Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Södermannen – här är allt vi vet om Sveriges mest ökända våldtäktsman

06 okt, 2020 
MARIA BRANDER
Södermannen har kallats Sveriges värsta våldtäktsman någonsin. Han dömdes så sent som 2013 för våldtäkt mot barn, men då var ”monstret på sängen” redan känd för polisen sen fyra decennier.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På både sjuttio- och åttiotalet bröt sig den maskerade mannen in hos unga kvinnor, förgrep sig på dem under knivhot, och försvann utan att lämna ett spår.

Natten mot fredag den 15 januari 1971 vaknar en 23-årig kvinna av en duns i lägenheten. Vid hennes säng står en man. Hans ansikte är dolt i en huva, han har en fällkniv i handen, och säger på engelska ”ligg ner, annars blir jag väldigt arg, jag vet exakt vad jag gör”.

Efteråt, när hon undersöks, finns inte ett spår. Ingenting tyder på att någon varit där. Det är som att det aldrig hänt. Men våldtäkten ska bli början på en serie brott, med återkommande mönster, som kommer att pågå i Göteborg fram till och med 1973.

John Svahlstedt gick under flera namn som Södermannen, Fönstermannen och Hagamannen. Han våldtog flertalet kvinnor på Södermalm i Stockholm men även i området Haga i Göteborg.

När John Svahlstedt, som han heter, till slut grips 1974 är han 27 år, och beskrivs som en intelligent och belevad man. Hagamannen eller Fönstermannen, som han först tituleras (eftersom ha tog sig in genom öppna fönster), erkänner 16 övergrepp på 15 olika kvinnor. Han döms till fyra års fängelse, men friges villkorligt efter halva tiden. Han flyttar då till Indien för att studera astrologi och österländsk filosofi.

Annons

Södermannen blir dokumentärserie på TV4

Tyvärr slutar inte berättelsen där. Tvärtom är det bara början. I TV4:s nya dokumentärserie om Södermannen återaktualiseras nu brotten, med fokus på den ofta bristfälliga polisutredningen.

Se också: Christinas dotter Marie mördades – ny teknik kan avslöja mördaren

Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördarenBrand logo
Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren

För 1978 är Svahlstedt tillbaka i Sverige och bosätter sig på Södermalm i Stockholm. Han håller föredrag om astrologi och öppnar en vegetarisk restaurang. Samtidigt drar en ny våg av överfallsvåldtäkter över Stockholm. Flygblad sprids där kvinnor uppmanas att sova med stängda fönster, de kvava sommarnätterna till trots. Men det är först när polisen kan koppla övergreppen till varandra som misstankarna riktas mot Hagamannen.

När våldtäktsmannen Södermannen bröt sig in till sina offer genom fönster brukade han dölja ansiktet med en svart mask.

När den då 35 år gamle mannen grips 1983 säger han, enligt Aftonbladet, till sin flickvän:

– Jag vet när spelet är slut.

Annons

Men han erkänner aldrig sin andra brottsserie. Trots alla bevis.

I anslutning till ett program gjort av P3 Dokumentär 2011 figurerar somligt av materialet: Fyra knivar i olika storlekar, en rånarluva, och tygrester från andra hemsydda luvor:

– Han tog stryptag på mig och då gör man inget mer. Det är som en film, det händer inte, att man kan bli våldtagen i sin egen lilla lägenhet, säger ett av offren.

Södermannen, som han nu börjat att kallas, döms till rättspsykiatrisk vård på Karsuddens mentalsjukhus, men rymmer efter bara tre veckor. Han har själv beskrivit hur enkelt det var att bara försvinna i samband med en promenad i sjukhusparken. Sen tar han sig till Stockholm, hämtar sin kajak, paddlar till Köpenhamn, och åker därifrån till Thailand, där han blir kvar i två år, skriver Aftonbladet 2013. Under den här tiden medverkar Södermannen till och med i en intervju i FIB Aktuellt:

– Jag ångar inte våldtäkterna. Jag orkade inte med könsspelet utan ville näpsa tjejerna, kvinnokönet, säger han.

Annons

”Södermannen” eller ”Fönstermannen” döms

Men vid en resa till Sverige grips Södermannen på Arlanda, återförs till sjukhuset och skrivs ut 1987. Efter det börjar han leva ett betydligt mer lågmält liv. Först 1989 kan Svahlstedt spåras till en camping utanför Sollentuna, och det är också där han bor när han grips i början av år 2013.

John Svahlstedt som kallades för Fönstermannen eller Södermannen dömdes till fängelse första gången 1974.

Grannarna verkar då ovetande om mannens förflutna. Svahlstedt beskrivs som en ensling, och är en av få som bor i sin husvagn även vintertid.

– Han cyklar bara till mataffären, säger en person på campingen till Aftonbladet och berättar att en vän varit på besök ibland, och någon gång en ung flicka.

Några månader senare döms Södermannen till fyra års fängelse i tingsrätten. Denna gång för våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn. Brotten rör en och samma flicka, och ska ha pågått från 2010, då hon var 14 år, fram till 2012. Svahlstedt hävdar att det rör sig om en frivillig kärleksrelation, där han även ska ha försett flickan med cannabis.

I september 2015 släpps Södermannen fri. Enligt Aftonbladet är den dåvarande 68-åringen under några månader återigen skriven i området kring Sollentuna. Men från 2016 är han folkbokförd som ”utan känd hemvist”, och fram till idag har det inte varit känt hur mannen som satte skräck i två storstäder lever.

”Södermannen” sänds på TV4 med start 6/10 kl 21.00, och finns även på C More.

Annons