Dags att byta jobb? 9 tecken som avslöjar sanningen

Kvinna talar i mobiltelefon och rör sig snabbt framåt.

Foto: TT/Shutterstock

Vi listar nio tecken som avslöjar att din karriär behöver en ny riktning.

Arbetslivet är en märklig sak. Vi använder en tredjedel av våra vuxna liv på en arbetsplats med människor som vi många gånger inte har valt.

Har du tur så får du fina och hjälpsamma kollegor.

Kanske jobbar du med uppgifter som är på exakt rätt nivå. Inte för enkla, inte omöjliga. Du blir utmanad men inte sönderstressad. Du växer som människa.

Vilken dröm. Och lönen är du dessutom helt tillfreds med.

Grattis!

Forskning: Semester förlänger ditt liv – lika viktigt som att motionera

Men alla befinner sig inte på den platsen. Vi är nog många som är någonstans mittemellan. Rätt nöjda med våra jobb, men stundtals frustrerade över något.

Så när vet man när det är dags att röra på sig?

Nio tecken på att det är dags att byta jobb

1. Du blir inte uppskattad

När du inte känner att dina insatser värderas kan ditt arbete bli mindre tillfredsställande. Det är ett tydligt tecken på att det är dags att förändra din arbetssituation. Varför? Det är en djup mänsklig drivkraft – i vilken relation som helst – att bli uppskattad. Särskilt om du känner att du ger mycket av dig själv till ditt jobb.

2. Du levererar inte som förr

Denna punkt kräver att du ser din prestation lite utifrån. Vad skapar du för värde på ditt arbete? Vad bidrar du med? Det handlar helt enkelt om din resultat-kurva. Den ska gärna peka uppåt över tid. Om den börjar dala kan det bero på att du tappat passionen eller intresset. Detta kan hända ett halvår in på nya jobbet eller efter 25 år. Antingen får du styra upp kurvan och hitta gnistan igen – eller byta jobb.

Både för din egen och för arbetsplatsens skull.

Se också: Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Så får du tillbaka motivationen efter semestern
0:44

Efter reklamen: Så får du tillbaka motivationen efter semestern

(0:44)

Slå på ljud

3. Du har börjat klaga högljutt

Kanske var du förälskad i ditt arbete under den första tiden. Du upplevde en smekmånad. Men när den tog slut så visade sig en lite gråare vardag. Kanske har den börjat påverka dig negativt och du klagar på allt som inte fungerar istället för att komma med konstruktiva lösningar.

En sådan medarbetare har slutat göra sitt bästa. Du ska inte vara den personen.

4. ”Var det här allt?"

Ibland kan det vara negativa saker som får dig att vilja lämna ett arbete. Som trista, monotona uppgifter eller att inte få gehör för sina idéer. Men det kan också finnas mål och drömmar som ditt nuvarande arbete omöjligen kan ge dig.

Jobbar du med IT är det svårt att starta en bungalow-by på Bali.

Till exempel.

Fråga dig själv om din nuvarande arbetsplats tar dig i den riktning som du vill.

5. Det känns som "arbete"

Alla som verkligen älskar sitt jobb tycker inte att det är ett jobb. De njuter av utmaningen och känner en tillfredsställelse kring att vara på exakt rätt plats. Visst vill man själv känna den känslan?

Ny forskning: Jobba mindre – lev längre

6. Din bransch visar en nedåtgående kurva

Historien är full med exempel på arbeten som inte finns längre.

Här är tre pensionerade jobb: Lykttändare på stadens gator, gråterskor på teatrarna och iskarlar som levererade just is till folk.

Även i dag finns massor med kneg som inte kommer att finnas i framtiden.

År 2015 presenterade Stiftelsen för strategisk forskning en rapport som konstaterade att hälften av alla jobb skulle försvinna inom 20 år.

Överst på listan av utrotningshotade jobb? Fotomodeller och kassapersonal.

Anledningen är att artificiell intelligens och automatisering lär ersätta dessa uppgifter.

Se till att befinna dig på rätt sida av det stora teknikskiftet.

7. Avancemang på jobbet känns inte troligt

Om du haft samma jobb på företaget i tre eller flera år kan det vara dags att se sig om efter något nytt. Kolla vad som finns på marknaden. Invertera ditt nätverk. Även om du inte hittar något just nu så har du i alla fall satt igång processen.

8. Giftig chef

En dålig chef är ett tydligt tecken på att göra en förändring. En sådan kan förstöra energin på en hel arbetsplats med manipulativt beteende och i vissa fall rena lögner.

Trivs du annars på jobbet, se över dina alternativ för att skapa en förbättring.

Ge dig själv en tidsram för att situationen ska bli drägligare, men planera samtidigt ditt nästa steg för att tag dig bort från arbetsplatsen.

9. Lär du dig något och har du kul?

Vi människor är gjorda för att växa. Vissa skulle säga att vi också är gjorda för att ha kul. Om du inte känner något av detta på ditt arbete, som tar så stor del av din tid, ska du nog fundera på om du är på rätt plats.

Både din hjärna och ditt hjärta ska säga ja.

Källa: forbes.com, strategiska.se.