Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Frida Farrell hölls fången, drogades och såldes till olika män

29 okt, 2021 
Minna Wallén-Widung
Frida Farrell i Malmö, som är aktuell med filmen Apartment 407.
Skådespelerskan Frida Farrell, 44, hölls fången, drogades och såldes till olika män. Under många år höll hon tyst om sina upplevelser, men till sist bestämde hon sig för att berätta. Nu har filmen som baseras på hennes historia släppts i Sverige.
– Att göra filmen har hjälpt mig att bearbeta det som hände, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hösten 2020 fattar Frida Farrell ett beslut – hon ska stanna kvar i Sverige. Hon är egentligen i barndomsstaden Malmö på besök, men på grund av pandemin kan hon inte återvända till USA där hon har bott de senaste 15 åren. Tanken på att återvända till Los Angeles och fortsätta uppfostra sin dotter där tilltalar henne allt mindre, och hon är dessutom lockad att testa den svenska skådespelarbranschen.

Frida Farrell hölls fången, drogades och såldes till olika mänBrand logo
Frida Farrell hölls fången, drogades och såldes till olika män

– Jag hade velat flytta hem de senaste tre åren. Det har hänt så mycket i film- och tv-världen här, jag kollade nästan bara på skandinaviska tv-serier och tyckte att de var så bra. När pandemin kom var det som om allt bara pekade på att jag skulle flytta hem, säger hon.

Annons

Frida Farrell lämnade Malmö efter studenten

Frida och dottern Mia Rose, 4,5, bor i dag i en ljus takvåning mitt i de centrala delarna av Malmö. Som av en händelse ligger lägenheten på samma gata som Frida växte upp och hon säger att det känns helt rätt att ha landat i sin gamla hemstad igen.

Annat var det för 26 år sedan, då hon som 18-åring lämnade Malmö bara tre veckor efter studenten. Frida drömde om den stora världen och om att bli skådespelare. Efter att ha jobbat som modell i Tyskland och Italien landade hon i London för att gå på scenskolan där.

– De hade 2 000 sökande till varje klass, men tog bara in 23. Så det var jättekul att jag kom in, det var verkligen ett första steg i rätt riktning.

Låstes in i lägenhet och drogades

Skådespelerskan Frida Farrell fotograferad i hemstaden Malmö.
Frida Farrell är tillbaka i Malmö. Hon bor i stadsdelen Gamla väster, där hon också växte upp som barn.

Men i London fick Frida inte bara sin drömutbildning, utan också sitt livs största trauma. Ett trauma som det skulle ta ett decennium för henne att våga prata öppet om. Allt började med att hon blev tillfrågad om att komma på en casting för en reklamfilm. Castingen gick bra, den då 24-åriga Frida fick jobbet och bjöds in till en lägenhet för att spela in filmen. Fotografen var en man som leende släppte in Frida i bostaden.

Skådespelerskan Frida Farrell som har gjort en film baserad på hennes egna upplevelser av sexuella övergrepp, fotograferad i sin lägenhet i Malmö.
Numera är Frida Farrell inte rädd för att prata öppet om övergreppen hon utsattes för som 24-åring.

– Jag gick in och han stängde dörren och låste bakom mig. Jag tänkte att det var konstigt att han låste, att det inte skulle gå till så. Men hjärnan hann inte riktigt koppla vad det var som hände.

Annons

Innan Frida hade förstått vad som hände hade mannen tagit fram en kniv. Skräcken spred sig i Frida. Mannen gav henne ett glas mjölk och ett set underkläder som han beordrade henne att ta på sig. Han tvingade henne att posera framför kameran och efter ett tag började hon känna sig yr.

– Då hade nog mjölken kickat in, för det jag minns efter det är att jag vaknade upp i ett annat rum. Utan underkläder.

Frida förstod att hon blivit drogad och i dag säger hon att det nog var tur, med tanke på det hon utsattes för under de kommande dagarna. Flera män kom och gick i lägenheten och utsatte henne för sexuella övergrepp.

Skåsespelerskan Frida Farrell framför fönstret i sin lägenhet i Malmö.
Frida Farrell tvingades dricka mjölk under dagarna hon hölls fången. På så sätt kunde förövaren droga henne och se till att hon höll sig lugn.

– Jag minns från och till olika händelser och olika män som kom dit. Jag fick den här mjölken hela tiden, det var den som höll mig lugn. Han ville väl inte att jag skulle ge mig på männen eller försöka slå dem.

Annons

Alla lösa föremål hade tagits bort

En tydlig minnesbild hos Frida är från första gången hon vaknade upp efter att ha drogats. Hon befann sig i ett rum med små fönster i höjd med trottoaren utanför, och upptäckte snart att alla lösa föremål som hade kunnat användas för att försvara sig hade plockats bort.

– Allt var borta – toalettringen, alla kökslådor, alla dörrar. Allt som man kunde ta eller dra ut var borta. Jag minns att jag tänkte att jag inte kunde vara den första som stängts in där. Och jag tänkte ”vad har hänt med de andra som var här innan mig?”. Jag försökte få loss en dörrkarm ganska länge, men det var omöjligt.

Skådespelerskan Frida Farrell fotograferad i sin lägenhet i Malmö.
Att göra en film som baseras på det som hände Frida Farrell i London, har gjort att hon har kunnat bearbeta sitt trauma på ett helt annat sätt.

De kommande dagarna förflöt som en dimmig mardröm, där Frida såldes till olika män och tvingades till saker som ingen människa ska behöva uppleva.

Annons

– Jag låg där och hade en massa olika tankar. Jag tänkte på alla här hemma, på vad jag skulle ha gjort för att inte hamna där och hur jag skulle kunna ta mig ut. Jag fokuserade på att överleva, skräcken kom senare när jag tänkte på vad som hade hänt.

Så lyckades Frida Farrell rymma från våldtäktsmannen

Hur länge hon skulle vara tvungen att stanna kvar i lägenheten hade Frida ingen aning om, men förmodligen hade det blivit betydligt längre om inte hennes förövare den tredje dagen hade begått ett avgörande misstag.

– Han verkade stressad och kom in i rummet och slängde lite underkläder till mig. Han sa att jag måste skynda mig, att det skulle komma någon nu på en gång. Han sprang ut igen ganska snabbt. Han smällde igen dörren, men den här gången hörde jag inget klick. Jag kommer ihåg att jag blev helt stel i kroppen och tänkte att antingen lurar han mig och står utanför och väntar för att se om jag tänker rymma, eller så har han glömt att låsa, vilket verkade helt absurt.

Annons

Frida smög fram till dörren och tryckte örat mot den. Hon kunde höra fotsteg som försvann bortåt, men vågade inte riktigt tro på att han faktiskt glömt att låsa. Hon hittade sina kläder prydligt hopvikta på en stol i köket och tog dem.

– Jag öppnade dörren jättesakta och tänkte att han säkert skulle stå på andra sidan, han var ju inte dum i huvudet. Det kändes som år, men till sist såg jag att han faktiskt inte stod där.

Skådespelerskan Frida Farrell spelar piano i sin lägenhet i Malmö.
Frida Farrell är inte bara skådespelare, utan har också en karriär som artist. Pianot – som hon fick gratis via Facebook – försöker hon spela på varje dag.

Frida insåg att det här var hennes chans att fly, men hon hade ingen aning om var hon befann sig. Hon tog sikte på en trappa som fanns rakt fram och började smyga uppför den. Väl uppe kände hon igen trapphuset, det var samma som hon kommit in i tre dagar tidigare. Hon bestämde sig med en gång för att springa så fort hon bara kunde.

Annons

– Jag slutade tänka och bara kutade. I porten fanns glasdörrar som snurrade runt och jag sprang rakt igenom dem, ut på gatan och bara sprang flera kvarter.

Fick ett dåligt bemötande hos polisen

Frida anmälde övergreppen till polisen. Men när hon ombads redogöra för vad som hade hänt, blev hon inte bemött på det sätt hon hade hoppats. Hon minns hur de två unga manliga poliserna hade en attityd som gjorde henne osäker och obekväm.

– De ställde frågor som var vinklade på ett sätt som fick mig att känna mig dum. De frågade om han hade tvingat in mig i lägenheten, och jag svarade nej för det hade han ju inte gjort. Jag gick in själv, men jag gjorde det ju utan att veta vad han skulle göra. Hade jag vetat det hade jag aldrig gått in. Men när de säger ”jaha, så du bara gick in där själv”, börjar jag tänka att det såklart är mitt fel. Det är jag som är dum i huvudet som gick in och då blev jag bara tyst – i tio år.

Efter ett tag lade polisen ner utredningen. Det visade sig att mannen som drogat, sålt och utnyttjat Frida inte hade uppgett sitt riktiga namn. Han hade använt sig av kontantkort så det gick inte att spåra mobilen och han hyrde lägenheten veckovis och betalade alltid kontant.

Annons

Flyttade till USA – men minnena fanns kvar

För Frida fortsatte mardrömmen även efteråt. Hon såg sig alltid om över axeln när hon gick ute på stan, och under en lång tid efteråt hade hon för vana att stanna en bit ifrån porten till sitt hus för att att kontrollera så att ingen stod där och väntade på henne. En gång när hon var ute och körde bil och kom i närheten av gatan där övergreppen skett, fick hon en fysisk reaktion. Hela kroppen började skaka och slutade fungera.

Frida Farrell fotograferad i sin lägenhet i centrala Malmö.
Att inspirera andra kvinnor att berätta om sina övergrepp är ett av de viktigaste syftena bakom filmen Apartment 407, säger Frida Farrell.

Så småningom flyttade Frida till USA och satsade på en karriär som skådespelare. Det var svårt för henne att ha relationer med män efter det som hände i London, men efter ett tag träffade hon en man och gifte sig. Hon spelade in en mängd långfilmer, bodde i en villa i Beverly Hills och var granne med några av de största namnen inom underhållningsbranschen.

Annons

Men under ytan fanns Fridas trauma kvar. Hon gick i terapi och fick på så vis en viss hjälp med att bearbeta, men det var först när hon hade bestämt sig för att göra en långfilm om sin upplevelse som hon kände att hon på riktigt fick utlopp för allt det hon trängt undan under så lång tid.

Det handlar Frida Farrells film Apartment 407 om

Filmen Apartment 407, som nyligen släpptes i Sverige och resten av Skandinavien, baseras på Fridas historia och hon är både manusförfattare, producent och huvudrollsinnehavare.

– Det har varit en stor grej för mig att få lov att göra filmen. I och med att jag redan var producent och skådespelerska kunde jag använda det och göra en film för att hjälpa mig själv men också hjälpa många andra. Att göra filmen har hjälpt mig att bearbeta det som hände.

Den officiella filmaffischen för filmen Apartment 407.
Apartment 407 släpptes i USA 2017. Den har vunnit en mängd priser på olika filmfestivaler och går nu också att ses i Sverige och Skandinavien.

För Frida kändes det viktigt att äntligen våga berätta. Efter flera års produktion var filmen äntligen klar år 2017, och visades då på en rad olika filmfestivaler i USA och Europa. Den vann flera priser, men det viktigaste för Frida var alla de meddelanden hon fick av andra kvinnor som utsatts för liknande övergrepp och som skrev att hennes mod hade hjälpt dem att också våga prata öppet om det.

Annons

– Jag vill vara en röst som tar upp sådana här saker som är jobbiga att prata om. Det finns ju så många andra kvinnor som har varit med om sådana här saker. Hur många har inte gått på dejt och blivit utsatta för en våldtäkt. Eller i hemmet, eller i skolan. Det här händer hela tiden och de vågar kanske inte heller prata om det.

Filmen har hjälpt Frida att bearbeta sitt trauma

På ett personligt plan har arbetet med filmen också betytt mycket för Frida. Framför allt säger hon att den har hjälpt henne att se på det som hände på ett annorlunda sätt.

– Jag har insett att det här bara är en händelse som vilken händelse som helst som vi går igenom i livet. När du är liten och trillar av cykeln och bryter en arm, det är en händelse som du reser dig upp ifrån. Du får gips och några veckor senare är du okej igen. Det sitter ju kvar någonstans i din hjärna, men du går vidare. Det som hände mig är också en händelse som jag måste gå vidare från. Jag kan inte klänga mig fast vid den här händelsen hela mitt liv, den får inte bli min identitet. Jag måste gå vidare som en överlevare.

Skådespelerskan Frida Farrell fotograferad i hemstaden Malmö.
I dag fokuserar Frida Farrell på att dels marknadsföra filmen i Sverige, dels att få igång en skådespelarkarriär även här.

Frida Farrell satsar på en skådespelarkarriär i Sverige

Fridas råd till andra som befinner sig i en liknande situation är att prata om det. Att våga berätta om det man blivit utsatt för kommer att göra att det hela känns lite lättare.

Annons

Själv fokuserar hon nu på sin nya tillvaro i Malmö. Hon, dottern Mia Rose och hunden Mister Stevens håller på att göra sig hemmastadda i den nya lägenheten och Frida ägnar dagarna åt att marknadsföra filmen, spela in reklamfilmer och söka nya roller. Hon spelar piano varje dag och hoppas få snurr på musikkarriären parallellt med skådespeleriet. Hon är tillfreds med vardagen och har bestämt sig för att göra det bästa av varje dag.

– Jag skulle lika gärna kunna vara död och inte sitta här och ha chansen att göra alla de här grejerna. Men nu har jag ju det och det måste jag ju faktiskt fira. Jag måste verkligen ha kul i mitt liv nu och inte hänga mig fast vid det som har hänt och hur hemskt det är. Det har jag gjort nog.

Apartment 407 finns att streama via Itunes, Google play och SF Anytime.

Hit kan du som utsatts för sexuellt våld vända dig för hjälp

Har du eller någon du känner utsatts för sexuellt våld? Hit kan du vända dig för hjälp, stöd och rådgivning:

  • I akuta situationer ska du alltid ringa 112. Polisen kan komma till dig, ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och se till att du får vård. Det är bra att polisanmäla ett sexualbrott så fort som möjligt, men det går också bra att göra det efteråt – även om det har gått lång tid sedan det hände. Om det inte är akut når du polisen på 114 14.
  • Organisationen Storasyster erbjuder stöd och hjälp till den som utsatts på flera olika sätt, bland annat via chat, stödsamtal, samtalsgrupper, juridiskt stöd och medföljning till vårdinrättning och myndigheter. Läs mer på Storasysters hemsida.
  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
  • Föreningen Tillsammans erbjuder bland annat stödtelefon och stödgrupper till utsatta.
  • På Brottsoffermyndighetens hemsida frivilligtsex.se finns kontaktuppgifter till en rad organisationer och myndigheter dit man som utsatt för sexuellt våld kan vända sig, såväl vuxna som minderåriga.
  • Hos Vårdguiden 1177 finns ytterligare kontaktuppgifter och länkar till instanser som kan hjälpa och stötta offer för sexuellt våld.
Annons