Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Främja lusten: Så har du hett sex som senior – kan ha föryngrande effekt

25 aug, 2023 
Dagens seniorer, 60- och 70-talisterna, älskar att ha sex lika mycket som de gjorde i ung ålder.
I en intervju med Aftonbladet sticker sexologen Suzann Larsdotter hål på myterna kring sexliv vid hög ålder.
– Sexualitet och hälsa hör ihop, men det är sällan läkare frågar äldre om deras sexliv, säger hon till tidningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kicka igång sexlivet - med sexologens tipsBrand logo
Kicka igång sexlivet - med sexologens tips

Seniorsex är ett ämne som är lika hett som viktigt. Det finns många myter och fördomar om att personer över en viss ålder inte har sex – men lusten är livslång och inget att skämmas över.

Ämnet fick dessutom ett uppsving i media under våren i och med premiärsäsongen av SVT:s Hotell Romantik, ett dejtingprogram för personer i åldern 65 plus, som snabbt seglade upp till otroligt höga tittarsiffror. Varför engagerar det så mycket att se seniorer flirta, dansa och hångla med varandra?

– Här får man också se och höra människor som accepterar att kroppen kanske inte ser ut som den gjorde tidigare. Men att den fortfarande kan ge njutning och fungera, resonerar sexologen Suzann Larsdotter i en intervju med Aftonbladet. Hon fortsätter:

Annons

– Sexualitet och hälsa hör ihop, men det är sällan läkare frågar äldre om deras sexliv eller att personalen på olika typer av boenden för äldre pratar om sex.

Sexologen slår hål på 5 vanliga myter om seniorsex

Kroppen förändras mycket med åldern och därför kan man som senior behöva hitta nya strategier för att överkomma eventuella hinder och utmaningar. Så som exempelvis sjukdom, minskad rörlighet, erektionssvårigheter eller torra slemhinnor.

I korta drag – sluta inte att ha sex, hitta nya vägar att ha sex på.

Myt 1: Intresset för sex minskar med åldern

Det finns oerhört mycket forskning som tyder på det motsatta, det vill säga att de flesta äldre önskar mer intimitet och sex. Det är sant för både män och kvinnor som tillhör den äldre befolkningen.

Myt 2: Hormonerna ställer till det för sexualiteten

När kroppen åldras minskar olika typer av hormon i kroppen. Studier visar dock att dessa hormon- och kroppsförändringar är måttligt besvärande, eller inte alls, för den som önskar onanera eller ha en, eller flera, sexuella relationer.

Annons

Myt 3: Äldre kvinnor kan inte bli våta

Detta är en osann, men vanlig fördom. Enligt forskning kan äldre kvinnor uppnå samma våthet och blodfyllnad som tidigare i livet, vid sexuell upphetsning och stimulering. Om man upplever problem med torra slemhinnor och svårigheter att bli våt kan detta enkelt behandlas med östrogen.

Myt 4: Sexlivet avtar vid sjukdom

Äldre personer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar är oftast lika intresserade av sex som de varit tidigare. Möjligheten för sexuell aktivitet kan däremot påverkas, men här finns många bra lösningar att tillgå. Underskatta inte den egna kreativiteten och fram för allt, ta hjälp av hälso- och sjukvården om du behöver.

Myt 5: Det går inte att ha sex utan erektion

Erektion är absolut inte nödvändigt för att ha tillfredsställande sex eller uppnå orgasm. Var kreativ! I dag finns det dessutom många bra hjälpmedel och läkemedel för att stimulera en slak penis, exempelvis pumpar eller penisringar.

Närhet och intimitet är lika viktigt, kanske till och med ännu viktigare, när vi blir äldre visar studier.

Sexologens heta tips för hett seniorsex

Nu när vi slagit hål på myterna om seniorsex, riktar vi vårt fokus mot hörnstenar för att hetta upp sexlivet som senior. Här är fyra handfasta tips!

Annons

1. Träna lusten

Lusten kommer inte alltid av sig själv, och den behöver inte komma först heller. Man kan jobba upp lusten. Onani, fantasier och aktivt tänkande på sex är effektiva sätt för att kickstarta kroppen inför akten. Lust föder också lust, så att träna på att njuta av det som är lustfyllt kan ge ringar på vattnet. Bra sex kan alltså leda till ännu mer bra sex.

Sexologen Suzann Larsdotter föreslår också att investera i en vibrator. Det finns effektiva varianter både för män och kvinnor. Sexleksaker, menar hon, är ett roligt och bra sätt att väcka lusten på.

2. Planera för lust

Precis som med träning behöver vi avsätta tid i våra scheman för att öva på vår lust. Detta bör ske utan krav på sex. Fokusera istället på närhet, beröring och vad du tycker är skönt. När man tar bort orgasmhetsen blir intimiteten mer kravlös och kan leda till ökad lust. Det är okej om den ökade lusten även leder till sex. Använd den avsatta tiden för att utforska varandra på era premisser.

Annons

3. Ta hand om dig själv

Även om sjukdom inte behöver leda till att man slutar ha sex, så kan du hjälpa kroppen på vägen genom att ta hand om dig själv. Drick måttliga mängder med alkohol, undvik rökning, se till att sömnen är god och se till att öka din fysiska aktivitet. Studier visar dessutom att ett stort socialt nätverk kan ha positiva effekter på just lust, och i förlängningen sexlivet.

4. Kommunicera

Om du lever i en parrelation är lusten också starkt kopplad till resten av relationen och er förmåga att kommunicera. Gissa inte vad den andra personen vill ha, fråga istället och dela frikostigt med dig av dina sexuella önskningar.

Brist på kommunikation är en av de vanligaste orsakerna bakom ett otillfredsställande sexliv i en parrelation, oavsett om det är med en ny partner eller någon du varit tillsammans med länge. Bra kommunikation = bra sex.

Källa: Boken Äldres sexualitet: Hälsa, rättigheter och njutning (reklamlänk) av Suzann Larsdotter och Linn Sandberg

Annons