Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Lyckas med tomaterna – från sådd till skörd

08 jun, 2021 
Anette Brunsell
Att driva upp egna tomatplantor från frön är både roligt, enkelt och spännande! Följ våra smarta steg så kan du skörda solvarma tomater hela sommaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns en tomat för alla. Oavsett om du älskar små söta, jättestora röda eller spännande svarta så finns det en tomat för dig. Fröbutikernas hyllor dignar av spännande sorter. Ett så stort utbud kan du inte hitta som färdiga plantor i handeln. Det är därför du ska odla dem själv. Då kan du odla spännande sorter med olika färg, form, storlek och smak.

Se också: Så lyckas du med tomatplantorna

Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Så lyckas du med tomatplantorna

Tomater är lättodlade

Grobarheten hos tomater är mycket god, därför behöver man inte så hela fröpåsen – och de är riktigt lättodlade. Satsa i stället på flera olika sorter: En extra tidig variant, en som trivs i ampel, en bastomat och en annan som du kan skörda sent. Var inte orolig för de frön som blir över. Du kan spara dem i flera år.

Annons

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Förså tomat i stor eller liten kruka

Vad man sår har inte så stor betydelse. Ett alternativ är att förså många frön i en större kruka för att sedan plantera om dem i egna småkrukor när plantorna blivit några centimeter höga. Ett annat sätt är att sätta ett frö direkt i en liten kruka.

Eftersom de flesta frön gror kan detta sätt vara att föredra eftesom man sparar en omplantering. Oavsett vad man väljer så finns det tre saker att tänka på för att lyckas: Temperatur, ljus och vattning.

Lyckas med tomatsådden – steg för steg

  • Fyll krukorna med 2/3 näringsrik plantjord och toppa med 1/3 såjord. Genomvattna.
  • Så ett frö i varje kruka. Täck med jord. En tumregel är att täcka med lika mycket jord som fröet är tjockt.
  • Tryck till försiktigt så att fröet får kontakt med jorden.
  • Duscha med lite vatten från sprejflaska så att även ytan blir fuktig.
  • Ställ krukorna på en bricka med kant eller i plastback. Vattna i fortsättningen underifrån.
  • Täck med perforerad plast som håller sådden fuktig, men inte blöt. Blir det för mycket kondens – vänd plasten eller locket. Ser ytan ut att vara torr så duscha med sprejflaskan.
  • Placera sådden varmt och ljust. Men dagsljuset räcker inte för att få fina kompakta plantor. Så fort fröet grott, flytta sådden till en svalare plats (16-18 grader) med odlingsbelysning. Det ger knubbiga och fina plantor. För lite ljus ger höga rangliga plantor med långt mellan tomatklasarna.

Plantera tomaterna i papperskrukor

Tomatplantor planterade i papperskrukor.

Papperskrukor har fördelen att de bildar en gemensam klump som håller fukten samtidigt som rötterna hålls isär. När plantan fått fyra blad planterar man om i ny jord. Låt papperskrukan vara kvar. Vid varje omplantering, sätt plantan en tredjedel djupare än den stått tidigare. Papperskrukan förmultnar ganska snart.

Annons

Bada tomatplantorna i nässelvatten

Tomatplantor i ett bad av nässelvatten.

För att ge plantorna den där lilla extra skjutsen med mineraler och god motståndskraft mot ohyra kan de få ett nässelbad. Färska nässlor som fått dra i vatten under natten duger bra. Nässlorna behöver inte stå och ruttna tills det luktar skunk.

Se till att krukorna blir genomfuktade. När nässlorna gjort sitt kan man med fördel bottna med dem i tomaternas planteringsgrop.

Rädda rangliga tomatplantor

Om plantorna blivit rangliga: Plantera den bladfria delen av stjälken så djupt som möjligt, i till exempel en mjölkkartong. Plantan bildar sedan rötter på allt som är under jord. Men även om plantan kommer att se bättre ut ger den ändå sämre skörd jämfört med om den fått tillräckligt ljus från början.

Annons

6 olika goda tomater att odla

'Sweet Black Cherry'

Körsbärstomaten Sweet Black Cherry.

Härligt svartröda körsbärstomater med saftigt, välsmakande fuktkött. Mycket produktiv och god.

Chilega

Chilega tomater.

Kanske den allra sötaste tomaten? Högväxande körsbärstomat med många små frukter som ger skörd långt in på hösten.

Annons

Körsbärstomat F1 'Sweet 'n' Neat Lemon Sherbet'

Gula körsbärstomaten Sweet n Neat Lemon Sherbet.

Kompakt, lättodlad kruktomat med många klargula, mycket söta och saftiga tomater. Mycket växtkraftig. Behöver inte tjuvas.

Körsbärstomat F1 'Red Profusion'

Körsbärstomaten Red Profusion.

En förstklassig hängtomat. Ger rikligt av röda, söta, 2-3 centimeter stora körsbärstomater. Vädertålig och tidig. Perfekt i ampel!

Annons

'Tiny Tim'

Den lilla tomaten Tiny Tim.

Stabil, lågväxande körsbärstomat, perfekt för krukor och balkong. Söta, klarröda små frukter.

Körsbärstomat 'Brown Berry'

Körsbärstomaten Brown Berry.

Djupt brunröda frukter, med koncentrerad, fin smak. Tidig sort som ger stor skörd.

Annons