du inte behöver oroa dig för att bli dödad.

Bernie Madoffs loqafers

Bernie Madoffs tillgångar auktionerades ut. Bland annat en ansenlig mängd loafers.

Foto: TT

Och i en intervju med ABC News Barbara Walters två år tidigare säger han att han aldrig planerade att göra något orätt, att saker bara urartade.

– Jag tror varken att jag är en dålig person eller korkad.

Casey Anthony blev USA:s ”mest hatade mamma”

I samma intervju berättar han också att han är lyckligare än på länge.

– Jag känner mig säkrare här än jag gjort på åratal. Jag vet att jag kommer att dö i fängelse. Men de senaste 20 åren levde jag i skräck. Nu är jag inte rädd längre..., för jag har inte längre någon kontroll över mitt eget liv.

Han får då också frågan om han saknar sitt gamla liv. Och svarar:

– Hell no!

I mars 2020 ansökte Bernie Madoff om nåd. Argumentet var att han drabbats av njurcancer och hade ett och ett halvt år kvar att leva.

Finansmannen Bernard "Bernie" Madoff föddes i stadsdelen Queens i New York 1938 och gifte sig 1959 med ungdomskärleken Ruth. 1960 startade han kapitalmarknadsbolaget Bernard L. Madoff Investment Securities, med pengar som han dels tjänat ihop som badvakt, dels lånat av sin svärfar. Hans sågs som en teknologisk pionjär och bidrog till grundandet av Nasdaq-börsen.

150 miljarder dollar var den hisnande summa som inledningsvis uppgavs ha försvunnit. Siffran 500 miljarder kronor nämndes i svenska medier. Faktiska förlorade summor är dock en sak, förväntade och fabricerade vinster en annan.

De faktiska försvunna beloppen uppskattades senare till runt 18 miljarder dollar. Men drygt 75 procent av dessa pengar ska ha säkrats i arbetet med att städa upp efter konkursen, sälja tillgångar och ställa olika aktörer till svars.

Ma Barker - Mamma och efterlyst gangsterdrottning

Pengar hittas fortfarande och betalas tillbaka till drabbade.Samtidigt räknas offren i tiotusental, och finns i en lång rad länder, så arbetet är komplicerat och tidskrävande.

Ponzibedrägeri

Döpt efter Charles Ponzi. En driftig italienare som sökte lyckan i USA kring 1920. Han lockade investerare att satsa pengar i ett upplägg med handel av internationella svarskuponger med löfte om generös avkastning.

Poängen var att köpa kupongerna billigt i Italien och växla in dem till högre värderade frimärken i USA. Det lät som en win-win för många som satsade pengar. Bubblan sprack dock när det visade sig att all utdelning kom från satsade pengar. Själva verksamheten, det vill säga handel med kuponger och frimärken, fick aldrig någon vidare fart.

Källor: ABC News, CBS News, Wikipedia, SvD Näringsliv, CNBC, Inside Edition, CNN, GQ, JMC RSA m fl

”Amerikas mest hatade”: Madalyn försvann med son och barnbarn

Stora ilskan efter mordet på Sarah Everard